Parillisten viikkojen perjantaina, tasan kello kaksikymmentä yli seitsemän, Loviisan torilla tapahtuu. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään sen suurempi mysteeri kuin Loviisan Reko-jako, jolloin tuottajat saapuvat jakamaan tilaukset asiakkailleen. Rekoilu on hauskaa yhteisöllistä ja ekologista hommaa! Pikkukaupunki lähti jututtamaan rekolaisia ja selvittämään, onko tämä todella niin helppoa ja kivaa kuin sanotaan.
Tuomo Korpela on käymässä Rekossa jo kolmatta kertaa.
- Käyn täällä lähinnä vaimon asioilla. Tänään mukaan lähti lampaanpaistia, mansikoita ja herneitä. Suosittelen muillekin ehdottomasti, tämä on tosi upea juttu!
Mannin Tila tarjoaa asiakkailleen palkoherneitä, tilliä ja kotimaista tuoretta valkosipulia. Pukkilasta kotoisin oleva Marja Lindqvist nauttii Reko-jakojen tunnelmasta.
- Konsepti on loistava. Rekoilu on vaivatonta ja selkeää, eikä tule hukkaa kun ottaa mukaan vain sen verran kuin on tilattu, hän kertoo.
Mannin tila on ollut mukana Rekossa vuoden. Marja Lindqvist matkustaa myös muihin jakoihin Lahteen ja Sipooseen. Loviisan torilta löytyy kuitenkin aivan erityinen ilonaihe.
- Täällä on mielettömän hyvä valaistus. Ei tarvitse syysiltoinakaan kykkiä kännykän valossa. Panostettu on ja se on ihan huippua!
Linda Smeds on palannut tekemään tilauksia puolen vuoden tauon jälkeen. Rekoilussa ei ole velvoitteita. Tilauksia voi tehdä niin paljon ja niin usein kuin itselle sopii. Loviisalaisen Linda Smedsin mielestä yksinkertaisuus ja tunnelma Rekossa vetävät puoleensa.
- On helppoa tilata Facebookista. Tänään kävin hakemassa mansikoita, herneitä, kananmunia ja uusia perunoita. Marjoja tilaan aika usein, hän kertoo.
Hardomin Leipä on melkein jokaiselle loviisalaiselle tuttu pienleipomo. Omistaja Maija Laitikas on aktiivinen myös Rekon parissa.
- Oman leipomisen kautta kiinnostuin rekoilusta. Täältä löytää paljon laadukkaita juttuja. Ja tykkään hyvästä ruoasta!
Pohjanmaalta lähtöisin oleva Reko-konsepti on levinnyt eri puolille maata ja muuallekin Eurooppaan. Ensimmäisenä Loviisan seudulla perustettiin Liljendalin Reko ja sen jälkeen Reko Loviisa. Jossakin vaiheessa Laitikas otti Facebook-ryhmän päivittämisen hoitaakseen.
Nyt Reko Loviisa on pyörinyt jo muutaman vuoden. Myynti ja osallistujamäärä ovat olleet selkeässä kasvussa. Lähituottaminen ja kotimaisuus kiinnostavat myös mökkiläisiä ja citymaalaisia.
- Etenkin koronan aikana Reko-myynti kasvoi huomattavasti. Turvavälit ovat pitäneet todella hyvin, Laitikas kiittelee.
Moni saattaa ihmetellä jakotapahtuman tarkkaa alkamisajankohtaa. Täsmäajalle on syynsä: moni tuottaja tekee Reko-kierroksensa samana päivänä, joten aikataulu on suunniteltava niin, että tuottajat ehtivät muista Reko-jaoista Loviisan torille.
Vaikka päivät venyvät pitkiksi, yhteisöllinen tunnelma vetää kerta toisensa jälkeen puoleensa.
- Täällä on tosi kiva tunnelma. Nyt kun tässä katselen ympärilleni, on kyllä todella ihanaa, kuinka ihmiset ovat löytäneet tänne. Kauppa käy hyvin.
Mikä Reko?
Reko on Pietarsaaressa kehitetty konsepti, jossa tuottajat ja kuluttajat tapaavat suoraan ilman kolmatta osapuolta.
Loviisan Reko-ryhmän löytää Facebookista, johon voi liittyä pyytämällä.
Tilaukset tehdään tuottajan julkaisuun. Näin kuluttaja myös sitoutuu noutamaan tuotteet.
Reko-jako tapahtuu parillisin viikoin perjantaisin klo 19.20–19.40 Loviisan torilla.
Facebook: Reko Loviisa, Reko Liljendal
Loviisan Tori, Brandensteininkatu, 07900 Loviisa
Lue lisää » Herkkuja läheltä
Teksti Fanni Fagerudd Kuvat Magi Pernthaler