Lakkiaiset, häät vai juhannusjuhlat? Juhliin kuin juhliin sopii voileipäkakku. Voileipäkakkukin taipuu monenlaiseen ruokavalioon, ja koristelusta kannattaa ottaa koko riemu irti. Vegaanikakku onnistuu kun vaihtaa ohjeiden juustot ja kermat soijajogurtiksi, kaurakermaksi ja kookosmaidoksi.
Täytteitä ja tahnoja
Porkkanatahna
Hienoksi raastettua porkkanaa
Majoneesia
Raastettu valkosipulinkynsi
Silputtua persiljaa
Punajuuritahna
Kypsäksi paahdettuja punajuuria
Chevre-juustoa
Ranskankermaa
Paahdettuja pinjansiemeniä
Tuoretta timjamia
Lohitäyte
Kypsää lohta
Majoneesia
Tuorejuustoa
Wasabia
Teriyakikastiketta
Kikhernetahna
Kypsiä kikherneitä
Kookosmaitoa
Raastettua sitruunankuorta
Curryjauhetta
Savuporotäyte
Savuporoa pieneksi hakattuna
Silputtua herkkukurkkua
Tuorejuustoa
Ruohosipulia
Kanatäyte
Kypsää broilerinlihaa pienittynä
Avokadoa
Limetinmehua
Chilitahnaa
Aseta tarjoiluvadin päälle kaksi leivinpaperia niin, että ne menevät hiukan limittäin. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois, ja muodosta kolmesta tai neljästa viipaleesta jono saumakohdan päälle. Kostuta leivät huolellisesti esimerkiksi maidolla (voit maustaa maidon vaikkapa tom yam tahnalla), ja levitä huolellisesti ensimmäinen kerros täytettä. Lado päälle seuraava leipäjono, kostuta ja täytä, kunnes kakku on halutun korkuinen. Päällimmäiseksi lepää ja kostutus. Kääri paperit tiukasti leipähalon ympärille ja sujauta koko komeus muovipussiin ja vie kylmään yöksi.
Seuraavana päivänä kuorruta ja vedä paperit varovasti pois kakun alta, jolloin vati pysyy siistinä, koristele haluamallasi tavalla.
Kuvan kakku on koristeltu porkkanan, keltajuuren, parsan ja retiisin viipaleilla (punaiset viipaleet värjätty punajuurella.)
Kuva: Kalevi Ketoluoto Resepti: Hanna Neuvonen