Puurokattila porisee ja tuo turvallisuuden tunnetta. Maha täyttyy terveellisellä herkulla arjessa ja juhlassa. Kaurapuuro ei kauneudellaan häikäise, mutta sitäkin voi tuunata.
Puuron tuoksu ja maku ovat juurtuneet syvälle ihmisten mieliin. Ehkä juuri siksi se tuo mieleen lämpöä ja turvallisuutta. Lapsesta asti olemme saaneet kuulla, että puuro on terveellinen edullinen aamiaisruoka, joka lämmittää vatsassa pitkään. Jo vauvoille tarjotaan puuroa tai velliä.
Hotellien hienot aamiaispöydät notkuvat herkkuja. On vaikka mitä hyvää ja herkullista, paljon sellaista, mitä ei kotona arkiaamiaisella tai juhlapäivänäkään ole tarjolla. Mutta niinpä sielläkin on aina tarjolla myös iso kattilallinen arkista puuroa. Kyytipojaksi voi valita voinapin, hilloa, marjoja, maitoa…melkein mitä tahansa, jolla arkinen ruoka saa oman sävynsä.
Suomessa puuroon ei kuitenkaan yleensä lisätä voisilmän sijasta viskisilmää, kuten toisessa puuromaassa Skotlannissa. Pohjoismaiden ja Skotlannin lisäksi puuro kuuluu ruokapöytään myös Baltiassa, Venäjällä ja Irlannissa, jossa puuron päälle lurautetaan siirappia.
Vaikka puuron suosio on pysynyt vankkumattomana satoja vuosia, on sekin joutunut taistelemaan tilastaan aamiaispöytien valtiaana. Muistattehan 90-luvulla kehitetyt puuropussit? Nuo valmiiksi maustetut ja mikroon sujautettavat valmisannokset, joiden oli tarkoitus kilpailla helppojen aamiaismurojen kanssa. Puuron kanssa pitäisi kuitenkin olla malttia. Jos nimittäin haluaa valmistaa puuron herkulliseksi, sitä pitäisi hauduttaa aikansa ja jättää hämmennyskauha syrjään. Puurosta tulee nimittäin venyvää liisteriä, jos sitä hämmentää kiivaasti.
Johtuneeko tästä liisterimäisyydestä, että Suomen kielessä liikenne tai lumi puuroutuu hankaloittaen liikkumista sen sijaan, että puhuttaisiin hillosta, traffic jamista.
Puuroviestintää
Puuroon liittyy traditioita. Joulupuurosta etsitään kilpaa manteleita ja tontuille asetetaan porstuaan pieni puurokippo. Puuron avulla on myös viestitetty. Jo satoja vuosia sitten häitä vietettiin monta päivää, ja jossain vaiheessa häätaloon piti saada rauha ja paluu arkeen. Ei muuta kuin puuro avuksi! Kun häätalossa tuotiin pöytään puuroa, oli se merkki vieraille häipyä. He lähtivätkin perinteen mukaan nurkkia kapuloilla kolistellen.
Tarina hämäläisestä Oravasaaren historiasta kertoo puuron toimineen ajannäyttäjänä. Neljä veljestä perustivat alueelle omat tilansa. Päästyään paikalle he käskivät yhden veljeksistä valmistaa naurispuuroa. Sen syötyään uni maittoi niin pitkään, että herättyään he eivät tienneet, kuinka kauan olivat nukkuneet. He kuitenkin huomasivat naurispuuron homehtuneen. No, ei muuta kuin testaamaan. Veli laitettiin uutta puuroa valmistamaan. Sen homehtumiseen kului neljä päivää, ja veljekset olivat taas viisaampia ajankulusta. Selvää oli, että puuronkeittäjäveljen tilan nimeksi tuli Puurola.
Naurispuurosta harva on nykypäivänä enää kuullutkaan, mutta perinteinen kaurapuuro on jokaiselle tuttu. Ohra, ruis ja riisi ovat tietenkin myös tuttua ”kauraa”. Mannapuuro on päässyt jopa lauluunkin, ja puurosta puhutaan loruissa.
Puuro ei ole kuitenkaan jämähtänyt entisiin aikoihin ja omiin uomiinsa. Nykypuurossa käytetään monipuolisesti viljoja, siemeniä, pähkinöitä, marjoja ja hedelmiä. Ja jos puuroa jää yli, sen voi hyödyntää kekseissä, vohveleissa ja smoothieissa. Oletko muuten maistanut avokadopuuroa?
Trendikäs tuorepuuro syödään raakana
Näin rakennat oman maun mukaisen tuorepuuron:
Sekoita
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl nestettä
- 1 dl massaa
- 1 rkl makua
tekeytymään yön yli jääkaappiin.
Valitse neste:
- maito
- soijamaito
- piimä
- kauramaito
- mantelimaito
- vesi
Massa:
- •luonnonjogurtti
•rahka
•raejuusto
•banaani
•munanvalkuainen
•marjat
Maku:
- kaakaojauhe
- vaniljajauhe
- kaneli
- pähkinärouhe
- hunaja
Teksti Reija Kokkola | Kuva Jukka Salminen | Keramiikka Kaisa Korpela