Loviisan kesäraveja kehutaan tunnelmaltaan Suomen parhaiksi. Raveissa on hauskaa, ja sopivasti jännitystäkin.
Pikkukaupungin idyllissä ravit ovat hauska elämys muillekin kuin ammattitotoajille. Moni tulee paikalle vain nauttimaan yhdessäolosta ja iloisesta tunnelmasta.
Taustamusiikki, kahvilan, kioskien ja baarin tarjonta kuuluvat raveihin. Tuopit, kahvi, voileivät, mansikat, makkarat, popcornit ja metrilakut maistuvat kävijöille.
Selostajan kuulutuksia kuunnellaan korva tarkkana penkeillä radan varressa ja terassilla tuopin äärellä. Kaiken pitää sujua kitkattomasti. Siitä vastaa järjestäjä Itä-Uudenmaan Oriyhdistys ry.
Loviisan raviradalla tallia pyörittävä Nyyti Timonen kertoo, että ravien järjestäminen vaatii pitkällistä suunnittelua ja tiivistä yhteistyötä. Vapaaehtoiset talkoolaiset ovat tärkeässä roolissa, jotta kaikki raveihin tulleet viihtyisivät.
– Tietenkin myös säällä on iso merkitys. Aurinkoisina iltoina ravit vetävät valtavasti väkeä. Sadesäällä porukkaa on vähemmän. Jos on kurja sää, niin sitten vaan toivotaan parempaa seuraavalle kerralle, Timonen sanoo.
Hänen ravipäivänsä alkavat kuten muutkin hevostalliyrittäjän päivät. Timosen tallissa on 16 hevosta, jotka tarvitsevat huolenpitoa, ruokaa ja treeniä.
Lisäksi hän järjestää vieraileville hevosille paikat talliin ja tarhoihin. Ravipäivinä luodaan tavallistakin tarkempi yleissilmäys ympäristöön.
– Että on siistiä ja valmista tapahtumaa varten, että kaikki sujuu hyvin ravien aikana.
Tarkka tehtävänjako
Ravipäivänä Loviisan ravirata vastaanottaa jopa parisataa hevosta, niiden ohjastajat sekä taustatiimin kuuluvat henkilöt.
Ravien suunnittelu alkaa hyvissä ajoin, oikeastaan sitä tehdään ydinporukalla läpi vuoden. Kesän jälkeen pohditaan jo seuraavan kesän raveja. Missä onnistuttiin ja mitä voitaisiin tehdä paremmin?
Kun ravit lähestyvät, yhdistyksen hallitus kokoustaa tiiviimmin, ja hyvissä ajoin tarkistetaan kaikkien vastuualueet. Kuka hoitaa tekniikan, kuka taas on yhteydessä sponsoreihin ja viranomaisiin.
Lipunmyyntiin ja toto-pisteisiin tarvitaan henkilökuntaa. Teosto-asioiden pitää olla kunnossa. Musiikista vastaa ravien selostaja-ammattilainen, joka yhdistelee vanhan kansan kisasuosikkeja nykypäivän säveliin.
Kahvilaan pitää saada henkilökuntaa, ja sinne pitää tilata ruoat ja juomat. Valjastuspaikkojen ja radan pitää olla kilpailukunnossa. Mansikoiden, makkaran, karkkien ja muiden tuotteiden myyjiin otetaan yhteyttä. Yksi tärkeä työ on järjestää riittävän isot parkkialueet ja saada niille tarpeeksi ohjaajia paikalle.
– Raveissa paikalla on myös ensiapu ja eläinlääkäri, Timonen summaa.
Ravit päättyvät yhdeksän maissa illalla, minkä jälkeen ravijärjestäjäporukka jää viimeistelemään raveihin liittyvät työt. Siivotaan, suljetaan ovet, ja Timonen vie hepat omiin tarhoihinsa ja talleihinsa. Siihen päälle hän tekee tavalliset talliyrittäjän loppupäivän työt.
– Välillä pääsen kotiin vasta aamuyöstä. Sellaista on työ hevosten parissa, Timonen naurahtaa.
Ravien jälkeen ei kokousteta tai nosteta maljaa. Sen aika on sitten, kun ravikesä on ohi. Silloin on palautteen ja kiitoksen aika.
– Ja uuden suunnittelun. Toivottavasti saamme mukaan lisää innokasta ja reipasta talkooporukkaa!
Nyyti Timonen
Ikä: 32 v.
Ammatti: Ravivalmentaja. Ravitalli Nyyti Timonen -yrittäjä
Lempipaikat Loviisassa: Laivasilta ja meri
Kesän 2021 ravipäivät
Ma 14.6.
Ma 5.7.
Ma 19.7.
Ma 2.8.
Sisäänpääsy 6€
Eläkeläiset, invalidit ja varusmiehet 4€
Lapset alle 15 v. ilmainen sisäänpääsy.
Teksti Reija Kokkola Kuvat Kalevi Ketoluoto