Mikä yhdistää Clark Gablea ja Väiski Vemmelsäärtä? Yllätys yllätys! Porkkana! Hollwood-legenda nimittäin rouskutti porkkanaa vuonna 1934 ilmestyneessä elokuvassa Tapahtui eräänä yönä rehvakkaasti aitaan nojaillen. Elmerin hermoja koetteleva talttahammas taas liitetään porkkanaan koska se on jänis, mutta myös siksi, että sen piirroshahmo matki myöhemmin Gablea esiintyessään ensielokuvassaan. Vaikka satiiri ymmärrettiin, jäi jäljelle sitkeä ajatus siitä, että porkkana on jänöjen perusruokaa. Oikeasti Väiski tuskin olisi ollut porkkanan perään. Porkkana ei nimittäin kuulu Väiskin lajitovereiden ruokavalioon, vaan se voi olla haitallistakin. Jos lemmikkikanisi pullakoituu rouskutettuaan liikaa makeaa herkkua, voi siis Väiskiä osoittaa syyttävällä porkkanalla. Muuten porkkanaa ei voi syyttää mistään. Sen terveysvaikutukset ovat pökerryttävän laajat. Jo sen kaunis väri on lupaus jotain ihanasta ja aurinkoisesta. Tosin porkkanan viljellyt esijuurekset olivat entisaikaan violetteja. 1500-luvulla ne jalostettiin pulskiksi, makeiksi ja oransseiksi.
Ihmiskehossa tuskin on kohtaa tai toimintoa, jota porkkana ei hellisi, eheyttäisi tai suojelisi. Se sisältää runsaasti kuitua, A-, B-, C- ja E-vitamiinia, foolihappoa ja magnesiumia. Se suojaa suolistoa ja taistelee keuhko- ja rintasyöpää vastaan. Se parantaa aivojen ja muistin toimintaa sekä vähentää stressiä. Porkkanassa on vain 33 kilokaloria sadassa grammassa, joten ihminen voi syödä sitä rauhassa, toisin kuin edellä mainitut kanit. Kun vauva siirtyy kiinteään ruokaan, on helposti sulava keitetty porkkana hyvä vaihtoehto. Porkkanaa pidetään jopa nuoruudenlähteenä, sillä se edistää ihon hyvinvointia ja auttaa päivettymään beetakaroteenin ansiosta. Onko siinä mitään haitallista? Kun kuorit ja peset porkkanan, ole tarkka käsien hygieniasta. Näin vältyt Y-pseudotuberculosis-bakteerilta. Mutta jos sen saat, niin eihän se oli porkkanan vika.
Porkkanaan liittyy myös outo myytti. Sen on uskottu lisäävän hämäränäköä. Todellisuudessa kyse on sota-ajan propagandasta. Toisen maailmansodan aikaan Britanniassakin jouduttiin elämään pimennettyjen verhojen takana, joten porkkanaa kannatti popsia hämärissä oloissa. Todellisuudessa sen menekkiä haluttiin lisätä, sillä porkkanaa riitti omasta maasta, ja tuontitavarasta oli pulaa. Myös brittien ilmavoimien menestys satoi porkkanan laariin, vaikka todellisuudessa se perustui uudenlaisiin tutkiin. Sitä ei kuitenkaan haluttu kertoa viholliselle, joten päätettiin nojata porkkanaan. Eh…What´s up Doc? kuten Väiski sanoisi porkkana käpälässään.
Teksti: Reija Kokkola Kuva: Shutterstock
Artikkeli on julkaistu Creative Peakin kustantamassa SMAKU-lehdessä 17.6.2022