Rakkaus Lurensin kesäteatteriin ja isäänsä on kantanut Mats Tuomista yli neljänkymmenen tuotannon läpi: 36 julistetta, 15 lavastusta, lukemattomia valokuvia, dokumentti Gemenskapens styrka sekä pää- ja sivurooleja.
Monitaiteilija on toiminut myös ääniteknikkona ja muusikkona torviorkesterissa näyttämöllä! Mutta nyt hän kutsuu uusia kykyjä esiin ja suuntautuu itse muille näyttämöille. Matsin mahtava, arvokas elämäntyö Lurensissa on päättynyt.
Alku
– Kaiken takana oli isäni, joka oli mukana käynnistämässä Lurensia vuonna 1965. Hänen kauttaan minulle syntyi kiinnostus teatteria kohtaan. Kerran vuonna 1968 isäni tuli kotiin ja sanoi, että sinä olet sitten mukana tänä vuonna – siis me molemmat pojat! Siitä se alkoi.
Myös Kjell-veli oli mukana toiminnassa kaksi vuotta, mutta Mats jäi koukkuun paljon pidemmäksi aikaa.
– Olin yhdeksänvuotias, kun ensimmäistä kertaa olin mukana Lurensissa. Se oli aikaa, jolloin lapset olivat tiellä. Mutta Lurensissa kaikki oli toisin. Morjens! Olitkin tuon 70-vuotiaan kanssa, vaikka itse olit pieni skidi. Se oli aivan ihmeellistä!
Vuosien varrella Mats Tuominen sai kipinän lavastukseen ja Lurensin visuaaliseen ilmaisuun.
– Minulla oli halu myös näytellä, mutta olin erityisen kiinnostunut visuaalisuudesta, olinhan kouluttautunut myös somistajaksi, hän kertoo.
Se tuli tavallaan isän perintönä. Hän teki useita lavastuksia, ja itse olen aina pitänyt uusien ratkaisujen keksimisestä. Kun tekee lavastusta, silloinhan tehdään aina prototyyppi.
Sockenskomakarna-näytelmään vuonna 1983 Mats Tuominen teki lavastuksen, ja hänellä oli siinä myös päärooli. Tosin sen vuoden lavastus toteutettiin kollektiivisesti, eikä hän halunnut nimeään ohjelmalehtiseen.
Ohjaaja Georg Malvius kehotti Matsia hakemaan teatterikorkeakouluun.
– Mutta minä sanoin EI, not for me! Joskus jälkeenpäin olen sitten ajatellut, että ohjaaminen olisi voinut olla se oma juttuni.
Isän perintö
– Ensimmäinen vahva Lurens-muistoni liittyy siihen, kun olin äitini kanssa käymässä Lurensissa. Isä seisoi lapion kanssa kuopassa, josta oli tuleva pyörivän katsomon perusta. Muistan tuon hetken tarkkaan vielä tänäänkin.
Eniten minuun on vaikuttanut isäni luoma lavastus Spelman på taket -esitykseen 1976.
– Se oli aivan ylivertainen lavastus. Häntä auttoi harrastajataiteilija Sigge Strömberg. Oli valittu teema, ja Marc Chagallin taide ja motiivit maalattiin sisälle seiniin. Se oli jotain sellaista, mitä en ollut aiemmin kokenut. Kun saapui katsomoon, piti kulkea Chagallin motiivein rakennetun hautuumaaportin kautta. Symboliikka oli tosi vahva.
Isä inspiroi Matsia dokumentoimaan ja arkistoimaan Lurensin materiaalin. Se oli luontevaa, olihan hänen isänsä ollut mukana aloittamassa toimintaa.
Tulevaisuus
Nykyisin toiminta tuntuu vähän toisenlaiselta. Talkoohenki on yhä enemmän katoamassa, ja toiminta on kasvanut niin isoksi, ettei sitä voi toteuttaa pelkästään vapaaehtoisvoimin.
Haastattelussa pöydän toisella puolella istuu pelkäämätön visionääri, joka puhuu siitä, miten Lurensia voi kehittää: miten tärkeää on pysyä ajassa kiinni ja asettaa uusia vaatimuksia.
– Teatteri ei voi pysyä paikoillaan ja tehdä vuodesta toiseen samoja asioita. Pitää kehittyä ja vahvistaa katsojakokemusta. Emme voi piiloutua sen taakse, että olemme harrastelijoita, Mats Tuominen kiteyttää.
Teksti: Tua Lindholm-Blomfelt Kuva: Arto Wikari