”Nyt on taas tällaista kiireisempää aikaa”, nauraa tilanomistaja Ulrika ”Ulli” Rosendahl höylätessään leivälleen rapsakkaa kyssäkaalia.
Hän on tyytyväinen päätöksestään ryhtyä kasvattamaan vihanneksia. ”On hienoa, kun voimme itsekin hyödyntää kasvattamaamme satoa niin paljon.”
”Kehittelemme mielellämme reseptejä ja jaamme niitä muun muassa blogissamme”, Heidi Lunabba kertoo.
Satokaudella arki pyörii pitkälti vihannestilausten ympärillä. ”Pari, kolme päivää viikossa menee vihannesten nostamiseen ja kassien pakkaamiseen. Toimitamme kasviksia Helsinkiin, Itä-Uudenmaan REKOihin ja lounasravintola Sakuraan. Pyrimme aina siihen, että asiakas saa kasviksensa mahdollisimman tuoreina, siksi työajat tahtovat venyä”, naiset kuvailevat arkeaan. ”Sadonkorjuun ohessa niitetään, puidaan, kynnetään. Jokin peltotyö on aina vuorossa. Ja koneiden parissa menee myös aikaa”.
Yrjasin tilan mainio marrasmurkina:
Paistettu Hokkaidokurpitsaa salviavoilla
1 Hokkaidokurpitsa, n. 1 kg
2 rkl öljyä
hyppysellinen sormisuolaa
50 g voita
10–15 salvian lehteä
Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa hedelmäliha n. 1,6 cm paloiksi. Paista palat öljyssä paistinpannulla kunnes ne ovat pehmeneet ja ruskistuneet. Siirrä lautaselle. Sulata voi samassa pannussa ja lisää kokonaiset salvianlehdet kuumaan voisulaan. Anna paistua rapeiksi, ja kaada voisula ja salvianlehdet kurpitsojen päälle. Tarjoile lisukkeena tai hyvän pastan kera.
KETKÄ
- Ulli Rosendahl ja Heidi Lunabba
- Tilallisia vuodesta 2014
- Hoitaneet Ullin kotitilaa vuodesta 2008
TILA
- Yrjaksen tila Loviisan Haddomissa
- Tilan koko 58 ha
- Luomuvihanneksia on viljelty tällä satokaudella hehtaarin alalla
- Viljeltyä peltoalaa on 20–30 hehtaaria, ja osa viljapelloista on viljelytauollla
Teksti Anna Palasmaa Kuva Virpi Lehtinen