Kirjailija Johanna Holmström löysi rauhan Pernajasta.
Kirjailija Johanna Holmström nousi suuren yleisön tietoisuuteen 2017 ilmestyneellä romaanillaan Själarnas ö (Förlaget), Sielujen saari (Otava).
Seilin saaren potilaskertomuksiin ja naispotilaiden kohtaloihin pohjautuva romaani oli muun muassa kirjallisuuden Runeberg-palkintoehdokkaana. Romaanin menestys oli kirjailijalle toki mieleen, mutta tärkeintä Holmströmille oli se henkilökohtainen kehitys, jonka hän kävi läpi romaania kirjoittaessaan.
– Opin todella paljon kirjoittaessani, niin historiasta kuin romaanin kirjoittamisestakin. Palkintoehdokkuus ja lukijoilta saatu positiivinen palaute oli ylimääräinen bonus. Minulle tämä teos oli ikään kuin toinen läpimurto, ensimmäinen oli novellikokoelmani Camera Obscura.
Svenska Teatern esittää menestysromaanin pohjalta kirjoitetun näytelmän teatterin suurella näyttämöllä ensi syksynä.
Holmströmille teoksen päätyminen teatterin näyttämölle on unelmien täyttymys.
– Siitä lähtien kun aloitin kirjoittamisen olen haaveillut, että jokin teoksistani päätyisi juuri tämän teatterin näyttämölle. Ja nyt se toteutuu.
Själarnas ö soveltuu kirjailijan mielestä hyvin näytelmäksi. Se sisältää useita vahvoja henkilöhahmoja, eikä aihe – eristetylle saarelle sijoitetut mielisairaat – ole kovin tyypillinen.
– Lisäksi kaikille naisille on useita rooleja, myös kaikki pääroolit. Faktahan on, että varsinkin klassisissa näytelmissä päärooleja on pääasiassa vain miehille.
Itäuusmaalaisen maaseudun rauhassa
Johanna Holmström muutti Helsingistä itäuusmaalaisen maaseudun rauhaan Pernajaan noin vuosi sitten.
– Olen kasvanut Sipoossa metsän keskellä, mutta asunut koko aikuisikäni Helsingissä. Vasta Loviisassa tajusin miten olen kaivannut luontoa. Parhaiten huomaan sen siitä, että nyt näen ja koen vuodenaikojen vaihtelun.
Holmströmillä ja hänen avopuolisollaan on hevosia, kissoja ja koira. Aamut alkavat talliaskareilla, ja eläimistä ja ulkoilmaelämästä nauttivat myös Holmströmin lapset.
Luonto ja maaseudun rauha ovat vaikuttaneet myös Holmströmin kirjoittamiseen. Ulkoilma on tehnyt hänestä terveemmän, eikä ulos luontoon päästäkseen tarvitse nähdä erityistä vaivaa, sen kun menee ovesta ulos.
– Kirjoittamiselleni on aina ollut tärkeää liikkua luonnossa. Siellä ajattelen parhaiten, joten siinä mielessä ympäristön vaihdos on tehnyt minulle hyvää. Täällä on rauhallista, se sopii minulle kirjailijana hyvin. Se pakottaa ajatukset liikkeelle.
Märta Tikkasen elämäkerta ilmestyy syksyllä
Holmström sanoo työskentelevänsä hyvin kurinalaisesti: tavoitteena on kirjoittaa päivittäin viikonloppuja lukuun ottamatta.
Parhaillaan hän viimeistelee kirjailija Märta Tikkasesta kertovaa elämäkertaa. Samaan aikaan työn alla on ollut myös novellikokoelma, joka on lähes valmis. Myös uuden romaanin aihiot ovat muhineet mielessä, ja kirjailija toivoo voivansa aloittaa kirjoittamisen niiden parissa kesän jälkeen.
Edellisestä romaanista (Själarnas ö) irrottautuminen vei tavallista enemmän aikaa, mutta ei menestyksen vuoksi, vaan kirjoitusprosessin vaativuuden takia.
– Yleensä mietin jo seuraavaa aihetta ennen kuin uusi kirja julkaistaan, mutta tällä kertaa minulta meni melkein vuosi ennen kuin pääsin kirjan tunnelmasta irti. Aivan kuten itse Sielujen saaressa, sinne kerran joutuneiden oli liki mahdotonta päästä sieltä pois.
KUKA
Johanna Holmström
• Syntynyt 1981
• Kirjailija, toimittaja
• Esikoisteos novellikokoelma Inlåst och andra noveller (2003)
• Suomessa ja Ruotsissa palkittu novellikokoelma Camera Obscura (Söderströms) ilmestyi 2009, suomennos 2011 (Otava)
• Muuta tuotantoa muun muassa:
Asfaltsänglar (Norstedts 2013), suom. Itämaa (2014 Otava)
Hush baby (S&S 2015), suom. Sulje silmäs pienoinen (Otava 2015)
Själarnas ö (Förlaget 2017), suom. Sielujen saari (Otava).
• Kirjallisuuden Runeberg-ehdokas
• Harrastaa muun muassa valokuvausta, luonnossa liikkumista ja ratsastamista
Teksti Mia Grönstrand Kuva Kalevi Ketoluoto