Ihmiset, Luonto & outdoor

Saariston kasvatti

27.5.2021

Loviisan Lukusundissa Britt-Lis Henriksson-Sederholm tarttuu toimeen kuin toimeen, kesät talvet. Hän on saaristotalkkari, kotikokki ja opas. Som ni vill ha det! 

 

Britt-Lis on kat­tanut tuvan kahvipöytään alueen erikoisu­ut­ta. Saaris­to­laisleivän pääl­lä on graa­va­tus­ta sär­jestä, kanan­mu­nas­ta, majoneesista ja ker­mavi­ilistä tehtyä tah­naa. Katse hakeu­tuu ikku­nas­ta avau­tu­vaan maise­maan. 

– Olen näh­nyt ilvek­sen jälk­iä, kau­ri­ita, hirviä, ket­tu­ja, supikoiria ja merikotkan. Sille annan roskakalat. On se vaan upea näky!

 

 

 

 

 

 

Juuret Lukusundin mul­las­sa

Britt-Lis asuu miehen­sä Patrick Seder­holmin kanssa omas­sa lap­su­u­denkodis­saan. Juuret ovat siis syväl­lä Lukusundin mul­las­sa, vaik­ka pariskun­nal­la on myös kaupunki­a­sun­to Por­voos­sa. Elämä saaris­tossa miel­lyt­tää kuitenkin enem­män. 

Kesäisin Britt-Lis tekee paljon töitä saaris­totalkka­ri­na. On mökkien lait­tamista kesäkun­toon, har­avoin­tia ja piho­jen siivous­ta. Ei hän talvel­lakaan toimet­tomana ole.

– Teen siivoustöitä omakoti-, rivi- ja ker­rostalois­sa, hän ker­too. 

Aamuisin hän yleen­sä avan­touin­nin jäl­keen kat­soo aamu-uutiset tele­vi­sios­ta ja lukee lehdet. Sen jäl­keen päivä kuluu työa­sioi­ta hoidel­lessa netis­sä. Hän käy työa­sioil­la myös Por­voos­sa ja Lovi­isas­sa. Illal­la on vielä aikaa har­ras­taa. 

Talvisin pelaan jääkiekkoa naisjoukkueessa. Ja ihan vain huvikseni. Me emme kil­paile. Kesäisin ei ole tekemisen puutet­ta. Me saaris­to­laiset olemme oppi­neet työl­listämään itsemme monel­la taval­la.   

 

 

 

 

 

 

 

Britt-Lisin herkut on katet­tu Per­na­jan saaris­ton kätköis­sä lymyävään Algo­tin lyhtyyn.

lukusund.net

 

 

 

 

 

 

 

Tek­sti: Rei­ja Kokko­la  Kuvat: Vir­pi Lehti­nen

 

0