Ruoka

Vegaanin joulupöytä täyttyy herkuista

19.12.2017

Maria Ahosen kokemuksen mukaan vegaanin jouluähky on lievempi. Tai ainakin vähän terveellisempi. Herkuista ei silti tarvitse tinkiä.

 

Maria Ahonen on noudattanut vegaanista ruokavaliota jokusen vuoden. Sekä olo että omatunto ovat olleet sen jälkeen kevyempiä. Ahonen ei ole koskaan ollut lihan ystävä, mihin saattaa vaikuttaa eräs lapsuusmuisto.

– Pihapiirissämme asusti lammas nimeltä Juuso. Eräänä päivänä Juuso oli kadonnut. En muista tarkkaan tapahtumaa, mutta ymmärsin, että Juuso oli päätynyt pöytään.

Ahoselle siis lihasta, kalasta ja kanasta luopuminen ei ole ollut vaikeaa. Sen sijaan hän oli pekonin ja maitotuotteiden ystävä, joista eritoten juustojen. Nykyään maito ja juustot melkeinpä ällöttävät.

– Jännän nopeasti makutottumukset muuttuvat. Tavallinen maito kahvissa maistuu oudolta, ja juustokin maistuu epämiellyttävältä. En kuitenkaan tee numeroa veganismistani. Käyn ystävieni kanssa tavallisissa ravintoloissa. Jos syö kerran kuussa juustoa, ei siihen sentään kuole. Mutta tulee ehkä hetkeksi huono omatunto.

 

Kukin mielensä mukaan

Numeroa hän ei tee veganismistaan myöskään joulupöydässä. Ahonen laittaa joulupöytään sitä mitä kukin haluaa. Jokainen saa sitten syödä mieltymystensä mukaan. Vegaani voi helposti tehdä omat jouluruokansa soveltamalla reseptejä.

– Esimerkiksi riisipuuroon voi laittaa soijamaitoa ja vaniljatangon. Kun vähän perehtyy asioihin, vegaanille sopivia ruokia on helppo tehdä. Lisäksi ne ovat usein herkullisia.

Ahonen löytää reseptejä netistä, mutta kehittelee niitä mielellään myös itse. Hän toteaa, että esimerkiksi Loviisan K-marketin vegaanivaihtoehdot ovat lisääntyneet, ja ne löytyvät helposti, kun tietää mihin hyllyihin ne on sijoitettu.

– Tykkään ruoanlaitosta, ja vegaaniversioiden kehittäminen lempisafkoista tekee siitä entistäkin mielenkiintoisempaa. Esimerkiksi jäätelön korvikkeen saa vaikkapa jäätyneistä banaaneista tehosekoittimen avulla. Ilman sekoitintani en tulisi toimeen, hän hymyilee.

Jouluna moni kärsii ähkystä syötyään joulupöydän antimia. Selviääkö vegaani joulusta ilman ähkyä?

– Itse en enää koe tarvetta syödä itseäni ähkyyn. Vegaanijoulunviettäjän ähky on ainakin tavallista terveellisempi.  

 
 

Joulu_vege1

 

Batat och zuccinisoppa

med avokadokräm (2 portioner)

3 små batater

1 zuccini

2 rödlök

Rosta i ugnen i olivolja, balsamvinäger och salt i 250 grader tills de blir gyllene bruna.

Mixa i en blender med havregrädde.

 

Avocadokräm

Mosa en avocado med lite havregrädde, salt och limesaft.

Garnera med rostad lök.

 
 

Joulu_vege4

 

Brysselkål med pesto

Koka brysselkål, stek i olivolja och smaksätt med saltad krossad mandel och röd pesto utan ost.

 
 

Joulu_vege3

 

Kokosäpplen

Koka havregryn i mandelmjölk med vanilj.

Stek äpplen i kokosfett och sätt på kokossocker och vanilj.

Garnerna med rostad kokos.

 
 

Joulu_vege2

 

Bananmousse

Mixa frysta bananer och kakaopulver i en blender.

Garnera med linfrön och kokos.

 
 

Teksti Reija Kokkola  Kuvat Maria Ahonen

ARTIKKELI ON JULKAISTU PIKKUKAUPUNGIN JOULULEHDESSÄ 2014

2