Maailmankuulu viulisti Pekka Kuusisto toivoo, että pikkukaupungissa kulttuuri tuotaisiin näkyväksi kaikille. Kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille on tutkittu tosiasia, joten siihen kannattaa panostaa.
Pekka Kuusisto konsertoi paljon ulkomailla, joten myös hänen kuvionsa menivät uusiksi muutama vuosi sitten koronapandemian takia.
Työt loppuivat hyvin pitkäksi aikaa, vaikka lontoolainen manageri on muuten pitänyt Kuusiston kiireisenä. Itseään säästämättä, kuten Kuusisto sanoo. He suunnittelevat yhdessä millaiseen asemaan tähdätään, ja sitten sen eteen tehdään töitä.
– Korona muutti vuosiksi tilanteen, ja ihmettelen, miten alan toimijat pärjäsivät sen läpi. Moni ei pärjännytkään, Kuusisto pohtii.
Huippuviulisti edustaa niin sanottua korkea-kulttuuria, mutta korona laittoi kaikki esiintyvät taiteilijat ja koko kulttuuriväen saman tosiasian eteen. Miten paljon Suomessa arvostetaan kulttuuria? Moni laulaja, taiteilija, muusikko ja näyttelijä sai kuulla kehotuksen, että ”menkää oikeisiin töihin.”
– Olin minäkin mukana kulttuuriporukan järjestämässä mielenosoituksessa Eduskuntatalolla puolustamassa kulttuurialan oikeuksia korona-aikana, Kuusisto muistelee.
Hän tietää, että korkeakulttuuriin, kuten viulutaiteeseen lyödään helposti tietty elitismin leima. Kuusiston mielestä niin sanottu korkeakulttuuri kuuluu kuitenkin kaikille, kuten esimerkiksi hänen itsensäkin esittämä kansanmusiikki.
– Kaikkihan eivät voi pitää kaikesta, mutta pitäisi olla mahdollisuus kokea tarjontaa monipuolisesti. Mitä vähemmän karsinoi asioita ja ihmisiä, sitä laadukkaammaksi elämä muuttuu.
Eurolla neljä euroa
Kuusisto tuntee paljon suomalaisia kulttuurialan ihmisiä myös Loviisassa, jossa hän on asunut kymmenen vuotta. Viime syksynä hän piipahti tekemässä musiikkia loviisalaistuneen monitaiturin Esko Grundströmin kotistudiolla.
– Täällä asuu monia luovien alojen ihmisiä, Kuusisto sanoo.
Hän ei tarkoita vain musiikin saralla toimivia taiteilijoita, vaan myös muu kulttuuri on hänen mielestään Loviisassa vahvasti edustettuna.
Viime syksynä Kuusisto soitti hyväntekeväisyyskonsertin Loviisan kirkossa Tanssiopiston hyväksi. Huippuviulistin esitys kiinnosti loviisalaisia, ja rahaa saatiin kerätyksi.
– Jos Loviisa haluaa esittäytyä kulttuurikaupunkina, niin kyllähän laadukas ja toimiva tanssiopisto on yksi tärkeä pilari siinä, hän sanoo.
Kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille on lukuisia kertoja todistettu tieteellisestikin. Jotenkin sitä ei vain tunnuta uskovan.
– Tutkimusten mukaan kulttuuriin sijoitettu raha tulee takaisin nelinkertaisena. Jos joku kertoisi meille, että euron sijoitus rahamarkkinoilla tuottaa neljä euroa, niin kukapa ei tarttuisi tilaisuuteen, Kuusisto kysyy.
Kulttuuri on asennekysymys
Hän ei väitä, että olisi pelkästään kaupunkien vastuulla edistää asukkaiden hyvinvointia tuomalla kulttuuria enemmän esiin, mutta hän näkee, että asennemuutos olisi paikallaan.
Kuusisto on huomannut, että Loviisan kaupungin päättäjät eivät pidä kulttuuria niin suuressa arvossa kuin olisi mahdollista. Hän vertaa Loviisaa Porvooseen, joka on löytänyt gastronomian.
Porvooseen tullaan syömään kauempaakin. Loviisalla olisi paljon kulttuuritarjontaa.
– Ei ainakaan toistaiseksi näytä siltä, että Loviisan ruoria kääntelevät henkilöt ymmärtäisivät, miten paljon kaupungin asukkaissa on kulttuuripotentiaalia. Loviisa voisi nostaa esille sen, että kaupungissa on paljon luovia ja lahjakkaita ihmisiä. Se vaatii kuitenkin asennemuutosta, Kuusisto painottaa.
Lasten saattaminen kulttuurin tai ylipäätään harrastamisen pariin sälytetään luontevasti vanhempien kontolle. Kuusisto on itse lähtöisin kulttuurikodista, syntynyt keskelle musiikkia.
– Perheet ovat hyvin erilaisissa tilanteissa, joten ei voi sanoa mitään yleistävää siitä, miten lapset pitäisi tutustuttaa eri taidemuotoihin.
Taide-elämykset näkyviksi
Yhden tärkeän pointin Kuusisto haluaa kuitenkin nostaa esiin. Jos kulttuuri on näkyvillä kaikille, se ohjaa automaattisesti eteenpäin ja vaikuttaa asenteisiin.
Jos ei näe erilaista kuvataidetta tai tanssia eikä kuule musiikkia, eivät lapset ja nuoret hakeudu niiden pariin.
– Silloin he eivät saa taiteen mahdollistamia elämyksiä. Pitäisi olla jotain näkyvää, johon samaistua, Kuusisto sanoo.
Hän ilahtuu kuullessaan, että Loviisan kaupunki on aloittanut hankkeen, jossa taidetta tuodaan ulos kaikkien nähtäväksi. Taideohjelman avulla pyritään löytämään uusia tapoja tuoda kulttuuria, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä osaksi loviisalaisten arkea.
– Toivottavasti se toteutuu! Se olisi signaali taiteen ja kulttuurin arvostuksesta.
Identiteetiltään hän toteaa olevansa pernajalainen. Maaseudun rauhaan on mukava tulla lukuisilta työkeikoilta ulkomailta. Silloin hän ei kaipaa metropolin sykettä.
– On kiva katsoa, kuinka merikotkat ovat palanneet Pernajanlahdelle. Siinä ne rauhallisesti loisivat ja käyvät talvella syömässä pilkkijöiden jäälle jättämät sintit. Pullakotkat seisovassa pöydässä!
PEKKA KUUSISTO
Syntyi 7.10.1976 Espoossa
Asuu Loviisassa
Salainen pahe Marvel-elokuvat
Lempiruoka tuore hapanjuurileipä
Omituinen tapa viulun soittaminen
Teksti Reija Kokkola / Kuvat Arto Wiikari