Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista ja hienoimmista ruukkimiljöistä. Nyt alue on kasvamassa monipuoliseksi luonto- ja hyvinvointikohteeksi. Kesän 2022 uutuuksia ovat valtava minigolfrata, ”Verstas” ja uusi ravintoloitsija vanhaan Ruukinmyllyyn. Ruukissa eletään täysillä ympäri vuoden.
Jokivarren Jari
Ruukin idylliset maisemat ovat lumonneet monet matkailijat ja loviisalaiset. Myös melonta ja suppailu kiinnostavat. Tänä kesänä palvelut paranevat suosittujen reittien varrella.
Rakennamme melontareitin varrelle lauttalaavun luontomajoittautumista varten. Lisäksi teemme telttailupaikan paitsi perinteisille teltoille myös tentsile-teltoille eli puumajoitukselle, luontomatkailuyrittäjä Jari Jokinen kertoo.
Wellstersin palvelupisteet sijaitsevat Kymijoen rannalla Värkhusin rakennuksessa sekä vanhalla tehtaan verstaalla.
– Uusia kehitysaskeleita otamme aloittamalla entisissä Strömfors Outdoorin tiloissa jooga- ja kuntostudiopalvelut, Jari Jokinen kertoo.
Wellsters Oy:ltä voi myös vuokrata oman majoitustilan kyliltä vanhasta paritalosta luonnon ääreltä.
Kymmenen henkeä majoittava Willa Wellsters täydentää hyvin ruukin majoituskapasiteettia ja antaa mahdollisuuden erityyppisille tapaamisille ja retriiteille
– Olemme erittäin iloisia siitä, että Strömforsin ruukin alue ottaa uusia kehitysaskeleita. Haluamme tarjota vieraillemme entistä parempia elämyksiä sekä mahdollisuuden viipyä alueella kauemmin ja ympärivuotisesti, Jari Jokinen summaa.
Roseborgin Vesa
Rakennusten sisäilmaongelmien kanssa kamppailevassa Suomessa yhä useampi kääntää katseensa kohti perinnerakentamista.
Vesa Virtanen häärää Ruukin entisen saharakennuksen tunnelmallisissa tiloissa. Roseborg- yrityksen valtava tila on täynnä vanhoja ovia, ikkunankarmeja, ikkunoita, heloja, uuniluukkuja – kaikkea mahdollista ja mahdotonta vanhaa.
Perinnerakentajan unelmapaikka!
– Reilut kymmenen vuotta sitten aloitin rakennusapteekkitoiminnan, ja siitä lähtien kysyntä ja kiinnostus ovat kasvaneet selkeästi, Vesa Virtanen kertoo.
Virtasen rakennusapteekki sijaitsee Strömforsin ehyessä ruukkimiljöössä, vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä Loviisan keskustasta. Tavaraa tänne tulee eri puolilta Suomea ja verkkokaupan kautta hän myös myy sitä ympäri Suomen.
– Ennen ovia ja ikkunoita sai ilmaiseksi, kun ihmiset halusivat vain lahjoittaa ne pois. Nyt niiden arvo on ymmärretty ja niistä joutuu jo maksamaankin. Meillä asioivat perinnerakentajat ovat myös hyvin ympäristötietoisia. Vanhaa kierrättämällä rakentaa samalla ekologisesti.
Esimerkiksi vanhat ikkunat kannattaa melkein aina kunnostaa, sillä puun laatu niissä on huomattavasti parempaa kuin nykyisten ikkunoiden, ja lasipinta on eläväinen.
– Oikeilla materiaaleilla ja menetelmillä kunnostettuna vanha ikkuna eristää tehokkaasti lämpöä ja on uutta kestävämpi.
Kun vierailee tässä historiallisesti ainutlaatuisessa ympäristössä ja katsoo ympärilleen Roseborgin valtavassa varastossa, on helppo ymmärtää, että tässä on kyse muustakin kuin yritystoiminnasta. Tämä on sekä kannanotto että kulttuuriteko.
roseborg.fi
Iha itte!
Kotimaisista raaka—aineista käsityönä tehty. Siinä on Piia Viljasuon herkkujen menestysresepti.
Ruukissa, vanhan sähkötehtaan työmaaruokalassa syntyy juomatiivisteitä, hilloja, sinappeja ja monia muita herkkuja. Piia Viljasuo tekee kaiken alusta loppuun itse.
– Tämä lähti harrastusmielessä kotikeittiöstä. Sitten siirryin osuuskuntayrittäjäksi, ja nyt toimin osakeyhtiönä, työllistäen niin itseni kuin yhden toisen henkilön, Piia kertoo ja esittelee isoa varastoa jossa hänellä on tulevaa ja lähtevää tavaraa.
Tyhjiä ja täysiä etikettiä odottavia pulloja. Sinappeja, rouheita, siirappeja ja vaikka mitä muuta.
– Teen kaiken itse käsityönä. Kotimaisista marjoista ja muista luonnon raaka-aineista valmistetut tuotteet kiinnostavat kuluttajia koko ajan enemmän.
Piia Viljasuo on syystäkin tyytyväinen. Jälleenmyyntiverkosto on kasvanut, samoin liikevaihto. Lisäksi hän laajentaa ja tekee uusia aluevaltauksia.
– Kesällä avaan tehtaan vanhaan portinvartijan taloon kahvilan, jossa myyn itse tekemiäni suolaisia ja makeita herkkuja ja jäätelöä. Piirakoita, salaatteja, leivoksia… mitä milloinkin.
Yhden naisen monitoimikone Piia Viljasuo on työtä pelkäämätön nainen. Hän tulostaa etikettitarratkin tiloissaan ja liimaa ne tuotteisiin. Pullottaa ja postittaa, valmistaa, kehittää ja kasvaa. Tytär auttaa sosiaalisen median kanssa.
– Tiedän mistä raaka-aineeni tulevat. Mansikka ja tyrni Parikkalasta, Vadelmat Siilijärveltä ja loput marjat Joensuusta. Raparperi tulee Loviisasta. ja hillaa minulle poimii kolme henkilöä Muoniossa.
Piia Viljasuo kasvattaa tehtaan sisäpihalla olevassa kasvihuoneessa krassit, tomaatit, kurkut ja yrtit itse. Niitä hän käyttää kesäkaudeksi avaavassa kahvilassa, heti kun satoa voi korjata. Todellista lähiruokaa siis.
– Minulla ei myöskään synny hukkaa. Marjoista käytän kuoret ja siemenetkin. Ne jauhetaan rouheeksi, jota voi käyttää vaikka smoothiessa tai jugurtin kanssa.
Piia Viljasuo vastaa suoraan kysymykseen suosituimmista tuotteista.
– Juomatiivisteet myyvät ylivoimaisesti parhaiten, mutta toivoisin että sinappia menisi muutoinkin kuin jouluna. Se on hyvä lisä ja mauste moneen ruokaan kesälläkin.
Pääkartanon Jukka
Strömforsin ruukin aluetta kehitetään jatkuvasti kohti ympärivuotisuutta. Vierailijoiden toivotaan viihtyvän ja viipyilevän.
Meidän majoitustilamme sijaitsevat vuonna 1892 rakennetussa alueen pääkartanossa ja viereisessä vuonna 1784 rakennetussa Krouvinmäessä, kertoo Strömfors Bed & Bistron yrittäjä Jukka Liponkoski.
Ainutlaatuisten rakennusten huoneet ovat uniikkeja. Ruokalistalla korostuvat lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetut annokset. Upea kartanopihan kesäterassi on houkutteleva.
– Kesän uutuutena meillä on isohko ulkoshakkilauta terassin puolelle. Muuten jatkamme tutulla ja hyväksi havaitulla linjalla. Puhdasta ruokaa, läheltä ja ilolla tehtyä, Liponkoski summaa.
Strömfors Bed & Bistro tarjoaa myös omia hyvinvointiviikonloppuja.
– Ne ovat olleet hyvin kysyttyjä. Onhan tämä paikka täydellinen retriiteille ja luonnossa samoilemiselle.
Alapajan Anne
A’la Talli on Anne Laakson kädentaito- ja herkkupuoti, jonka yhteydessä on myös Kymifloorin tehtaanmyymälä ja showroom.
Puoti ja showroom ovat auki aina kun Annen kauppakin. Lisäksi tiloissa on Piian Herkkujen tehtaanmyymälä.
– Pidän pääasiallisesti kotimaisia tuotteita myynnissä. Talvella kun on hiljaisempaa valmistan itse kaikenlaista. Pehmoleluja, pussukoita ja nyssyköitä ja muita käsitöitä sekä korvakoruja. Valikoimissani on myös erilaisia luonnonmukaisia kosmetiikka- ja siivoustuotteita, Anne esittelee myymäläänsä.
Myymälän ja showroomin väliin jäävä vanha paloaseman autotalli on otettu sekin hyötykäyttöön. Siellä voi kokeilla kädentaitoja tai ihailla pienimuotoisia taidenäyttelyitä.
– Kun muutin nykyisiin tiloihin ruukin alueella, mahdollistui ympärivuotinen avoinna pitäminen. Kurssien yhteydessä viikonloppuisin väkeä on usein mukavasti liikkeellä. Mutta kesäsesonki on täälläkin se vilkkain. Silloin pidän auki joka päivä.
Vinkkinä niskakipuisille, että Anne tekee oman pellon luomuvehnästä myös vehnätyynyjä!
Sitten syödään vasta
Strömforsin ruukissa on kaksi varaussaunaa porukoille, ja tietysti hotellillakin on oma saunansa.
Ruukin Jurttasauna on ainutlaatuinen kokemus. Sen voi varata osoitteesta stromforshyvinvointi.fi. Saunailtaan voi liittää illanvieton, hoitoja tai nautinnollisen paljun.
Vastapäätä joen äärellä sijaitsee Strömfors Sauna. Sieltä pääsee pulahtamaan jokeen uimaan.
stromforsinruukki.com
Teksti Päivi Ahvonen Kuvat Magi Pernthaler & Kalevi Ketoluoto