Syksyllä taas sienet, metsän ihanat aarteet nostavat päätään sienihullun iloksi.
Jotkut eivät voi sietää sieniä niiden ”epämääräisen” suutuntuman vuoksi. Toiset taas vandraavat keväästä alkutalveen sieniherkun perässä. Maailmassa sienilajeja on arviolta 100 000, mutta luultavasti hyvin paljon enemmän. Suomessa on 6 500 sienilajia, joista 200 on luokiteltu hyviksi.
Suomalaisista metsistä talteen kerätään vuosittain 2–10 miljoonaa kiloa sieniä. Keskimäärin niitä syödään 1,5 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Kannattaisi syödä, sillä tutkimusten mukaan sienet ovat erittäin terveellistä suuhunpantavaa. Sieniä syömällä ihokin pysyy kimmoisana, ja hiukset ja kynnet kukoistavat.
Joitain sieniä kutsutaan afrodisiakeiksi eli lemmennostattajiksi. Ei ihme, että aikoinaan Kiinassa arvostetuimmat sienet varattiin vain ylhäisön nautittaviksi, ja muinaisessa Egyptissä niitä pidettiin kuolemattomuuden kasveina, joita ainoastaan faaraot saivat syödä. Heille sienet olivat jumalten poikia, jotka oli lähetetty maahan ukkosen salamoissa.
Mutta mitä ajateltiinkaan Euroopassa? Germaaneille sienet sopivat vain noitien keitoksiin myrkkyinä!
Ethän hyljeksi haperoa!
Kaikki tuntevat tatit, kanttarellit ja suppilovahverot, mutta herttainen hapero jää monelta metsään. Ja niitä vasta onkin! Erivärisiä kaunottaria on tunnistettu 130 eri lajia, mutta luultavasti niitä on tuplasti enemmän.
Ruoanlaitossakin monikäyttöinen hapero on hapero, eli sen jalka murtuu taitettaessa. Lähiserkustaan rouskusta se eroaa siinä, että haavoitettu haperoparka ei itke maitiaisnestettä.
Haperon voi tunnistaa sen kasvupaikan, läheisen puulajin, lakin ja jalan väristä, helttojen tiheydestä, mausta ja tuoksusta. Sienestäjä voi arvata, missä hän kohtaa havupuistohaperon, tai miltä sillihapero tuoksuu. Tytönhapero ei ole mikään hupakko, vaan yleinen ja miedonmakuinen ruokasieni. Polttiaishapero ja likaisen kellanruskea haisuhapero voivat jäädä noukkimatta koriin jo nimensäkin takia. Harvinainen jalokivi, ametistihapero olisi ihana löytää!
Haperoissa on muun muassa B-vitamiineja, biotiinia, folaattia, magnesiumia, tenoleja ja steroleja. Kaikkihan tietävät, että metsissä on myös vaarallisen myrkyllisiä sieniä, kuten korvasieni ilman esikäsittelyä. Niitä neljää muuta, valkokärpässientä, kavalakärpässientä, suippumyrkkyseitikkiä tai myrkkynääpikkää on turha tässä edes mainita.
Teksti Reija Kokkola Kuva Shutterstock