Lifestyle, Ruoka

Villa Limpussa syntyy herkkuja

10.11.2016
Herkkuja Villa Limpussa

Vil­la Lim­pus­sa kokoon­nu­taan hyvän ruoan äärelle niin arke­na kuin pyhänä. Vier­aat ja pyhät tekevät juh­lan – ja sil­loin ater­ian valmis­t­a­mi­nen saa kestää!

 

Vil­la Limpun pikku­joulu­menu (12 henkilölle)

 

Alkuskoolaus:

Vil­la Limpun glö­gi

Alku­ruo­ka:

Puna­ju­urisosekeit­toa vuo­hen­ju­ustopy­reel­lä

Talon leipä ja voi

Pääruo­ka:

Luumuil­la täytet­tyä por­saan­sisä­filet­tä sip­uli­pedil­lä

Jouluiset uuni­ju­urek­set

Sinap­pikastiket­ta

Jälkiruo­ka:

Bai­leys-pipar­i­ju­us­tokakku

 

limppu2

 

Glö­gi

5 dl mus­ta­herukkame­hu tiiviste

2 l vet­tä

5 kokon­aisia kaneli­tanko­ja

16 kpl kokon­aista nei­likkaa

pala tuoret­ta inkivääriä

 

limppu6

 

Punajuuri­sosekeitto

3 kg puna­ju­uria

6 rkl voita

6 pien­tä sip­u­lia

3 l vet­tä

8 kpl kasvis­liemikuu­tio­ta

6 dl ruokak­er­maa

2 rkl bal­sam­i­co-etikkaa

suo­laa ja pip­puria hyp­py­selli­nen

Kuori puna­ju­uret ja paloit­tele ne noin 3x3 cm paloik­si. Kuori ja silp­pua sip­uli. Läm­mitä  voi kat­ti­las­sa ja kuul­lota sip­ulit noin 5 min.  Lisää kat­ti­laan puna­ju­uret, vesi ja kasvis­liemikuu­tiot. Keitä kunnes puna­ju­uret ovat pehmeitä.

Lisää ker­ma keit­toon. Kiehau­ta ja soseu­ta keit­to. Maus­ta suo­lal­la ja pip­puril­la.

 

Vuo­hen­ju­ustopy­ree

400 g vuo­hen­ju­us­toa

4 dl ruokak­er­maa

hyp­py­selli­nen suo­laa

hyp­py­selli­nen valkopip­puria

Kaik­ki ainek­set soseutetaan yleiskoneella/sauvasekoittimella tasaisek­si pyreek­si.

Annos­tele puna­ju­urikeit­to lau­tasille ja koris­tele vuo­hen­ju­ustopy­ree noka­reel­la ja tuoreel­la tim­jamil­la. Lai­ta lop­ut vuo­hen­ju­ustopy­reestä omaan asti­aan, jot­ta vier­aat voivat lisätä oman maun mukaan sop­paan.

 

limppu3

 

Luumul­la täytet­tyä por­saan­sisä­filet­tä

2,1 kg por­saan­sisä­filet­tä (noin 3 filet­tä)

1 purk­ki kui­v­at­tu­ja luumu­ja

suo­laa, valko- ja mustapip­puria

Leikkaa sisä­filee poik­ki pitu­us­su­un­nas­sa. Työn­nä veit­si fileen sisään ja leikkaa vähän auki. Työn­nä luumut tasais­es­ti fileen sisälle. Paista fileet kuumal­la paistin­pan­nul­la jot­ta filee saa hienon värin ja ripot­tele maus­teet pin­taan. Lai­ta fileet pais­tu­maan uuni­in 200 asteeseen n. 20 min. Nos­ta fileet het­kek­si leikku­u­lau­dalle jäähtymään, jon­ka jäl­keen leikkaa parin sentin viipaleik­si. Ase­ta leikatut fileepalat sip­uli-pedille, kaa­da osa sinap­pikastik­keesta päälle ja läm­mitä het­ki uunis­sa. Juurek­set voi läm­mit­tää samal­la tar­joilu­as­tial­la tai erik­seen.

 

Kanelisip­ulit

4 kpl sip­u­lia

nokare voita

1 tl kanelia

1 rkl sok­e­ria

suo­laa ja pip­puria

Kuori sip­ulit ja pilko pienem­mäk­si. Kuul­lota sip­ulit paistin­pan­nul­la ja maus­ta kanelil­la, sok­er­il­la ja mausteil­la.

Ase­ta sip­ulit vadille ja lai­ta sen päälle valmi­ik­si viipaloitu por­saan­sisä­file.

 

Sinap­pikastike

6 dl vet­tä

3 lihaliemikuu­tio­ta

1 rkl bal­sam­i­co-etikkaa

2 rkl siirap­pia

tim­jamia

6 dl ruokak­er­maa

6 rkl dijon­si­nap­pia

Lai­ta kaik­ki aine­sosat kat­ti­laan, keitä kastike miedol­la läm­möl­lä ja häm­men­nä usein.

Kaa­da osa kastik­keesta por­saan­li­han päälle ja lop­ut tar­joilukul­hoon.

 

Jouluiset uuni­ju­urek­set

1 kg porkkanaa

1 kg lant­tua

400 g pal­ster­nakkaa

1 kg perunaa

2 kpl bataat­tia

n. 100 g voita

siirap­pia voitelu­un

suo­laa ja valkopip­puria

Kuori ja pilko juurek­set tasakokoisik­si. Ase­ta juurek­set omis­sa lohkois­sa uunipellille ja paista 200 asteises­sa uunis­sa.  Voitele juurek­set voisu­lal­la. Kyp­symi­sai­ka on eri, eri juurek­sille. Bataat­ti kyp­syy ensin ja viimeisek­si lant­tu. Lopuk­si voitele juurek­set siirapil­la ja maus­ta suo­lal­la ja valkopip­puril­la.

 

limppu5

 

Bai­leys-pipar­i­ju­us­tokakku

150 g piparkakku­ja

75 g voita

4 liivatele­hteä

4 dl kuo­huk­er­maa

600 g Philade­phia tuore­ju­us­toa

1 dl + 2 rkl Bai­leys-likööriä

2 dl tomu­sok­e­ria

100 g tum­maa suk­laa­ta

100 g valkoista suk­laa­ta

Murskaa piparkakut pienek­si muruik­si, esim yleiskoneel­la. Sula­ta voi ja sekoi­ta piparimuro ja voisu­la tasaisek­si mas­sak­si.  Vuo­raa irtopo­h­javuo­ka leiv­in­pa­per­il­la, painele piparivoiseos tiivi­isti poh­jalle ja lai­ta vuo­ka jääkaap­pi­in sik­si aikaan kun valmis­telet täyt­teen.

Lai­ta liivatele­hdet likoa­maan kylmään veteen ainakin 5 min. Vatkaa ker­ma jämäkäk­si vaah­dok­si. Sekoi­ta toises­sa kul­hos­sa tuore­ju­us­to, 1 dl Bai­leysiä ja tomu­sok­eri tasaisek­si. Kuumen­na 2 rkl Bai­leysiä kiehu­vak­si, puris­tele liivatele­hdis­tä vesi pois ja lai­ta lehdet kuumaan Bai­leysi­in. Sekoi­ta kunnes lehdet ovat täysin liuen­neet nes­teeseen. Kaa­da Bai­leys-liivate ohue­na nauhana tuore­ju­us­ton joukkoon ja sekoi­ta tasaisek­si. Kään­tele sit­ten joukkoon ker­mavaah­to. Kaa­da seos piparipo­h­jan päälle kakku­vuokaan.  Anna kakun hyy­tyä 4–5 tun­tia jääkaapis­sa.

Raas­ta suk­laat ja koris­tele halu­a­mal­lasi taval­la. Esim. sydän keskelle <3

 

limppu4

 

Kiitos Vil­la Limpun väki ja vier­aat!

Resep­tit Vil­la Limp­pu  Kuvat Kale­vi Ketolu­o­to

2
Pikkukaupunki