Lifestyle

Skinnarbyn leikkikauppa

31.5.2018
Kauppamuseon pitäjät Minna ja Kari Järvinen

Suomen pienin kauppamuseo saattaa todella olla nimensä veroinen.

 

Yhden huoneen museo on kunnianosoitus menneelle maailmalle ja kyläyhteisön kulttuuriperinnölle. Omistajat Minna ja Kari Järvinen luotsaavat museota harrastuksenaan nyt jo neljättä vuotta.

Pariskunta osti vapaa-ajan asunnon yhteydessä vanhan kaupan vuonna 2009. Kauppa ehti olla tyhjillään liki 30 vuotta, mutta vanhat tavarat kielivät paikan menneisyydestä.

– Löysimme täältä vanhan tiskin ja kaikenlaista sälää. Siitä lähti keräily, ja kuten keräilijöille tuppaa yleensä käymään, on paikka nyt aivan täynnä tavaraa, Minna kertoo. Nyt hyllyt notkuvat värikästä 50-luvun tavaraa suklaarasioista hiustenkuivaimiin.

Skinnarbystä ei uskoisi, että kylässä on aikoinaan ollut kolme kauppaa ja yksi kioski.

– Vielä kymmenen vuotta sitten kylällä oli jonkinasteinen kauppa. Nyt on enää jäljellä tämä leikkikauppa, Kari kertoo.

 

Kyläkaupalla syvät juuret

Museon takana olevassa talossa on ollut kauppatoimintaa 1800-luvun lopulta lähtien. Myöhemmin kauppa muutti suurempiin tiloihin, jossa museo nyt majailee.

Juuret johtavat kyläläisten muistoihin, joita monet tulevat kertomaan museolle.

– Etenkin vanhemmat kyläläiset käyvät muistelemassa, kuinka kaupan portailla hengailtiin nuoruudessa kavereiden kanssa. Tarinat tekevät museon pitämisestä erityisen hauskaa, toteavat Minna ja Kari.

 

 

 

 

 

 

Museo on auki vain muutaman kerran kesässä ja kävijöille ilmainen, joten uutisista kannattaa pysyä kuulolla. Ensimmäinen aukiolo on jo tulevana sunnuntaina 3.6.

Facebook: Suomen pienin kauppamuseo

 

 

Psssst!

Minna ja Kari etsivät valokuvaa vanhasta kaupasta. Jos sinulla tai tuttavallasi sattuu arkistojen kätköistä löytymään kuva, ota yhteyttä!  

 

 

Teksti & kuva Fanni Fagerudd

0
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us