Ruotsinkylä on kylien kylä. Taistelu kyläkoulusta tiivisti yhteishenkeä.
Petteri Lassila, vanhan talon remontoija. Vaimo Annika Heiluksela ja poika Valtteri Lassila
”Remontoimme vuonna 1925 rakennettua taloa. Käymme molemmat töissä ja Valtteri on päiväkodissa, joten remonttia teemme iltaisin ja viikonloppuisin. Aloitimme maaliskuussa ja syyskuussa 2017 muutamme sisään. Sukujuureni ovat Ruotsinkylässä. Tämän talon on aikoinaan rakentanut isoisosisäni. Tässä on toiminut puhelinkeskus ja limsatehdaskin jossain tässä lähellä. Löysin äskettäin ikivanhan vadelmalimsapullon, jonka vein Gulf-baariin. Aikoinaan kävimme Kouvolassa baarissa, mutta enää emme kaipaa bilettämistä. Syksyllä ja talvella on pimeää, mutta niin on kaikkialla muuallakin. Ei sitä edes ajattele. Kyläläisillä on hyvät välit, ja toisten asiat tiedetään hyvin. Aikaisempi talomme on vuokrattu Nurmijärveltä tulleille. On kiva, että tänne muuttaa myös uusia ihmisiä.”
Sami Lassila, Gulf-baari
Ruotsinkylän huoltoaseman Gulf-baarissa eletään vanhoja hyviä aikoja. Hyllyt ja seinät pursuavat menneiden aikojen tavaroita. Tosiaan, tuollaisia olivat aikoinaan Coca-Cola-pullot! Ikivanha vadelmalimsapullo ruotsinkyläläisestä limonaditehtaasta! Sami Lassila sanoo viihtyvänsä vanhojen asioiden keskellä. Hän on pyörittänyt huoltoasemaa ja baaria vaimonsa Ailan kanssa vuodesta 1983.
– Parempia vanhat asiat ovat kuin uudet. Täytyy olla vähään tyytyväinen. Eihän tätä hommaa muuten tekisikään, hän naurahtaa.
On sentään jotain uutta, jota Lassila arvostaa. Matkalla Ruotsinkylään kohtasimme lohduttoman näyn. Mustavalkoinen kissa kuolleena tienpenkassa. Siitä laitettiin heti ilmoitus facebookiin. Lassila käyttää ahkerasti somea, ja on luonut muun muassa kyläläisille oman facebook-ryhmän, jossa käsiteltiin kyläkouluasiaa.
– Kerran tuossa tiellä juoksi kovaa vauhtia poni. Ilmoitin siitä facebookissa, ja puolessa tunnissa omistaja Lapinjärveltä ilmoittautui ja kävi hakemassa hepan kotiin.
Mikko Lassila, Mike´s Garage
Radio on kovalla. YleX:n juontaja pajattaa, kun Mikko palvelee autonsa huoltoon tuonutta asiakasta. Erilaiset autoihin liittyvät tuoksut tunkevat nenään. Tänään Mikko aloitti päivänsä yhdeksän aikaan aamulla.
– Sitä ennen vein tenavan kouluun Ruotsinpyhtäälle. Eeva aloitti syksyllä ensimmäisellä luokalla. Täällä kylällä on turvallista kasvattaa lasta. Ei ole samanlaisia ongelmia kuin isoissa kaupungeissa. Idyllinen paikka, helppo elää, Lassila pohtii.
Arvaatteko, mitä Lassila harrastaa? Autoilua.
– Minulla on harrasteauto. Cadillac mallia 1956.
Jani Jokela, Jokelan kotiseutumuseo
Herätämme Jani Jokelan kesken päiväunien. Hän on ollut liikkeellä aamuvarhaisesta metsäkonehommissa. Viikonloppuna olivat taas Jokelan järjestämät Jokelan vanhan ajan päivät. Ehkä sekin väsyttää. Hän piristyy kuitenkin nopeasti päästessään kehumaan oman kylänsä meininkiä. Jokela tietää mistä puhuu, sillä hän on elänyt koko ikänsä kylällä.
– Ei kaivata ihmisääniä tai meteliä. Täällä on rauhallista, ihmiset ovat mukavia ja kaikki lähellä. Huoltoasema, baari, matkahuolto ja autokorjaamo. Hienot maisemat.
Jokela kertoo, että ruotsinkyläläiset haluavat kiittää Loviisaa kyläkoulujen säästämisestä.
– Markkinoimme itse aktiivisesti myytävänä olevia taloja, jotta tänne saataisiin lisää väkeä.
Sari Rasi, maatila Rasin emäntä
”Niitä oli kaksitoista tuossa pellolla! Piti oikein laskea, kun olin aamulla koiran kanssa lenkillä. Yleensä niitä on vain yksi pariskunta. Kurkia siis. Kun tulin ensimmäistä kertaa tänne Ruotsinkylään mieheni perässä, ajattelin, että voi ei, mitä korpea. Nyt viihdyn kauniiden maisemien keskellä. Tämä on idylli. Talvet ovat pimeitä, mutta näkyypähän tähtitaivas. Meillä on navetassa paljon lehmiä, joita hoidamme yhdessä mieheni kanssa. Talomme ikkunat antavat joka suuntaan. Kerran yksi ikkunoista muuttui yhtäkkiä mustanpuhuvaksi. Ihmettelin, että mitä tapahtuu. Sitten näin, että kuumailmapallo oli laskeutunut ihan talon lähelle ja peitti näkymän. Se oli ilmeisesti vahinko, koska se ehti häipyä, ennen kuin ehdin paikalle.”
Teksti: Reija Kokkola Kuvat: Eemi Kettunen