Ihmiset, Kulttuuri

”Täällä on helppo hengittää”

6.10.2017

Valokuvataiteilija Heli Rekulan uusi näyttely avasi Espoon EMMA Areenaan. 

 

“Vaikka olen valokuvataiteilija, en kulje koko ajan kamera kaulassa. Toki kuvaan paljon puhelimellani omaksi ilokseni ja laitan kuvia Instagramiin ja Facebookiin. Se on tavallaan kameran kanssa katsomista, eräänlaista muistiinpanojen tekemistä. Vaikka valokuvaaminen on nykyään teknisesti helppoa, sen käyttäminen taiteen tekemisen välineenä on kuitenkin ihan toinen juttu.
Taiteellisen työni ohella olen aikaisemmin toiminut freelancer-kuvaajana ja kuvatoimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa. Olen myös pitkään toiminut erilaisissa kuvataiteen opetustehtävissä. Nämä työt ovat mahdollistaneet taiteilijan ammattini.
Työstin pitkään näyttelyä EMMA Areenaan, Espoon modernin taiteen museoon. Tässä näyttelyssä esitän omien maisema-aiheisten valokuvieni lisäksi sukuni vanhoja valokuvia ja muuta koottua ja kerättyä, historiallista materiaalia. Tämä projekti alkoi tavallaan jo kymmenisen vuotta sitten, kun olin Norjan Bergenissä Kunst- og designhøgskolenissa valokuvataiteen professorina.
Yleensä taiteellinen työ alkaa siitä, että mielessäni pyörii aihe, jota punnitsen, pohdin ja yritän jopa nujertaa sen. Jos se ei suostu nujertumaan, alan työstää sitä, vaikka vähän kauhistuttaisikin. Jaan työni kahteen luokkaan. Maisema-aiheisiin teoksiin ja rakennettuihin, esityksellisiin teoksiin.
Olen syntyjäni helsinkiläinen, mutta sukuni on lähtöisin Karjalan kannakselta. Lapsesta saakka olen kulkenut Porvoon ja Loviisan kautta isovanhempieni luo Karhulaan, Kotkaan ja kesämökillemme Kymijoen äärelle. Tässä näin yhteyden tulevan näyttelyni, Kuninkaantien ja Loviisan välillä. Kuninkaantie lähti aikoinaan juuri Bergenistä ja kulki Etelä-Suomen rannikon läpi aina Pietariin asti.
Uusi kotikaupunkini Loviisa on viehättävä kaupunki, ja se muistuttaa minua jollakin tapaa Bergenistä. Nautin pienen kaupungin rauhasta ja hiljaisuudesta. Täällä ajatukset liikkuvat toisella tavalla kuin Helsingissä.”

 

Heli Rekula

1991 Valmistui Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauslinjalta

Opettanut Suomessa mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Kuvataideakatemiassa ja Aalto-yliopistossa

2001 Osallistui Venetsian biennaalin päänäyttelyyn

2002 Ars Fennica kuvataidepalkinto

2005 Valokuvataiteen valtionpalkinto

2005 Retrospektiivinen näyttely Nykytaiteen museo Kiasmassa

2009–2015 Valokuvataiteen professuuri Bergenin Kunst- og designhøgskolenissa

2012 Carnegie Art Award -palkintoehdokkuus

2014 Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto teoksesta Hemingwayn puutarhassa

2017 Näyttely EMMA Areenassa, Espoon modernin taiteen museossa

 

Teksti Reija Kokkola  Kuva Kalevi Ketoluoto

0
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us