Ruoka

Vegaanin joulupöytä täyttyy herkuista

19.12.2017
Joulupöytä vegaanille on sekin herkullinen

Maria Aho­sen koke­muk­sen mukaan veg­aanin jouluähky on lievem­pi. Tai ainakin vähän ter­veel­lisem­pi. Herkuista ei silti tarvitse tin­kiä.

 

Maria Aho­nen on nou­dat­tanut veg­aanista ruokavalio­ta jokusen vuo­den. Sekä olo että omatun­to ovat olleet sen jäl­keen kevyem­piä. Aho­nen ei ole koskaan ollut lihan ystävä, mihin saat­taa vaikut­taa eräs lap­su­us­muis­to.

– Pihapi­iris­sämme asusti lam­mas nimeltä Juu­so. Eräänä päivänä Juu­so oli kadon­nut. En muista tarkkaan tapah­tu­maa, mut­ta ymmärsin, että Juu­so oli pää­tynyt pöytään.

Ahoselle siis lihas­ta, kalas­ta ja kanas­ta luop­umi­nen ei ole ollut vaikeaa. Sen sijaan hän oli pekonin ja maito­tuot­tei­den ystävä, joista eri­toten juus­to­jen. Nykyään maito ja juus­tot melkein­pä ällöt­tävät.

– Jän­nän nopeasti maku­tot­tumuk­set muut­tuvat. Tavalli­nen maito kahvis­sa mais­tuu oudol­ta, ja juus­tokin mais­tuu epämiel­lyt­tävältä. En kuitenkaan tee numeroa veg­an­is­mis­tani. Käyn ystävieni kanssa taval­li­sis­sa rav­in­tolois­sa. Jos syö ker­ran kuus­sa juus­toa, ei siihen sen­tään kuole. Mut­ta tulee ehkä het­kek­si huono omatun­to.

 

Kukin mie­len­sä mukaan

Numeroa hän ei tee veg­an­is­mis­taan myöskään joulupöy­dässä. Aho­nen lait­taa joulupöytään sitä mitä kukin halu­aa. Jokainen saa sit­ten syödä miel­tymys­ten­sä mukaan. Veg­aani voi hel­posti tehdä omat joulu­ruokansa sovelta­mal­la resepte­jä.

– Esimerkik­si riisipu­uroon voi lait­taa soi­ja­maitoa ja vanil­jatan­gon. Kun vähän pere­htyy asioi­hin, veg­aanille sopivia ruokia on help­po tehdä. Lisäk­si ne ovat usein herkullisia.

Aho­nen löytää resepte­jä netistä, mut­ta kehit­telee niitä mielel­lään myös itse. Hän toteaa, että esimerkik­si Lovi­isan K-mar­ketin veg­aani­vai­h­toe­hdot ovat lisään­tyneet, ja ne löy­tyvät hel­posti, kun tietää mihin hyl­ly­i­hin ne on sijoitet­tu.

– Tykkään ruoan­laitos­ta, ja veg­aaniver­sioiden kehit­tämi­nen lem­p­isafkoista tekee siitä entistäkin mie­lenki­in­toisem­paa. Esimerkik­si jäätelön korvikkeen saa vaikka­pa jää­tyneistä banaaneista tehosekoit­ti­men avul­la. Ilman sekoit­in­tani en tulisi toimeen, hän hymy­ilee.

Joulu­na moni kär­sii ähkys­tä syö­tyään joulupöy­dän antimia. Selviääkö veg­aani joulus­ta ilman ähkyä?

– Itse en enää koe tarvet­ta syödä itseäni ähkyyn. Veg­aani­joulun­vi­et­täjän ähky on ainakin taval­lista ter­veel­lisem­pi.  

 
 

Joulu_vege1

 

Batat och zuc­cin­isop­pa

med avokadokräm (2 por­tion­er)

3 små batater

1 zuc­ci­ni

2 rödlök

Ros­ta i ugnen i olivol­ja, bal­samv­inäger och salt i 250 grad­er tills de blir gyl­lene bruna.

Mixa i en blender med havre­grädde.

 

Avo­cadokräm

Mosa en avo­ca­do med lite havre­grädde, salt och lime­saft.

Gar­nera med ros­tad lök.

 
 

Joulu_vege4

 

Brys­selkål med pesto

Koka brys­selkål, stek i olivol­ja och smak­sätt med saltad krossad man­del och röd pesto utan ost.

 
 

Joulu_vege3

 

Kokosäp­plen

Koka havre­gryn i man­delmjölk med vanilj.

Stek äpplen i kokos­fett och sätt på kokos­sock­er och vanilj.

Gar­ner­na med ros­tad kokos.

 
 

Joulu_vege2

 

Banan­mousse

Mixa frys­ta banan­er och kakaop­ul­ver i en blender.

Gar­nera med lin­frön och kokos.

 
 

Tek­sti Rei­ja Kokko­la  Kuvat Maria Aho­nen

ARTIKKELI ON JULKAISTU PIKKUKAUPUNGIN JOULULEHDESSÄ 2014

2