Villa Limpussa kokoonnutaan hyvän ruoan äärelle niin arkena kuin pyhänä. Vieraat ja pyhät tekevät juhlan – ja silloin aterian valmistaminen saa kestää!
Villa Limpun pikkujoulumenu (12 henkilölle)
Alkuskoolaus:
Villa Limpun glögi
Alkuruoka:
Punajuurisosekeittoa vuohenjuustopyreellä
Talon leipä ja voi
Pääruoka:
Luumuilla täytettyä porsaansisäfilettä sipulipedillä
Jouluiset uunijuurekset
Sinappikastiketta
Jälkiruoka:
Baileys-piparijuustokakku
Glögi
5 dl mustaherukkamehu tiiviste
2 l vettä
5 kokonaisia kanelitankoja
16 kpl kokonaista neilikkaa
pala tuoretta inkivääriä
Punajuurisosekeitto
3 kg punajuuria
6 rkl voita
6 pientä sipulia
3 l vettä
8 kpl kasvisliemikuutiota
6 dl ruokakermaa
2 rkl balsamico-etikkaa
suolaa ja pippuria hyppysellinen
Kuori punajuuret ja paloittele ne noin 3x3 cm paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Lämmitä voi kattilassa ja kuullota sipulit noin 5 min. Lisää kattilaan punajuuret, vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä kunnes punajuuret ovat pehmeitä.
Lisää kerma keittoon. Kiehauta ja soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla.
Vuohenjuustopyree
400 g vuohenjuustoa
4 dl ruokakermaa
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen valkopippuria
Kaikki ainekset soseutetaan yleiskoneella/sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.
Annostele punajuurikeitto lautasille ja koristele vuohenjuustopyree nokareella ja tuoreella timjamilla. Laita loput vuohenjuustopyreestä omaan astiaan, jotta vieraat voivat lisätä oman maun mukaan soppaan.
Luumulla täytettyä porsaansisäfilettä
2,1 kg porsaansisäfilettä (noin 3 filettä)
1 purkki kuivattuja luumuja
suolaa, valko- ja mustapippuria
Leikkaa sisäfilee poikki pituussuunnassa. Työnnä veitsi fileen sisään ja leikkaa vähän auki. Työnnä luumut tasaisesti fileen sisälle. Paista fileet kuumalla paistinpannulla jotta filee saa hienon värin ja ripottele mausteet pintaan. Laita fileet paistumaan uuniin 200 asteeseen n. 20 min. Nosta fileet hetkeksi leikkuulaudalle jäähtymään, jonka jälkeen leikkaa parin sentin viipaleiksi. Aseta leikatut fileepalat sipuli-pedille, kaada osa sinappikastikkeesta päälle ja lämmitä hetki uunissa. Juurekset voi lämmittää samalla tarjoiluastialla tai erikseen.
Kanelisipulit
4 kpl sipulia
nokare voita
1 tl kanelia
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria
Kuori sipulit ja pilko pienemmäksi. Kuullota sipulit paistinpannulla ja mausta kanelilla, sokerilla ja mausteilla.
Aseta sipulit vadille ja laita sen päälle valmiiksi viipaloitu porsaansisäfile.
Sinappikastike
6 dl vettä
3 lihaliemikuutiota
1 rkl balsamico-etikkaa
2 rkl siirappia
timjamia
6 dl ruokakermaa
6 rkl dijonsinappia
Laita kaikki ainesosat kattilaan, keitä kastike miedolla lämmöllä ja hämmennä usein.
Kaada osa kastikkeesta porsaanlihan päälle ja loput tarjoilukulhoon.
Jouluiset uunijuurekset
1 kg porkkanaa
1 kg lanttua
400 g palsternakkaa
1 kg perunaa
2 kpl bataattia
n. 100 g voita
siirappia voiteluun
suolaa ja valkopippuria
Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi. Aseta juurekset omissa lohkoissa uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa. Voitele juurekset voisulalla. Kypsymisaika on eri, eri juureksille. Bataatti kypsyy ensin ja viimeiseksi lanttu. Lopuksi voitele juurekset siirapilla ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Baileys-piparijuustokakku
150 g piparkakkuja
75 g voita
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
600 g Philadephia tuorejuustoa
1 dl + 2 rkl Baileys-likööriä
2 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata
100 g valkoista suklaata
Murskaa piparkakut pieneksi muruiksi, esim yleiskoneella. Sulata voi ja sekoita piparimuro ja voisula tasaiseksi massaksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, painele piparivoiseos tiiviisti pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaan kun valmistelet täytteen.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ainakin 5 min. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, 1 dl Baileysiä ja tomusokeri tasaiseksi. Kuumenna 2 rkl Baileysiä kiehuvaksi, puristele liivatelehdistä vesi pois ja laita lehdet kuumaan Baileysiin. Sekoita kunnes lehdet ovat täysin liuenneet nesteeseen. Kaada Baileys-liivate ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele sitten joukkoon kermavaahto. Kaada seos piparipohjan päälle kakkuvuokaan. Anna kakun hyytyä 4–5 tuntia jääkaapissa.
Raasta suklaat ja koristele haluamallasi tavalla. Esim. sydän keskelle <3
Kiitos Villa Limpun väki ja vieraat!
Reseptit Villa Limppu Kuvat Kalevi Ketoluoto