Tomas Takolanderille yhteisyyden kokemus on musiikin perusta.
Yhdessä tekeminen ja jaetut kokemukset ovat Tomas Takolanderille niitä muusikkouden kulmakiviä, joista musiikin ammattilainen syttyy. Takolander on muusikko, esiintyvä taiteilija, kapellimestari, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi, mutta hän ei halua asettaa yhtä roolia toisen edelle.
– Minulle ei ole koskaan ollut luontevaa panna musiikin tekemisen tapoja paremmuusjärjestykseen. Yhdessä tekeminen ja jaetut kokemukset ovat minulle tärkeitä, ja se on myös lähtökohtani säveltämiseen ja sovittamiseen.
Juuret lapsuudenkodissa
Yhteistyö oli jopa Takolanderin maisterintutkintokonsertin pääinstrumenttina, joskin kunnian ideasta hän antaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Nordic Master of Global Music -koulutusohjelman johtajalle Nathan Thomsonille.
– Nostin yhteistyön maisterikonserttini keskiöön sen vuoksi, että koen kaiken tekemiseni musiikin saralla tavoittelevan yhteisyyden kokemusta. Säveltäminen ja sovittaminen ovat tavallaan yksinäistä työtä, mutta niidenkin päämääränä häämöttää aina jaettu kokemus musiikin aineettomasta konkreettisuudesta.
Takolanderin muusikkouden juuret ovat lapsuuden kodin yhteisissä lauluhetkissä. Jouluaattoisin Takolanderit kävivät laulamassa Myyrmäen palvelutalossa. Muusikko-isältä ja kuvataiteilija–keraamikko-äidiltä on tarttunut paljon eväitä omaan tapaan tehdä musiikkia ja toimia luovalla alalla.
– Isäni kanssa olemme keskustelleet paljon ammatin eri puolista. Äitini suhde luovaan prosessiin on intuitiivisempi. Uskon senkin ruokkineen tapaani lähestyä taidetta ja tehdä musiikkia, Takolander sanoo.
Soitin kuin soitin haltuun
Takolanderia soittokeikoilla seuranneet tietävät, että hän voi ilman sen suurempia ongelmia lennosta ottaa haltuun lähes soittimen kuin soittimen. Tässäkään tapauksessa hän ei suostu nostamaan yhtä instrumenttia toista paremmaksi.
– Ei ole olemassa instrumenttia, joka ei osaavan ja omistautuneen soittajan käsittelyssä koskettaisi. Rakastan yhteissointeja, oli sitten kyseessä kieli-, puhallin-, lyömäsoitin tai ihmisääni. Orkesterin, kuoron tai pienemmän yhtyeen yhteen hiileen puhaltaminen resonoi jossain syvällä sisälläni.
Mikäli repertuaaria olisi vielä syytä laajentaa, niin puupuhaltimet ovat kuulemma jääneet hieman paitsioon.
– Uskoisin minulla vielä olevan aikaa edes auttavasti ottaa haltuun jokin, ehkä mieluiten kaksoislehdykkäsoitin.
“Ei ole olemassa instrumenttia, joka ei osaavan ja omistautuneen soittajan käsittelyssä koskettaisi.”
Osaksi paikallista kulttuuriyhteisöä
Loviisaan Tomas Takolander muutti yhdessä puolisonsa, sirkustaiteilija Amandine Doatin kanssa pariskunnan esikoisen synnyttyä.
– Halusimme oman kodin ja oman pihan. Kaunis kaupunki viehätti, mutta ennen kaikkea tapaamamme ihmiset loivat hyvän tunnelman. Meren läheisyys on myös meille tärkeää, hän kertoo.
Molemmat sulautuivat nopeasti osaksi paikallista kulttuuriyhteisöä. Takolander oli mukana muun muassa Loviisan Oopperayhdistyksen yleisömenestyksissä, ooppera Klarassa ja uudenvuoden kabareessa.
Molemmille produktioille on luvassa jatkoa. Uudenvuoden showlle toivon mukaan jo pian, ellei koronatilanne sitä estä.
– Oopperan tuottaminen vaatii pitkäjänteisempää työtä. Kaiken toivon mukaan keväällä 2022 nähdään ja kuullaan Loviisan oopperayhdistyksen seuraava oopperatuotanto.
Quarantine Club oli menestys
Todellinen menestystarina oli keskelle keväistä koronakurjuutta polkaistu Quarantine Club. Kuten niin monelle muullekin kulttuurialasta elantonsa saavalle kävi, tyhjensi korona myös Takolanderin kalenterin keväällä. Hän ei kuitenkaan pitkäksi aikaa jäänyt tilannetta ihmettelemään, vaan tarttui elokuvateatteri Kino Marilynin yrittäjän Sini Hakkaraisen ideaan livestream-konsertista ja polkaisi paikallisten yhteistyökumppanien avulla käyntiin huikean suosion saavuttaneen Quarantine Club Loviisan.
Kino Marilynissä järjestetyt ja striimatut kahdeksan konserttia saavuttivat yhteensä yli 5 000 katselukertaa.
Konserttien maine levisi nopeasti sosiaalisen median avulla Loviisan ja myös maan rajojen ulkopuolelle.
– Se oli ehdottomasti menestys, Takolander iloitsee ja lupailee jatkoa EX-Ouarantine Club Loviisan muodossa.
– Palaamme alkuperäiseen ajatukseemme järjestää säännöllinen elävän musiikin klubi nimenomaan syys- ja kevätkuukausille, jolloin tapahtumia on vähemmän.
Tulossa radioteatterisarja
Kevään aikana monet säätiöt tulivat kulttuurialan avuksi ahdingossa. Myös Takolander kuului niihin onnekkaisiin, jotka saivat tukea. Sen tuloksena joulukuussa kuullaan ruotsinkielisellä Ylellä 24-osainen radioteatterisarja tutusta Nils Holgerssonista eli Peukaloisesta. Takolander on tuottanut sarjan sekä säveltänyt musiikin.
Koronakevään epävarmuus ei valitettavasti syksyn myötä ole väistynyt mihinkään, ja Takolanderkin on valmistautunut siihen, että tilanne kulttuuripuolella jatkuu epävarmana.
– Hyvää tässä ajassa on ollut lisääntynyt kotona vietettävä aika. En ikävöi tien päälle. Merille sen sijaan tekisi mieli!
Takolander ryhtyy myös luotsaamaan Loviisan Sibeliuspäiviä.
Loviisan laulu -yhdistys ottaa vetovastuun tapahtumasta ja uudistaa sitä samalla.
Loviisan Sibeliuspäivät 3.9.–5.9.2021
Teksti Mia Grönstrand Kuva Kalevi Ketoluoto