Ruoka

Sinin kakkukulma: Lumikaunotar

20.2.2017
Lumikaunotar kakku

Viet­televän kau­nis ja kir­pakan yllät­tävä. Tästä lumikaunottares­ta kuo­ri­u­tuu kuningatar sitä syödessä.
Vivahteikas ja hienos­tunut maku kielii yllät­tävistä aine­so­sista. Ros­mari­i­ni kru­u­naa yllä­tyk­sen.

 

KAKKUPOHJA

4 isoa munaa

2 dl sok­e­ria

2 dl vehnä­jauho­ja

1 ¼ dl peruna­jauho­ja

1 ½  tl leiv­in­jauhet­ta

1 sitru­u­nan kuori raastet­tuna

½ dl maitoa

½ vanil­jatan­gon siemenet

Lai­ta uuni kuumen­e­maan 175°C. Voitele ja jauho­ta kak­si n. 18 cm vuokaa tai yksi isom­pi. Vatkaa munat ja sok­eri vah­vak­si vaah­dok­si. Sekoi­ta vehnä- ja peruna­jauhot, leiv­in­jauhe ja sitru­u­nankuori keskenään. Lisää vanil­jan­siemenet maitoon ja kuumen­na se. Lisää ensin jauhoseos ja sit­ten maito muna­sok­erivaah­don joukkoon rauhal­lis­es­ti ja hyvin sekoit­taen, liikaa vatkaa­mat­ta. Paista noin 30 min­u­ut­tia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.

 

ROSMARIINILLA MAUSTETTU HILLOKE

1 kg nek­tari­ine­ja tai per­sikoi­ta

½ sitru­u­nan mehu

½ dl vet­tä

1–2 ros­mari­inin oksaa

1 ½  dl hil­lo-marme­ladisok­e­ria

Pilko hedelmät. Lai­ta kaik­ki ainek­set kat­ti­laan ja sekoi­ta hyvin. Keitä 15–20 min­u­ut­tia välil­lä sekoit­taen.

 

TÄYTE

4 dl kuo­huk­er­maa

1 ½  dl turkki­laista jogurt­tia

½ vanil­jatan­gon siemenet tai vanil­ja­sok­e­ria

2 rkl sok­e­ria

Lai­ta kaik­ki ainek­set kul­hoon ja vatkaa hyväk­si vaah­dok­si.

 

KOSTUTUS

1 sitru­u­nan mehu

Tilk­ka vet­tä

Sok­e­ria maun mukaan

Sekoi­ta kaik­ki ainek­set keskenään kunnes sok­eri liuke­nee.

 

VADELMAKASTIKE

200 g pakaste­vadelmia

Ros­mari­ini­nok­sa

1 rkl sitru­u­nan mehua

3 rkl sok­e­ria tai hil­lo-marme­ladisok­e­ria

Siivilöi sulaneista vadelmista siemenet. Lai­ta kaik­ki ainek­set kat­ti­laan ja keitä muu­ta­ma min­u­ut­ti, kunnes seos on hiukan pak­su­un­tunut.

 

PÄHKINÄPRALIINI

1 ½ dl pähk­inäsekoi­tus­ta

2 dl sok­e­ria

Pilko hiukan pähk­inöitä ja lev­itä ne leiv­in­pa­perin päälle tasaiselle alustalle. Sula­ta sok­eri hil­jalleen kat­ti­las­sa ja val­u­ta pähk­inöi­den päälle. Anna jäähtyä, ja sen jäl­keen paloit­tele levy. Ota muu­ta­ma pala tal­teen, ja murskaa lop­ut murusik­si esim. tehosekoit­times­sa.

 

KUORRUTE

4 dl kuo­huk­er­maa

1 ½ dl turkki­laista jogurt­tia

3 rkl sok­e­ria

1 sitru­u­nan kuori raastet­tuna

½ vanil­jatan­gon siemenet tai vanil­ja­sok­e­ria

Hiukan punaista ja keltaista karamel­liväriä, jos halu­at sävyt­tää kakun kevyesti oranssi­in.

Lai­ta kaik­ki ainek­set kul­hoon ja vatkaa hyväk­si vaah­dok­si.

 

LISÄKSI

Vadelmia kakun täyt­tämiseen.

Tuor­e­i­ta vadelmia koris­telu­un.

Raas­ta yhden sitru­u­nan kuori uunipellille leiv­in­pa­perin päälle. Kui­v­a­ta 50°C uunis­sa noin tun­nin ajan.

Sitru­u­nan raastet­tua kuor­ta tuoreena.

Tuoret­ta ros­mari­inia

 

KOKOAMINEN

Kakun voi täyt­tää edel­lisenä päivänä jääkaap­pi­in aset­tumaan ja kuor­rut­taa ja koris­tel­la ennen tar­joilua.

Täyt­tämi­nen: Halkaise kakkupo­h­jat ja kokoa kakku. Kos­tu­ta poh­ja, lev­itä päälle hilloket­ta ja vadelmia ja niiden päälle jogurt­tik­er­mavaah­toa. Kos­tu­ta myös kan­si.

Kuor­rut­ta­mi­nen: Leikkaa kakun reunoista ylimääräiset muodot pois, niin että se on tasainen ja suo­ra joka puolelta. Lev­itä kakun päälle ensin ohuelti jogurt­tik­er­mavaah­toa, ja lisää sit­ten päälle pak­sumpi ker­ros ja tasoi­ta se joka puolelta sileäk­si.

Koris­telu: Lev­itä kakun päälle ensin epäkeskosti ker­ros pähk­inäprali­inia, ja sirot­tele sen päälle kui­v­at­tua sitru­u­nan kuor­ta, kokon­aisia vadelmia, vadel­makastikepis­aroi­ta, pieniä vadel­man pala­sia, isom­pia pähk­inäprali­inin palo­ja, ros­mari­inin lehtiä ja tuoret­ta raastet­tua sitru­u­nan kuor­ta.

 
 

Resep­ti Sini Korho­nen Kuva Päivi Ahvo­nen

1