Då Linda Wirtanen hittade Bokashin – förändrades allt.
År 2010 öppnade Viidakkotohtori sin nätbutik och har sedan dess följt med den ekologiska trenden. Mest intressant är nog Bokashi, men vad är Bokashi och hur gick det till?
Bokashi är en japansk metod att återvinna bioavfall och kompostera det till jord. Bokashins funktion bygger på fermentering och det doftar lätt sötsurt eller syrligt, och bokashi-hinken placeras bäst i köket.
– För fem år sen surfade jag bland trädgårdssidorna på Facebook och försökte hitta något spännande att odla. Plötsligt var den där, bilden på en svart hink med kolsvart mylla. Va? Kan man göra så inomhus? tänkte jag. Tänk att göra sig av med bioavfall på ett så enkelt sätt. Det lät som om jag hade hittat vad jag sökt efter. Jag skulle börja odla jord! Så berättar Linda Wirtanen från Viidakkotohtori i Kuggom.
Wirtanen studerade alla svenska, engelska och tyska bokashi-sidor hon kom över, och samtidigt lärde hon sig grundprinciperna. Först importerade familjen bokashi-produkterna, men tog sedan steget mot att börja tillverka själv.
– Vi började tillverka bokashi-ströet samt den nödvändiga mikroblösningen av närproducerade råvaror här i Kuggom. Bokashi har blivit allt mer populärt de senaste åren, speciellt denna vår har vi märkt att intresset att ta hand om sitt matavfall har ökat avsevärt.
Närodlat och närproducerat är dagens melodi
Familjeföretaget Viidakkotohtori vill fortsätta att utveckla sina produkter och effektiviseringen av produktionen med tanke på miljön. Företaget satsar även på hållbar utveckling. Wirtanen ordnar bokashi-kurser och workshops där intresserade kan lära sig mera om Bokashi, och hur man börjar sin egen bokashi-hink. Hennes mål är att ha en handelsträdgård där hon odlar grönsaker, frukt och blommor.
– Drömmen är att kunden själv får plocka ihop råvaror till middagen, ta upp potatis och morot, skörda sallad, klippa doftande snittblommor eller bara avnjuta en kopp kaffe i den doftande äppelträdgården. Låter gemytligt, eller hur?
text: Fanni Fagerudd/Päivi Ahvonen bild: Magdalena Pernthaler