Ruoka

Una Bella Sorpresa!

13.7.2018
maistuvaa ruokaa vegaanisti

 

Bel­la tuli ja yllät­ti ja jät­ti kaiken eläin­peräisen listal­taan. Samal­la rav­in­tolan ilme uud­is­tui.

Jos sana veg­aani pelot­taa, ole rohkea ja kokeile silti. Yllä­tyt var­masti posi­ti­ivis­es­ti, sil­lä mais­tu­vaa ruokaa voi tehdä myös näin. Eikä se ole haitallista ter­vey­delle­sikään.

bellaloviisa.fi

Bellan Kesäinen soijapihviburgeri inkiväärikurkuilla & punajuurihummus  (kuudelle)

 

Ham­puri­laissämpylä­taik­i­na

3 dl vet­tä tai kasvi­maitoa

25 g hiivaa

1 tl suo­laa

n. 4 dl vehnä­jauho­ja

n. 3 dl durumvehnä­jauho­ja

2 rkl sok­e­ria

1 rkl öljyä

Pin­nalle:

n. 1 dl soi­ja­maitoa

½ dl seesamin­siemeniä

Liuo­ta hii­va käden­läm­pöisek­si läm­mitet­tyyn nes­teeseen. Lisää suo­la, sok­eri ja öljy ja alus­ta taik­i­naksi jauhoil­la käsin tai koneel­la. Löysähköstä taik­i­nas­ta saat kuohkeim­mat sämpylät.

Koho­ta taik­i­na peit­et­tynä kaksinker­taisek­si lämpimässä paikas­sa.

Lei­vo kohon­nut taik­i­na tan­gok­si ja jaa se 6–8 osaan. Pyörit­tele niistä sämpylöitä ja ase­ta leiv­in­pa­perin päälle uunipellille. Anna koho­ta kaksinker­taisik­si peit­et­ty­inä.

Voitele sämpylöi­den pin­ta vedel­lä tai soi­ja­maid­ol­la, ripot­tele pin­nalle halutes­sasi seesamin­siemeniä. Paista 225-asteises­sa uunis­sa 12–18 min.

 

Soi­japi­hvi­mas­sa

2 dl tum­maa soi­jarouhet­ta

4 dl  kuumaa vet­tä

2 rkl luo­mu kasvis­liemi­jauhet­ta

2 rkl soi­jakastiket­ta

1 dl kau­rahi­u­talei­ta tur­votet­tuna

2 dl kasviker­maa

1 dl  vehnä­jauho­ja

1 dl  kikherne­jauho­ja

2–4 valkosip­ulin kynt­tä

1  iso sip­uli

½  tuu­bia tar­tex-tah­naa

Maus­teek­si kui­v­at­tu­ja yrt­te­jä, mustapip­puria, paprika­jauhet­ta, jeer­aa (suo­laa)

Kuu­tioi sip­ulit ja kuul­lota ne öljyssä kunnes pehmenevät. Yhdis­tä soi­jarouhe ja kuuma vesi, lisää maus­teet ja tur­vota noin puoli tun­tia. Lisää joukkoon lop­ut aineet ja sekoi­ta tasaisek­si mas­sak­si.

Paista par­i­lal­la muhkei­ta pihve­jä.

 

Inkiväärikurkut

1  iso kurkku suikaloitu­na

Maustelie­mi:

2 rkl raastet­tua inkivääriä

1 dl valkovi­ini­etikkaa

2 rkl sok­e­ria

1 tl suo­laa

1/2 pieni tuore chili pien­inä kuu­tioina

Tuoret­ta kori­ante­ria

Sekoi­ta liemen ainek­set ja lisää kurkku­jen joukkoon. Anna maus­tua kylmässä.

 

Puna­ju­uri­hum­mus

250 g keit­et­tyjä kyp­siä kikherneitä

1 dl tahini­tah­naa

2 valkosip­ulin kynt­tä

1 sitru­u­nan mehu

1 tl suo­laa

2 dl ryp­siöljyä

200 g etikka­puna­ju­uria

Lisää kaik­ki aineet tehosekoit­timeen ja aja sileäk­si tah­naksi.

 

Muna­ton majoneesi

1 dl soi­ja­maito

3–4 dl ryp­siöljyä

1 rkl sinap­pia

2 tl ome­navi­ini­etikkaa

(suo­laa)

Mit­taa kaik­ki aineet pait­si öljy kapeaan korkeaan asti­aan, lisää öljy ohue­na nauhana joukkoon sauvasekoit­timel­la sekoit­taen.

Lisäk­si: Punasip­u­lia, tomaat­tia, salaat­tia, itu­ja sekä lohkope­runoi­ta

 

 

Kuvat Päivi Ahvo­nen, Kale­vi Ketolu­o­to

 

0
Pikkukaupunki