Viettelevän kaunis ja kirpakan yllättävä. Tästä lumikaunottaresta kuoriutuu kuningatar sitä syödessä.
Vivahteikas ja hienostunut maku kielii yllättävistä ainesosista. Rosmariini kruunaa yllätyksen.
KAKKUPOHJA
4 isoa munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
½ dl maitoa
½ vaniljatangon siemenet
Laita uuni kuumenemaan 175°C. Voitele ja jauhota kaksi n. 18 cm vuokaa tai yksi isompi. Vatkaa munat ja sokeri vahvaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot, leivinjauhe ja sitruunankuori keskenään. Lisää vaniljansiemenet maitoon ja kuumenna se. Lisää ensin jauhoseos ja sitten maito munasokerivaahdon joukkoon rauhallisesti ja hyvin sekoittaen, liikaa vatkaamatta. Paista noin 30 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.
ROSMARIINILLA MAUSTETTU HILLOKE
1 kg nektariineja tai persikoita
½ sitruunan mehu
½ dl vettä
1–2 rosmariinin oksaa
1 ½ dl hillo-marmeladisokeria
Pilko hedelmät. Laita kaikki ainekset kattilaan ja sekoita hyvin. Keitä 15–20 minuuttia välillä sekoittaen.
TÄYTE
4 dl kuohukermaa
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria
2 rkl sokeria
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa hyväksi vaahdoksi.
KOSTUTUS
1 sitruunan mehu
Tilkka vettä
Sokeria maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset keskenään kunnes sokeri liukenee.
VADELMAKASTIKE
200 g pakastevadelmia
Rosmariininoksa
1 rkl sitruunan mehua
3 rkl sokeria tai hillo-marmeladisokeria
Siivilöi sulaneista vadelmista siemenet. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä muutama minuutti, kunnes seos on hiukan paksuuntunut.
PÄHKINÄPRALIINI
1 ½ dl pähkinäsekoitusta
2 dl sokeria
Pilko hiukan pähkinöitä ja levitä ne leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle. Sulata sokeri hiljalleen kattilassa ja valuta pähkinöiden päälle. Anna jäähtyä, ja sen jälkeen paloittele levy. Ota muutama pala talteen, ja murskaa loput murusiksi esim. tehosekoittimessa.
KUORRUTE
4 dl kuohukermaa
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
3 rkl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria
Hiukan punaista ja keltaista karamelliväriä, jos haluat sävyttää kakun kevyesti oranssiin.
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa hyväksi vaahdoksi.
LISÄKSI
Vadelmia kakun täyttämiseen.
Tuoreita vadelmia koristeluun.
Raasta yhden sitruunan kuori uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata 50°C uunissa noin tunnin ajan.
Sitruunan raastettua kuorta tuoreena.
Tuoretta rosmariinia
KOKOAMINEN
Kakun voi täyttää edellisenä päivänä jääkaappiin asettumaan ja kuorruttaa ja koristella ennen tarjoilua.
Täyttäminen: Halkaise kakkupohjat ja kokoa kakku. Kostuta pohja, levitä päälle hilloketta ja vadelmia ja niiden päälle jogurttikermavaahtoa. Kostuta myös kansi.
Kuorruttaminen: Leikkaa kakun reunoista ylimääräiset muodot pois, niin että se on tasainen ja suora joka puolelta. Levitä kakun päälle ensin ohuelti jogurttikermavaahtoa, ja lisää sitten päälle paksumpi kerros ja tasoita se joka puolelta sileäksi.
Koristelu: Levitä kakun päälle ensin epäkeskosti kerros pähkinäpraliinia, ja sirottele sen päälle kuivattua sitruunan kuorta, kokonaisia vadelmia, vadelmakastikepisaroita, pieniä vadelman palasia, isompia pähkinäpraliinin paloja, rosmariinin lehtiä ja tuoretta raastettua sitruunan kuorta.
Resepti Sini Korhonen Kuva Päivi Ahvonen