Tekisikö mielesi hypätä mukaan villiyrtti-buumiin, mutta et oikein tiedä miten siihen ryhdytään? Mitä uskaltaa poimia, miten yrtit tunnistaa ja mitä ruokia niistä voi valmistaa? Tähän kaikkeen saat vastauksen Lilly Zuluagan vetämällä villiyrttikurssilla Isnäsissä, Lillmarin luomutilalla.
Kaunista, keltaista puutaloa ympäröi vehreä pihapiiri, jota on asuttu 1700-luvulta saakka. Aamuauringon paisteessa pihalla parveilee seitsemän innokasta villiyrttikurssilaista, jotka kurssin vetäjä Lilly Zuluaga kutsuu tupaan alkumaljoille.
Raikas mesiangervo-juoma on itse tehtyä, kuinkas muuten. Se on valmistettu liottamalla mesiangervoa sekä mustaherukan ja ruusunlehtiä kylmässä vedessä yön yli.
Yrtit takaisin ruokapöytään
Edessä on kokonainen päivä villiyrtteihin tutustumista. Päivä alkaa Lillyn katsauksella yrttien historiaan, yrtteihin liittyviin uskomuksiin ja siihen, miten hyödynnämme luonnon antimia tänä päivänä.
Lilly harmittelee, että ihmiset ovat kadottaneet tasapainoisen syömisen taidon.
– Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole parasta toiselle. Ihmisten tulisi kuunnella tarkemmin omaa kehoaan. Nykyisin syödään liian yksipuolisesti.
Lilly toivookin yrttien paluuta ruokapöytään.
– Yrttien kehoa tasapainottava ja terveyttä ylläpitävä vaikutus on unohdettu. Missä vaiheessa tämä arvostus on menetetty?
Kurssilaisten ryhmä kuuntelee Lillyn oppeja kiinnostuneena. Päät nyökyttelevät, kuulijat ovat puhujan kanssa samaa mieltä. On varsin erikoista, että kaukaa Kolumbian vuoristoseudulta kotoisin oleva nainen on nyt täällä – pienessä Isnäsin kylässä – kertomassa kuulijoille suomalaisista yrteistä ja vieläpä sujuvalla suomen kielellä.
Lilly saapui rakkauden perässä Suomeen vuonna 1989. Viimeiset 14 vuotta hän on viljellyt Lillmarin tilaa yhdessä Tiina Harvan kanssa. Tilalla viljellään muun muassa yrttejä, valkosipulia, lehtikaalia, mangoldia ja maissia sekä mesikasveja tilan mehiläisiä varten.
Kurssilaiset pohtivat, voiko yrttejä syödä liikaa ja voiko niistä olla elimistölle myös haittaa.
– Kun on kysymys esimerkiksi ketunleivän oksaalihaposta, niin yrttien rohtovaikutusta ei tule unohtaa. Pelkästään yhtä yrttiä ei pidä syödä koko kesää, vaan vaihdella, jotta ei tule ongelmia. Kohtuus kaikessa, Lilly muistuttaa.
Kopat kainaloon ja menoksi
Juttutuokion jälkeen on vuorossa lounas, pöytään katetaan kolmea yrttipohjaista keittoa. Sen jälkeen siirrytään tositoimiin: kurssilaisille jaetaan kopat ja ryhmä suuntaa ulos etsimään villiyrttejä Lillyn, Tiinan ja heidän ystävänsä Maarit Savolaisen johdolla.
Ensimmäiset syömäkelpoiset yrtit löytyvät heti pihamaalta: ratamot, voikukat ja vesiheinä odottavat talon vieressä poimijoitaan. Eikä ketunleipääkään tarvitse kaukaa metsästää. Villiyrttien keruu vaikuttaakin odotettua helpommalta hommalta!
– Kevät ja alkukesä ovat villiyrttien kulta-aikaa, silloin ne ovat nuoria ja tuoreita. Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä karvaammiksi ja sitkeämmiksi kasvit muuttuvat, Lilly opastaa perässä vaeltavaa laumaansa.
Kukin ryhmäläinen saa oman yrtin poimittavakseen, ja porukka hajaantuu ympäri vehreitä tiluksia. Maatiaiskanat kuopsuttelevat maata tarhassaan ja tilan viljelykset herättävät ihastusta. Kun villiyrtit on poimittu, haetaan vielä vähän kuorman täydennystä ja maistiaisia kasvimaalta.
Aidon oreganon maistaminen yllättää ryhmäläiset, se on tulista! Saksankirvelin siemenet yllättävät myös, niissä on vahva aniksen maku.
Aniksen ystäville Lilly antaa kokeilemisen arvoisen vinkin.
– Sekoita noin 1/4 desilitraa saksankirvelin siemeniä puoleen litraan Koskenkorvaa. Anna maustua huoneenlämmössä viikon verran, sekoittele päivittäin. Lopuksi siivilöi siemenet. Lopputuloksena saat loistavan anis-snapsin.
Padat porisemaan
Ryhmä palaa takaisin keltaisen talon pihalle. Päivän saalis on vaikuttava näky: kopat ja laatikot ovat täynnä herkullisen näköisiä yrttejä.
Ja mikä parasta, päivä ei pääty tähän. Nyt siirrytään sisätiloihin, keittiöön, kokeilemaan mitä ruokia kerätyistä yrteistä voi valmistaa. Kurssilaisten mielestä tämä on tärkeää. Näin rohkeus ja taito käyttää villiyrttejä ruoanlaitossa iskostuu mieliin.
– On hyödyllistä päästä kokeilemaan tänään opittuja asioita käytännössä ja vieläpä näin hyvässä seurassa, Katja Lehkonen, yksi kurssilaisista, toteaa.
Kymmenen ihmistä häärii keittiössä, pilkkomassa, keittämässä ja höyryttämässä. Tunnelma on tiivis ja keskittynyt. Lilly kiertää työpisteeltä toiselle ja opastaa kurssilaisia kärsivällisesti.
Pikku hiljaa keittiössä valmistuu muun muassa piirakoita, yrttisalaattia, nokkos-sipsejä ja ratamo-rullia. Tuotokset koristellaan ruohosipulin kukinnoilla ja ruusun terälehdillä.
Katettu pöytä on kaunis näky. Sen ympärille on mukava istahtaa maistelemaan uusia makuja ja juttelemaan päivän kokemuksista.
Ryhmä on innoissaan päivän opeista ja myös idyllinen miljöö kerää kehuja. Pöydän herkut herättävät keskustelua: yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Kaikki pitävät rapeasta jauhosavikasta salaatissa, se on erinomaista!
Päällimmäiseksi pöydässä nousee oivallus: syömäkelpoisia, herkullisia villiyrttejä kasvaa lähes kaikkialla silmiemme alla. Pitää vain katsoa vähän tarkemmin ja korjata pois.
Lillyn yrttivinkit
VOIKUKKA
Keväiset nuput ovat herkullisia, kun ne paistaa voissa pannulla
Hyväksi maksalle, puhdistava ja vahvistava vaikutus
Lajikkeita on noin 500, pyöreälehtinen on parasta, sahalaitainen kitkerää
Käytä rucolan korvikkeena
BASILIKA
Tasapainottaa elimistöä
NOKKONEN
Antaa keholle potkua ja tulisuutta
Kuivata kukinnot ja syö esimerkiksi jogurtin kanssa
Paljon symbolisia merkityksiä: liitettiin keskiajalla noituuteen ja kannettiin mukana suojaksi kummituksilta
MUSTAHERUKKA
Kevään ensimmäiset, pienet lehdet ovat erinomaisia salaatissa
Vanhemmat lehdet sopivat teehen
Rikas vitamiinipitoisuus, etenkin marjoissa
KOIVU
Mahlaan voi keittää vaikkapa risoton
Käytetty aikoinaan keripukin hoitoon, sisältää paljon C-vitamiinia
KATAJA
Paljon antioksidantteja
Pureskele siemeniä, käytä mausteena, pysyt nuorena ja vahvana!
MESIANGERVO
Alentaa kuumetta, erityisesti kukat
Lehdet ruokana parhaimmillaan ennen kukintaa
Kukinnoista voi hauduttaa mehua, lisää sekaan sitruunaa, sokeria tai hunajaa
KUUSI
Kuusenkerkissä on raikas, sitruunainen maku
Lillmarin tilalla tehdään kuusenkerkkäsiirappia myyntiin, herkullista jäätelön tai teen kanssa
Tekee hyvää keuhko-ongelmaisille, on hyvä yskänlääke ja flunssalääke
MAITOHORSMA
”Köyhän miehen parsa”
Parhaimmillaan keväällä, noin 15–20 cm pitkänä
Keitä kevään versoja kasvisliemessä pari minuuttia, lisää hunajaa
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas