Ruoka

Vadelma-suklaa-unelma 

10.12.2021

Kakkupo­h­ja:

• 4 dl vehnä­jauho­ja

• 4 dl sok­e­ria

• 3 dl tum­maa kaakao­jauhet­ta

• 2 tl ruoka­soo­da

• 2 tl vanil­ja­sok­e­ria

• 1 tl suo­laa

• 2 dl maitoa

• 0.75 dl ryp­siöljyä

• 2 kanan­mu­naa

• 1–2 dl kuumaa vet­tä

Läm­mitä uuni 175 asteeseen. Sekoi­ta isos­sa kul­hos­sa vehnä­jauho, sok­eri, kaakao­jauhe, ruoka­soo­da, vanil­ja­sok­eri ja suo­la. Sekoi­ta pienem­mässä kul­hos­sa maito, öljy ja kanan­mu­nat. Yhdis­tä seok­set samal­la sekoitellen ja lisää kuumaa vet­tä tarpeen mukaan, kunnes taik­i­na löystyy ja kaik­ki ainek­set ovat hyvin sekoit­tuneet.

Voitele kak­si 18 cm vuokaa (tai yksi) ja vuo­raa leiv­in­pa­per­il­la. Lai­ta taik­i­na vuoki­in ja paista noin 35 min­u­ut­tia. Jos pai­s­tat yhdessä vuoas­sa, pais­toai­ka pite­nee.

Kakkupo­h­ja on valmis, kun tikku­un ei jää taik­i­naa. Leikkaa kun­nol­la jäähtyneet kakkupo­h­jat kah­teen osaan.

 

Psst! Kakkupo­h­jat voi tehdä myös etukä­teen pakkaseen. Ota poh­jat sula­maan pari tun­tia ennen täyt­tämistä.   

 

 

 Vadel­matäyte yhteen väli­in: 

• 1,5 dl kuo­huk­er­maa

• 60 g vanil­jarahkaa

• 120 g vadelmia

• 2 rkl vanil­jakreemi­jauhet­ta

Vatkaa kuo­huk­er­ma vaah­dok­si, lisää joukkoon vanil­jarah­ka. Soseu­ta vadel­mat. Sekoi­ta vadel­mat ja vanil­jakreemi­jauhe täyte­vaah­toon. Huomioi, että vanil­jakreemi­jauheen määrä on viit­teelli­nen. Täyt­teen tulisi olla tarpeek­si pak­sua, jot­ta se ei pur­sua ulos. Lisää siis kreemi­jauhet­ta, jos täyte tun­tuu liian löysältä.

 

 

Valko­suk­laatäyte kah­teen väli­in: 

• 2,5 dl kuo­huk­er­maa

• 200 g vanil­jarahkaa

• 130 g valko­suk­laa­ta

• 2–3 rkl vanil­jakreemi­jauhet­ta

Vatkaa kuo­huk­er­ma vaah­dok­si, lisää joukkoon vanil­jarah­ka. Sula­ta paloitel­tu suk­laa mikrossa tai vesi­hau­teessa, lisää vanil­jakreemi­jauheen kanssa vaah­don sekaan.

 

Suk­laakree­mi: 

• 130 g voita

• 150 g tuore­ju­us­toa

• 150 g tum­maa suk­laa­ta

• 1 rkl kaakao­jauhet­ta

• 0,5 rkl kuumaa vet­tä

• 0,75 dl tomu­sok­e­ria

Sula­ta suk­laa mikrossa tai vesi­hau­teessa, anna jäähtyä. Sekoi­ta kaakao­jauhe ja kuuma vesi keskenään. Vaah­do­ta voi ja tomu­sok­eri kuohkeak­si vaah­dok­si. Lisää joukkoon huoneen­läm­pöi­nen tuore­ju­us­to sekä suk­laa­su­la ja kaakao­jauh­e­sekoi­tus. Vaah­do­ta pehmeäk­si ja kuohkeak­si.

 

 

Kakun kokoami­nen

Kokoa kakku leiv­in­pa­per­il­la vuo­rat­tuun irtopo­h­javuokaan, jot­ta kakku pysyy helpom­min kasas­sa. Ase­ta vuoan reunoille leiv­in­pa­perikaistaleet tai reunakal­vo.

Ase­ta vuoan poh­jalle yksi kakkupo­hjista, kos­tu­ta maid­ol­la ja lev­itä päälle valko­suk­laatäytet­tä. Toista tämä seu­raavis­sa ker­roksis­sa (seu­raavaan väli­in vadel­matäyte, viimeiseen valko­suk­laatäyte). Lai­ta pääl­lim­mäisek­si viimeinen kakkupo­h­ja ja kos­tu­ta. Toista irtopo­h­javuokaa voi hyö­dyn­tää kakun kiinteyt­tämisessä lait­ta­mal­la sen alem­man poh­jan päälle tuke­maan ylem­piä ker­roksia.

Anna kakun lev­ätä jääkaapis­sa vähin­tään muu­ta­ma tun­ti. Parhaim­mil­laan kakku on seu­raa­vana päivänä, kun täyt­teet ovat kiintey­tyneet ja kakku pysyy parem­min kasas­sa.

Lev­itä päälle ker­ros suk­laakreemiä, lai­ta kakku jääkaap­pi­in het­kek­si ja toista sama uudelleen tasaisen ker­roksen saamisek­si.

Koris­tele kakku halu­a­mal­lasi taval­la.

 

Alku­peräi­nen ohje (vain kakkupo­h­jaan) www.anninuunissa.fi/helppo-meheva-suklaakakku

 

 

0