Pikkukaupunki-lehden kahden viikon asumisjakson voittaneet Cecilia ja Joel Wolff viihtyivät erinomaisesti Loviisassa alakaupungin omakotitalossa.
Helsinkiläiset Cecilia ja Joel Wolff osallistuivat Pikkukaupunki-lehdessä julkaistuun hakuun, jossa etsittiin kiinnostuneita kokeilemaan Loviisassa asumista. Hakemuksessaan tuoreet vanhemmat kertoivat rakastavansa luonnossa liikkumista, ja sitä Loviisa heille tarjosikin. Vaeltamista ja kiipeilyä harrastava pariskunta joutui tosin hieman sopeuttamaan luontoretkiään nelikuisen Moa-Li vauvan ehdoilla.
– Jos olisimme olleet kahden, olisimme varmaankin kiertäneet Kukuljärven reitin, mutta vauvan kanssa se olisi ollut liian hankalaa. Muuten saimme nauttia Loviisan luonnosta ja kävimme myös läheisellä Valkmusan kansallispuistoreitillä ihailemassa suomaisemaa, Cecilia ja Joel kertovat.
Vaikka elettiin jo syyskuuta, säät suosivat enimmäkseen vieraitamme. Heistä oli upeaa kuljeskella Loviisanlahden rannassa ja nousta harjulle.
– Harjulta löytyi paljon mustikoita, vaikka oli jo syyskuu. Boulderointia emme luonnollisesti pysty nyt vauvan kanssa harrastamaan, mutta tiedän, että Loviisan alueella on ihan huippu kiipeilypaikkoja ja -reittejä. Ovathan metsät täynnä kiviä ja upeita kallioita, Cecilia toteaa.
Kuten yleensä ensi kertaa Loviisassa vierailevat, myös Joel hämmästyi katsoessaan kivien täyttämiä metsiä. Hän on lähtöisin Länsi-Uudeltamaalta Siuntiosta, mutta asunut yli kymmenen vuotta Helsingissä.
– Loviisan lisäksi tällaisia kivimetsiä taitaa olla vain Pohjanmaalla.
Iso talo ja taidetta
Heistä oli myös luksusta asua omakotitalossa Loviisan historiallisessa alakaupungissa. Tuntui kivalta viettää vauva-arkea tilavassa talossa, vaikka perhe viihtyy hyvin myös kaksiossaan Roihuvuoressa Itä-Helsingissä.
Auto perheellä on ollut vasta puoli vuotta.
– Helsingissä liikumme paljon metrolla ja polkupyörällä. Auton hankimme juuri ennen koronapandemiaa, ja nyt siitä on ollut hyötyä, kun olemme halunneet välttää joukkoliikennevälineitä, Joel toteaa.
Historiallisessa alakaupungissa perhe viihtyi hyvin, ja sieltä oli helppo lähteä liikkeelle. Lähes kaikkialle pääsi kävellen vaunujen kanssa.
Kun Joel teki päivisin etätöitä muotoiluopintojensa parissa, Cecilia piipahti Moa-Lin kanssa kaupassa tai torilla ostamassa tuoretta kalaa. Perhe myös söi useasti ravintoloissa.
– Degerby Gillen lounas oli erinomainen, samoin ruoka Localessa, Sakurassa ja Bistro Thi Kimissä. Grillimpistä sai reilua grilliruokaa, he kiittävät.
Korona ja syksy verottivat luonnollisesti tapahtumia, mutta taide-elämyksiä Cecilia ja Joel pääsivät silti kokemaan muun muassa Loviisan Konstrundanissa. He kävivät valokuva- ja taidenäyttelyssä sekä tutustumassa keramiikkataiteeseen.
– Kävimme myös Galleria Theodorissa, Cecilia sanoo.
Juuret Loviisassa
Cecilialla juuret ovat Loviisassa, sillä äidin mummon pientila sijaitsee Koskenkylässä Tetomissa. Nykyisin paikka on Cecilian äidin omistuksessa.
– Se on nykyään kesämökkikäytössä. Joskus, minun ollessa ihan pieni, vanhempani suunnittelivat talon ostamista Rantatieltä, mutta päädyimme kuitenkin Helsinkiin, Cecilia kertoo.
90-luvun puolivälissä Cecilian perheellä oli tapana vuokrata mökki Pernajan alueelta, meren rannasta Lappnorista. Silloin Loviisan seutu tuli tutuksi myös talviaikaan.
– Mökki oli vuokrattuna läpi vuoden, paitsi yleensä heinäkuussa, kun sille oli muuta käyttöä, Cecilia kertoo.
Joeliin jo ensimmäinen kokemus pikkukaupungista teki vaikutuksen. Alakaupungin talolta oli mukava piipahtaa Laivasillalle ja kuljeskella merenrantaa pitkin. Sopivaa vastapainoa kaupunkilaiselämälle.
Voisiko olla mahdollista, että perhe jonain päivänä hommaa itselleen ”maalaiskodin” Loviisasta?
–Ehkä se ei ole meille juuri nyt ajankohtaista, kun työt ja opinnot ovat Helsingissä, he pohtivat.
Kuka tietää, ehkä kipinä jäi kuitenkin kytemään.
Teksti: Reija Kokkola Kuvat: Kalevi Ketoluoto