Ihmiset arvostavat käsin tehtyä lähiruokaa. Leipuri Maija Laitikas leipoi ensileipänsä kodin puu-uunissa. Nyt hän pyörittää omaa leipomo-myymälää yhdessä miehensä Jonas Dufvelinin kanssa.
Leipuri Maija Laitikkaan lenkkarit ovat jauhojen peitossa. Kun omin käsin pyörittelee taikinoita, saa jauho pöllytä. Hardomin Leipä Oy:n vitriinissä pötköttelee leipiä ja leivonnaisia, joiden tuoksu leijuu myymälässä. Saaristolaislimput, kaura-porkkanaleivät, muhkeat kanelipuustit ja lihapiirakat köllöttelevät houkuttelevasti omissa laareissaan. Lihiksiä Laitikas kutsuu ”lähiksiksi”, sillä Hardomin Leivän perusta lepää kotitekoisessa lähiruokatarjonnassa.
– Sitähän tämä on. Itse tehtyä, ja aina tuoretta. Omin käsin leivottua. Vaikuttaa siltä, että ihmiset pitävät ajatuksesta, että nämä tuotteet on tehnyt ihminen eikä kone, Laitikas pohtii.
Laitikkaan aamut alkavat varhain, kun hän aloittaa tuotteiden valmistamisen myymälän leivontatiloissa. Kiitelty ja palkittu loviisalaisleipuri on elementissään voin, jauhojen ja taikinan äärellä. Hardomin Leivän tuotteissa ei käytetä ”paranteita” eli kemikaaleja.
– Voita, oliiviöljyä, kotimaisia perusraaka-aineita, joskus myös esimerkiksi spelttiä. Tuoreus, tuoksu ja tunnelma vetoavat asiakkaisiin. On mukava mennä kotiin tai ruokatunnille lämmin leipä kainalossa, Laitikas hymyilee.
HELPPO TULLA
Laitikas innostui jo vuosia sitten etenkin leipien leipomiseen yksinkertaisesta syystä: hän pitää itse leivästä. Aluksi hän valmisti leipää kotona puu-uunissa, ja möi niitä torilla, tapahtumissa sekä REKO-palvelun kautta. Silloin Laitikas työskenteli vielä ravintola-alalla palveluammatissa. Muutama vuosi sitten syttyi kuitenkin ajatus oman leipomon ja leipomomyymälän perustamisesta. Tiloja oli Loviisassa vapaana paljonkin, mutta paras paikka löytyi Länsikaarelta vilkkaiden teiden risteämässä. Ja koska tila oli aiemmin toiminut kalasavustamona, se oli valmiiksi hyväksytty elintarviketilaksi.
– Parkkipaikat ovat suoraan edessä. Myymälään on helppo poiketa matkalla keskustaan. Myös moottoritieltä tulee asiakkaita ohikulkumatkalla, Laitikas kertoo.
PERHEYRITYS
Nykyään Hardomin Leipä on perheyritys, sillä Laitikkaan puoliso Jonas Dufvelin työskentelee myymälässä myymälävastaavana. He ovat yhdessä suunnitelleet ja sisustaneet myymälän viehättäväksi. Dufvelin pohtii, että korona-aika on ollut yritykselle jopa hyväksi, vaikka niin ei oikein saisi sanoa.
– Ihmiset ovat kotona, ja ruokakin kiinnostaa eri tavalla. Tuntuu, että aitoa, rakkaudella tehtyä lähiruokaa todella nykyään arvostetaan.
Sekä Laitikas että Dufvelin huomauttavat, että yrittäjä ei voi koskaan laskea varman päälle. Oman yrityksensä he perustivat luottaen lähiruoan kysyntään. Toki katteet ja perusbudjetit ovat hallussa, mutta menekistä ei voi koskaan olla varma.
– Toimintamme perustuu siihen, että teemme sitä, mitä ihmiset haluavat. Ei ole tarkoituskaan rikastua, mutta ainakin perheemme saa tästä leivän pöytään, he naurahtavat.
”Aloin leipoa, koska tykkään leivästä.”
VOITOKAS SAARISTOLAISLEIPÄ
Hardomin Leivän yhteydessä pitää tietenkin mainita voitokas saaristolaisleipä, jonka leipojana Laitikas on saanut artesaaniruokakilpailusta hopea- ja kultamitalin. Missä piilee leivän salaisuus?
– Arvostelujen mukaan leivän maku on balanssissa. Se on tasapainoinen, ei liian voimakas, Laitikas kuvailee mestaruusleipäänsä.
Hän itse säästelee herkkuhetkiä saaristolaisleivän äärellä. No, jouluna ja juhannuksena sitä perheessä toki nautitaan. Ehkä lohta päälle? Kyllä sekin käy, mutta yleensä tuunaus onnistuu ihan perusjääkaappitarvikkeilla.
– Voita ja kermajuustoa. Se on ihan parasta!
Teksti: Reija Kokkola Kuvat: Arto Wiikari
Artikkeli on julkaistu Creative Peakin kustantamassa SMAKU-lehdessä 17.6.2022