AOG… Aircraft On Ground
Pikkukaupungin perinteinen pruuvi keskittyi punkkuihin. Tällä kertaa juomat tulivat tonkista ja testaajat taivaalta.
Koskenkylän kuningaskunnasta pruuvailemaan saapuivat ilmailun monitoimimies, kapteeni, kouluttaja ja yrittäjä Petri Kauraniemi sekä nuorempaa polvea edustava lentäjä Ville Vidgren.
Loviisan keskustasta joukkoon liittyivät Finnairin isoja koneita vuosikymmeniä lentänyt kapteeni Janne Lehtola ja pienemmillä koneilla kansainvälisiä elinsiirtolentoja lentävä monitoimilentäjä Tero Paassola.
Myös kuvaajamme harrastaa lentämistä, hänen vesitasonsa tosin on paraikaa täysremontissa. Kuvausjärjestelijä taas on vesitasomiehen vaimo, ja toimittaja lentäjän tytär. Tällä kokoonpanolla syntyi Pikkukaupungin syksyn 2020 punkkupruuvi – lasinne, olkaa hyvä!
Kuulas perusviini
Ensimmäisenä arvon raati maisteli Ranskan Bordeauxista tulevan Bistrot Chic Merlot -viinin.
Janne Lehtola pohdiskeli, miten viineistä voisi maistaa navetan tai satulan — ne ovat hänelle, kaupungissa kasvaneelle, vieraita aromeja. ”Annetaanpa tämän kuitenkin jäädä tähän”, hän kevensi.
Ville Vidgren pohdiskeli rooliaan pruuvissa, sillä oikeastaan hän on enemmän oluen ystävä, eikä juuri juo punaviinejä – kun vaimokaan ei niistä erityisemmin välitä.
Tero Paassola luonnehti Bistrot Chic Merlot -viiniä kuulaaksi, keskisyvän väriseksi perusviiniksi. Muut yhtyivät enemmän tai vähemmän arvioon. ”Ei se kyllä janojuoma ole, vaan vaatii rinnalleen rankan punaisen lihan, eli riistaa”, Petri Kauraniemi lisäsi. Tästä Janne Lehtola oli samaa mieltä.
Raatilainen 1: Petri Kauraniemi
“Ehdottomasti punaviiniä, sehän on nestettä ja märkää”
Laiha kyykkyviini
Toisena testivuorossa oli italialainen Zensa Rosso Organico 2019.
Ville totesi, että tuoksu on melko voimakas, jopa pistävä, mutta Jannen mielestä pikemminkin hedelmäinen. ”Laiha kyykkyviini”, kommentoi Janne. ”Laiha mehu”, korjasi Petri johon Tero innoissaan: ”Tämähän maistuu laivan viinille!”
Nuoruuden teiniviini
Siirryimme reipasta tahtia kohti seuraavaa viiniä: Bruce Jack Pinotage & Cinsault Etelä-Afrikasta.
”Kitkerän karvas tunne kitalaessa, jälkimakua ei silti juurikaan ole”, totesi Ville. ”Ehkä sitä voisi anopille tarjota.”
Jannen mielestä tämä on sellainen ”nuoruuden teiniviini”. “Tuoksu kuin Bajamajassa auringossa kuivahtanut kusi”. Tero mietti, olisiko tämä se 5,99 euroa maksava viini. Petriäkään kolmonen ei puhutellut.
Raatilainen 2: Tero Paassola
”Iskee silmään kiinni kuin kanalan ammoniakki”
Joka paikan viini
Ei siis muuta kuin neljäs viini pöytään, ja se on australialainen Lindeman’s Bin 50 Shiraz.
Tero pyysi manchego-juustoa hedelmäisen viinin kaveriksi, haisteli-maisteli ja tokaisi ”ehdottomasti ehkä…”, johon Janne totesi uuden maailman viinien olevan teknisesti hyviä. ”Tämä on sellainen joka paikan viini, ei paha”, mietti Petri, ja Villen oli helppo ”olla samaa mieltä. ”Aika mieto ja tasapaksu”, hän tuumasi.
Tämä viini ei siis mitenkään erityisesti hurmannut Loviisan herroja, vaikka se oli Helsingin Sanomien pruuvivoittaja kesäkuussa 2020.
Raatilainen 3: Ville Vidgren
”Vihollisen hämäämiseksi tehty hämäysviini”
Raatilainen 4: Janne Lehtola
“Tuoksu kuin Bajamajassa auringossa kuivahtanut kusi”
Hämäysviini
Pian kaikki halusivat jo viidennen viinin kimppuun, koska vertailu se pruuvin vasta mielenkiintoiseksi tekeekin. Eli seuraavaksi vuorossa oli kalifornialainen Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2016.
”Tänne on varmaan murusteltu korkkia. Ei ihan ensimmäisenä tule mieleen, että viinin pitäisi maistua korkille, minä yleensä otan korkin pois”, tuumasi Petri. Tähän Ville ja Tero totesivat yksissä tuumin, että tämä on ”vihollisen hämäämiseksi tehty hämäysviini”.
”Sylkyrauhanen ihan vetäytyy”, jatkoi Petri. Janne puolestaan mietti, että viini on tähän asti maistetuista eniten alkoholimainen, suorastaan viinainen. ”Mutta on viinissä syvyyttä kuitenkin… Ehdottomasti punaviiniä, sehän on nestettä ja märkää ja maistuu erehdyttävästi pulloviiniltä”, tiivisti Petri.
”Tänne on varmaan murusteltu korkkia”
Lempeä ja hienostunut
Numero kuusi siis pöytään, ja se on portugalilainen Ícaro Tinto, aragonez, castelao, touriga nacional ja trincadeira -rypäleistä.
”Jos ajattelemme paljasta viiniä, tämä kutonen on selkeästi paras. Sen maku on sellainen, että menisi kevyen kalkkunankin kanssa. Mutta ei häiritsisi, vaikka liha olisi voimakastakin”, pohti Petri.
Jannen mielestä Ícaro Tinton maku on vähän herukkainen. ”Jälkimaku on hienostunut, ja on ihan groovissa kun tätä vähän imaisee. Vaikka tymäkkä tuoksu iskee sieraimiin, maku on lempeä.”
”Iskee silmään kiinni kuin kanalan ammoniakki”, letkautti Tero.
Icaro oli Petrin ja Villen suosikki. Janne rankkasi sen toiseksi parhaaksi. Tero piti sitä liian viinaisena.
Loppuarvostelu
Hyvää kannatti siis odottaa, sillä viimeisenä testattu Icaro voitti 31,5 pisteellä pruuvin niukasti ennen kakkosta eli ranskalaista Bistrot Merlota, joka sekin ylsi 31,25 pisteeseen. Hesarin pruuvin voittanut Lindemans oli kuitenkin kolmas, mutta etelä-afrikkalainen Bruce Jack piteli häntää vajaalla 25 pisteellä.
Punaviini on tummista viinirypäleistä tehtyä viiniä, jolle rypäleiden kuori antaa punaisen värin. Punaviinien alkoholipitoisuus on yleensä noin 12–15 tilavuusprosenttia.
Merkittävimmät tummat rypälelajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz) ja Pinot Noir.
Punaviiniä valmistettaessa rypäleiden kuoret ja siemenet pidetään rypälemehussa siihen asti, kunnes niistä on liuennut viiniin väriä ja tanniineja. Valkoviinin valmistuksessa kuoret poistetaan jo ennen käymistä.
Punaviinien käymislämpötila on 26–30 astetta ja niitä käytetään runsaan viikon ajan. Lopuksi punaviini käy läpi maitohappokäymisen, jossa omenahapot muuttuvat pehmeämmän makuisiksi maitohapoiksi.
Punaviinin karvaus syntyy etenkin tanniineista, joita on erityisesti tuoreessa ja voimakkaassa punaviinissä – iän myötä tanniinien määrä vähenee ja viinin maku pyöristyy ja pehmenee.
Teksti Päivi Ahvonen Kuvat Arto Wiikari
Kuvauspaikka: Tuhannen tuskan kahvila