Ihmiset, Kulttuuri

Musikkritikern Mats Liljeroos fann den otillfredsställda småstadsmänniskan i sig själv

24.5.2018

SOMMAREN är för musikkritikern framförallt festivaltid, men det är klart att det professionella lyssnandet måste uppbalanseras av vila för såväl öronen som själen. Gärna vid havets strand med en kall dryck i handen.

 

FÖR KULTURVÄNNER rekommenderar jag lilla men naggande goda Sibeliusdagarna i Lovisa, som avrundar den inhemska sommarfestivalsäsongen. Festivalen befinner sig i ett positivt brytningsskede och mycket spännande är på gång.

 

I MUSIKEN uppskattar jag mest av allt att tonsättaren/artisten, oavsett vilken genre det handlar om, har något eget att säga, förmår göra det på ett tekniskt adekvat plan och på ett sätt som både stimulerar hjärnan och berör hjärtat.

 

UNDERLIGT, MEN detta är faktiskt första gången jag bor i en småstad. Jag har under årens lopp prövat på alla tänkbara övriga boendemiljöer innan jag, delvis av en slump, fann den otillfredsställda småstadsmänniskan i mig själv.

 

JAG DRÖMMER OM ett samhälle, där de frilansande kulturkritikerna skulle få den monetära och övriga uppskattning de är värda. I dagens läge tvingas vi hanka oss fram på skrattretande låga honorar och utan något som helst juridiskt skydd, samtidigt som de flesta är överens om att vi gör ett oumbärligt jobb.

 
 

VEM? Mats Liljeroos har studerat musikvetenskap vid Åbo Akademi och arbetar som musikkritiker för Hufvudstadsbladet sedan år 1990. Liljeroos är en obotlig bokmal och tycker om att laga god mat och promenera i skog och mark.

 

Text & bild Fanni Fagerudd

 

0
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us