Ihmiset, Lifestyle, Yleinen

Pienen perheen unelmien talo

21.9.2018

Alec Orko ja Pia Boman muuttivat vanhaan sukutaloon. Pieni talo remontoitiin vastaamaan lapsiperheen tarpeita.

 

Ihastuttava maalaisjugend-tyylinen Villa Bergbo sai uudet asukkaat, kun Alec Orko ja Pia Boman päättivät muuttaa rivitaloasunnostaan Koskenkylän keskustasta Pian suvulle kuuluneeseen vanhaan taloon viime keväänä. Pian ja Alecin joulukuussa kaksi vuotta täyttävä Edwin-poika on ensimmäinen seitsemännestä sukupolvesta, joka asuu uuden kotitien varrella. Tien toisella puolella on mummola, jonne Edwin pääsee hoitoon tarvittaessa. Tiivistä sukulointia harrasti koko perhe vielä alkuvuodesta, kun taloa remontoitiin vastaamaan lapsiperheen toiveita. Pieni perhe muutti asumaan Pian vanhempien luokse saman tien päähän. 

 

 

– Ihan hyvin kaikki meni, vaikka asuimmekin Pian porukoilla. Monta iltaa vietimme täällä remontoimassa ja puuhaamassa, kun Edwin oli laitettu nukkumaan. Pääsimme muuttamaan pääsiäisenä, Alec kertoo.   

Vuonna 1902 päätilan syytingiksi rakennettu pikkutalo on saanut nyt paljon uutta lisätilaa. Pia ja Alec nimittäin empivät talon ostamista Pian isoisältä, sillä rakennus tuntui hieman liian ahtaalta. Makuuhuoneitakin oli vain kaksi. Ei wc:tä eikä kylpyhuonetta. Lapsiperheelle aika mahdoton ajatus. Eihän sitä tiedä, vaikka Alecin ja Pian perhe vielä kasvaisikin.  Aitona maalaispoikana Alec tosin totesi heti, että eihän tällaista saa millään rahalla. Sillä hän tarkoitti vanhan talon tunnelmaa ja sitä ympäröivää runsasta puutarhaa. Tällä hetkellä talon elämää vilkastuttavat suloisen Edwin-pojan lisäksi Lucy-koira ja pikkuinen kissanpentu Irma. 

-Tosin Irma on kylläkin kolli, Pia ja Alec nauravat.

 

Kun remontti ja muutto tulivat ajankohtaisiksi, Alec otti vapaata elokuvajärjestäjän töistä ja jäi kotiin Edwinin kanssa Pian palattua töihin. Alec arvostaa aikaa, jonka sai viettää lapsensa kanssa. Samalla hän oppi yhtä sun toista remontoimisesta. Alec sanoo, ettei timpuria haitannut jatkuva kyseleminen.

-Olin paljon timpurin apuna. Hän neuvoi ja opasti. Usein hän vielä päivän päätteeksi vinkkasi, mitä voisimme tehdä illalla remontin edistämiseksi.

 

 

Innokas sisustaja

Vaikka talon laajennussuunnitelma tehtiin ammattilaisen avulla, olivat Pia ja Alec tiiviisti mukana suunnittelussa. Laajennusosaan tuli toimiva suihkutila sekä tunnelmallinen pieni sauna spottivaloineen. Sauna- ja suihkutilasta on ovi ulos suojaisalle pihalle. Kauniin talon sisustus henkii rauhallisuutta ja hillittyjä värejä. Pia paljastaakin olevansa intohimoinen sisustaja. Hän suunnitteli ja valitsi sisustuksen ja kalusteiden lisäksi myös kaikki materiaalit, kuten maalit, tapetit, kaakelit ja lattiat.

-Olen suunnitellut kokonaan kotimme sisustuksen. Hyväksytän tietenkin ideani aina Alecilla. Sisustamisesta ei ole tullut kinaa, Pia kertoo.

 

 

 

Kalusteissa hän on suosinut perittyä ja muuta vanhaa.  Moni huonekaluista jäi taloon perintönä, ja ”uusia” on hankittu muun muassa ostamalla netistä käytettynä. Erilaisia sohvatyynyjä Pia selvästikin rakastaa. Kaunis hirsiseinä on otettu esille olohuoneessa ja leveät lasiovet lisäävät avaruuden tuntua. Keittiössä ja olohuoneessa ovat myös vanhat, upeat kakluunit. Pia ja Alec aikovat lämmittää taloa ilmalämpöpumpun lisäksi mahdollisimman paljon puulla. Puuta riittää omalla 3000 neliön tontilla. 

-Testilämmityksissä olen huomannut, että nämä kakluunit varaavat todella hyvin. Talvi sitten näyttää, miten hyvin talo lämpiää ja pitää lämpöä, Alec toteaa.

Hänellä on oma toimistohuone yläkerran aulassa. Toinen yläkerran makuuhuoneista on Edwinin oma huone. Pia tekee toistaiseksi nelipäiväistä työviikkoa, ja Alecin työajat Helsingissä ovat vaihtelevia. Edwin on päivähoidossa ja säännöllisesti myös mummolassa. Liikkuvia palikoita on sen verran, että luulisi kodin laittamisen vähän stressaavan. 

-Ihmeen vähän on ollut stressiä. Mutta onhan remontointi ja sisustaminen kallista puuhaa, Alec toteaa.

Pia on puolestaan joutunut oppimaan kärsivällisyyttä. Aina kaikki ei mene juuri niin kuin on ajateltu ja suunniteltu. Turha panikoiminen on jäänyt.

-Maailma ei kaadu siihen, että saumalaasti onkin väärän sävyistä, Pia sanoo.

 

 

 

Joulua odotellessa

Pikkutilalla on myös monta ulkorakennusta. Yksi niistä on erityisen tärkeä Alecille, nimittäin hirsiaitta, jossa on baaritiski, jalkapallopeli ja istuimina leffateatterin penkkejä. Aitan ovella roikkuu perintönä saatu komea avain.  Kun kaikki oli vielä kesken, Piaa vähän kismitti Alecin into nikkaroida aitan baaritiskiä.

-Sanoin, että onko tuo nyt se tärkein homma.

Tontin reunalla on myös varastotilaa sekä pihasauna. Saunassa tuoksuu ihanasti vanhalta puusaunalta. Lautojen välistä pursuaa eristyksessä käytettyä sanomalehtisilppua. Kiuaspadasta saa lämmintä vettä.

-Pihasaunassa on ihan oma tunnelmansa. Kynttilänvalossa on mukava saunoa, Alec sanoo.  

 

 

 

 

 

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Villa Bergbon piha täyttyi tuparivieraista. Juhlat kauniissa kesäillassa onnistuivat täydellisesti. Tuliaisjuomat vietiin perunakellariin, mikä ehkä jatkossa täyttyy säilykkeistä ja vihanneksista. Mutta vielä ei ole aika ajatella sitä. Rönsyilevä piha saa olla sellaisenaan. Kauniin sisäänkäynnin vanhalta portilta Alec on kuitenkin ehtinyt itse reunustaa luonnonkivillä. Pian piha saa kuura- ja lumipeitteen. 

-Edellisen omistajan vaimo on tehnyt paljon töitä pihalla. Me keskitymme pihanhoitoon ensi kesänä. Mutta ensimmäistä joulua täällä Villa Bergbossa odotan innolla. Se tulee kyllä lähtemään ihan lapasesta, Pia hymyilee.    

 

 

Teksti: Reija Kokkola | Kuvat: Virpi Lehtinen

3
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us