Meri, Ruoka

Sillit rannalla

27.5.2024

Neljä rantarosvoa, neljä silliä, kaunis ilma ja vanha sillitehdas. Näissä tunnelmissa  tehtiin Pikkukaupungin kesän 2024 Sillipruuvi.

 

Menimme yksinker­taisel­la kaaval­la – sillin lisäk­si tar­jol­la oli pot­tu­ja.

Jo ennen varsi­naista pru­u­via tes­taa­jien rupatel­lessa Paula Lind­holmille ja Juk­ka Liponkoskelle valkeni, että he asu­vatkin lähekkäin. Eikä siinä kaik­ki: Anni­ka Hele­nius ja Paula oli­vat Jukan puoli­son tyt­tären opet­ta­jia.

Pian selvisi sekin, että Juha Häg­g­blom on aito kar­jalais-rantaruåt­salainen. Ei siis huonom­pi alku pru­uville!

Alkuter­ve­hdys­ten jäl­keen osal­lis­tu­jat sai­vat käy­dä ensim­mäisen sillin kimp­pu­un. Sil­lit mais­telti­in sokkona, eli purk­it oli peit­et­ty.

 

 

 

 

1. Suomen Sil­likont­torin Gin-Kata­jan­mar­ja sil­li

– Det här är jätte ljust, och gan­s­ka saltig, men ingen mat­jes. Gott men sött, kon­stat­er­ade Paula.

– Någonting fruk­tigt finns i den, den skulle jag kun­na köpa.

– Jag med, sade Anni­ka medan Juk­ka fun­der­ade att det är svårt att säga vilken smak dominerar. Men kanske vin­dru­va?

Juha som höll sig först i bak­grun­den och kostade på sillen i fred, kon­stat­er­ade att ”Skål den som har”.

– Kan det vara svartv­in­bär? Gan­s­ka bra nog, en del sil­lar har en kon­st­gjord smak. God, men smakar den här tran­bär?

Juu stämde alla in, det skulle det kun­na vara. Och ros­marin.

– Mieto perus­sil­li, ei Wow-fak­to­ria, täs­men­si Juha.

 

 

 

Gott men sött, kon­stat­er­ade Paula

 

 

Juk­ka fun­der­ade att det är svårt att säga vilken smak dominerar. Men kanske vin­dru­va?

 

 

 

2. Ahti Juh­lasil­li

Anni­ka huo­masi heti, että nämä ovat selvästi tum­mem­pia sille­jä kuin edel­liset.

– Ja palat pienem­piä, Paula täy­den­si.

Heti ensi puraisun jäl­keen Juha luokit­teli sen mat­jes­sil­lik­si.

Paula:

– Juu, den är hår­dare, och Anni­ka stämde in att det är nog mat­jes.

– Myck­et salti­gare än den förs­ta, men bät­tre med pep­par med.

Paula oli samaa mieltä ja haki rosepip­purin mais­telu­palansa seu­rak­si. Juhan mielestä mat­jes on kuin sil­lien Toy­ota Corol­la.

– Se ajaa asiansa mut­ta vauh­tia ei ole.

 

 

 

Juhan mielestä mat­jes on kuin sil­lien Toy­ota Corol­la.

 

 

 

3. Abba Inkivääri-Lime sil­li

– Det är ju reis­li­ga bitar. Oj så härligt, så gott. Men allt är gott idag.

Det behövs inte myck­et att det är så gott, nau­roi Paula.

Juha fun­der­ade om det kunde vara cit­ron istäl­let för ätti­ka. Han har självt gjort en sådan sill. Men kon­sis­tensen är mört, ingen sud­dgum­mi.

– Det är lime!

– Maku on kyl­lä inkivääri, Juk­ka kon­trasi. Ja Anni­ka oli samaa mieltä.

Kaikkien mielestä tämä oli hyvä ja aidon makuinen sil­li. Mon­isyi­nen, freesi ja tähän asti paras.

 
 
 

 

Oj så härligt, så gott, sade Anni­ka.

 

 

4. Ves­tan tillisil­li

– Huj så flotigt, den badar rik­tigt i sill­flott. Juhan mielestä tämä sil­li oli kalan­riekale.

Sit­ten paikalle pyy­häl­si Timo Päiviö, joka ker­toi meille, että paikalla sijait­si 1950-luvul­la sil­lite­hdas. Tyn­nyrit oli­vat tiil­i­makasi­inis­sa, jon­ka edessä istu­imme.

– Mitään­sanoma­ton, tunkkainen jälki­maku.

Kuka tätä sil­liä ostaisi näi­den kom­ment­tien jäl­keen? Nyt tarvit­ti­in akvavi­it­tiä.

Mut­ta Tim­o­lle Ves­tan sil­likin mais­tui, potut hän jät­ti väli­in.

– Tiedän miltä ne mais­tu­vat, hän kom­men­toi ja jatkoi matkaa.

Tes­taa­jat mais­toi­vat vielä sil­liä numero kolme, jot­ta jäisi hyvä jälki­maku suuhun. Kakko­nen ja nelo­nen sai­vat läh­es yhtä hyvät arvosanat, nelo­nen oli se ”äklömpi”.

Anni­ka otti ykköstä ja kol­mos­ta, ja Juk­ka akvavi­it­tia.

Riemukas raati oli yllät­tävänkin yksimieli­nen kom­menteis­saan, ja kaik­ki erot­ti­vat hyvin maku­ja silleistä. Sil­li on selvästi näi­den ihmis­ten lau­tasil­la ainakin juhan­nuk­se­na, ja Juha jopa valmis­taa sitä itse. Resep­ti alla!

 

 

 

 

Täl­lä resep­til­lä Juha on itse tehnyt sil­liä, ja hän pitää sitä eri­no­maise­na!

 

Raikas sitruunasilli

Tässä sillilie­mi on tehty sitru­u­nas­ta eikä etikas­ta. Se antaa raikkaan, eri­no­maisen maun.

Kuudelle

4 liotet­tua, suo­laista sil­li­fileetä

2 sitru­u­naa

1 ½ dl vet­tä

1 ½ dl sok­e­ria

1 punasip­uli

½ pur­jo

1 nip­pu tilliä

1 pieni laak­erin­le­hti

2 tl kokon­aisia maustepip­pure­i­ta

3 maustenei­likkaa

Valmis­tu­so­hje

1. Purista sitru­unoista mehu. Kuumen­na sitru­u­name­hu, vesi ja sok­eri kiehu­vak­si, anna liemen jäähtyä.

2. Viipaloi sip­uli ja pur­jo. Leikkaa sil­li­fileet 1 ½-2 cm levy­isik­si, viis­toik­si paloik­si.

3. Lado sil­li­palo­ja, sip­u­lia, pur­joa, tilliä ja maustei­ta purkki­in. Kaa­da lie­mi päälle.

4. Anna maus­tua kylmässä 1–2 vuorokaut­ta.

Lähde: Julka­istu 18.02.2013/ MTV­maku­ja

 

 

 

Tek­sti Päivi Ahvo­nen  Kuvat Arto Wiikari

 

0