Jahkob Tjäder ja Ruut Luukkonen muuttivat Helsingistä Loviisan maaseudulle. He remontoivat hiljalleen isoa vanhaa taloa ja kuopsuttelevat kasvimaata.
Kanoja ja kissoja…
Vielä aiemmin Talbackan pihamaalla kuopsutteli 14 kanaa ja neljä kukkoa. Nyt lintuinfluenssavaaran takia ne ovat visusti sisätiloissa turvassa. Niiden tilaa lämmitetään talvella, jotta elämä ja muniminen olisi mukavaa. Kananmunien suhteen Jahkob, hänen puolisonsa Ruut Luukkonen sekä lapset Ronja, 3, Fedja, 10, ja Rurik-vauva ovat omavaraisia. Kissat Jani ja Vide ovat tottuneet kanoihin, eivätkä jahtaa niitä. Jani-kissa tuli perheen omaksi talon mukana, mutta Vide otettiin perheeseen pentuna.
– Niistä on hyötyä hiirien ja myyrien metsästäjinä, Jahkob ja Ruut sanovat.
…ehkä myös vuohia tai lampaita
Eteisessä on monta ämpärillistä omenoita. Ne Jahkob ja Ruut ovat saaneet kyläläisiltä, sillä omalla pihalla ei ole vielä tuottoisia omenapuita.
Eläinten pitämisessä ja kotitarveviljelyssä Jahkob ja Ruut ovat päässeet hyvin alkuun. Heillä on ensimmäistä kertaa enemmän maata ja mahdollisuuksia kokeilla eri lajikkeita. Ensimmäisen kesän jälkeen he ovat huomanneet, mitä lajikkeita pitäisi olla enemmän, mitä vähemmän.
Ruut aikoo lisätä ainakin papujen ja herneiden määrää.
– Nyt meille on muuttanut ahvenanmaanlampaita hoitamaan maisemaa, Ruut kertoo.
Harppitempulla Loviisaan
Perhe muutti Helsingistä Loviisan Malmgårdiin kesällä 2021.
Aika moni pääkaupunkiseudulta Loviisaan muuttanut on kertonut käyttäneensä harppitemppua. Harpilla vain ympyrä, joka mittaa kartalle 100 kilometrin matkan suuntaansa. Monelle 100 kilometriä on juuri se kipuraja, jonka sisälle haluaa asettua Helsingistä katsottuna.
Ruut työskentelee politiikan ja viestinnän parissa, ja Jahkob on ammatiltaan kulttuurituottaja. Hän pyörittää nyt Malmgårdissa omaa yritystään. Isojen ja pienempien kulttuuritapahtumien järjestäminen vie häntä myös tien päälle, mutta hänelläkin on työhuone isossa punamultaisessa kotitalossa.
– Toivottavasti voin keskittää kulttuuritapahtumien järjestämistä nyt enemmän tänne itäiselle Uudellemaalle, Jahkob pohtii.
Harppia ei tällä kertaa tarvittu, kun perhe etsi itselleen unelmakotia maaseudun rauhasta. Katse oli käännettynä myös länteen, sillä Jahkob on kotoisin Raaseporista. Pariskunta kyseli eri alueiden asukkaiden kommentteja Facebookista, ja saikin vinkkejä tunnelmista, palveluista, kouluista ja päiväkodeista.
– Kävimme tutustumassa kohteisiin parin vuoden aikana. Ei vain löytynyt sellaista taloa, joka olisi tuntunut heti oikealta. Tämä tuntui, Ruut hymyilee.
He halusivat saada kaksikieliset lapsensa ruotsinkieliseen kouluun ja päiväkotiin. Koskenkylässä, ihan Malmgårdin lähellä, sellaiset ovat.
– Ajattelimme muuttaa taajamaan, mutta nyt asumme ihan maalla, ja silti kaikki tärkeä on käden ulottuvilla. Meillä on myös ihanat ja avuliaat naapurit, Jahkob ja Ruut kiittävät.
Historian kerrostumat viehättävät
Talbackaan tullaan tammikujaa pitkin. Silti vanhan tilan nimi ei välttämättä viittaa mäntyihin (tall), vaan ihan kirjoitusasunsa mukaisesti se saattaa hyvinkin olla Puhemäki (tal).
Parisataaneliöinen hirsitalo rakennettiin vuonna 1917 Malmgårdin kartanon työväen asunnoiksi. Asuntoja oli kaikkiaan seitsemän, ja niihin kuuluivat tupa ja hellahuone.
Vilskettä on siis ollut talossa ja pihamaalla. Voisi kuvitella, että myös ääntä on lähtenyt talon lukuisista asukkaista. Kaiken lisäksi Talbackan savusauna on ollut kartanon työväen yhteiskäytössä, joten porukka on kerääntynyt mielellään kauniiseen pihapiiriin.
– Perimätiedon mukaan täällä on ilmeisesti kokoonnuttu juhlimaankin. Saattaa olla, että puheitakin on pidetty.
Historian kerrostumat viehättävät Jahkobia ja Ruutia, eikä talossa kuulemma edes ihmeemmin kummittele. No, mitä nyt vähän.
– Kerran kuulimme Fedjan kanssa pianon sointuja, vaikka talossa ei ole pianoa. Kolinoitakin kuuluu, mutta ne ehkä aiheuttaa hiiri, Ruut miettii.
Tällä hetkellä he asuttavat isoa taloaan vain osittain. Tilaa on silti riittävästi perheelle, ja työtilojen lisäksi talossa on verstashuone. Lisää tilaa pariskunta remontoi tarpeen ja materiaalien saatavuuden sekä hinnan mukaan.
– Käytämme paljon kierrätysmateriaaleja. Muutettuamme kävin ikkunoiden entisöintikurssin kansalaisopistossa. Osaan tehdä puutöitä ennestäänkin, mutta erikoisalojen ammattilaisilta saa aina tärkeitä vinkkejä. Ehkä menen muurauskurssille seuraavaksi. Savusaunankin voisi kunnostaa, Jahkob suunnittelee.
Teksti Reija Kokkola Kuvat Arto Wiikari