”Next level” kuvaa Jennie Engeldahlin taikomaa ruusu-valkosuklaakakkua parhaiten. Kakkutaitajan keittiöstä valmistuu toinen toistaan herkullisempia kakkuja myös tilattavaksi vaikka juhliin. Vegaanisiin herkkuihin erikoistunut Jennie teki kolmen päivän kakkumaratonin aikana tämän upean talviluomuksen. Uskallatko ottaa Pikkukaupungin kakkuhaasteen vastaan?
Pohja:
• 100 g valkosuklaata (esim. ichoc)
• 4 dl vehnäjauhoja
• 1 dl perunajauhoja
• 2 dl sokeria
• 3 dl kasvimaitoa, esim. cashewpähkinämaitoa (tai tavallista)
• 1 dl rypsiöljyä
• 1 rkl omenaviinietikkaa
• 1,25 tl leivinjauhetta
• 0,75 tl ruokasoodaa
• ripaus vaniljaa tai vaniljasokeria
• ripaus suolaa
Täyte:
• 2 dl tuoreita vadelmia
• 2,5 dl soijavispiä tai kauravispiä (tai vispikermaa)
• 250 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (tai tavallista)
• 1 tl vaniljasokeria
• 5 rkl ruusuvesisiirappia (ks. ohje)
• punaista elintarvikeväriä
Ruusuvesisiirappi:
• 2 dl sokeria
• 1 dl vettä
• 3 tl tai maun mukaan ruusuvettä
Kuorrutus — Marenkikreemi:
• 0,8 dl vettä
• 3,5 dl sokeria
• 1,5 dl aquafabaa, kikherneen lientä (tai 3 valkuaista)
• 1 tl sitruunamehua tai etikkaa
• 350 g laktoositonta leivontamargariinia
• 0,5 tl vaniljasokeria
PÄIVÄ 1:
Valkosuklaakakkupohja:
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Lisää joukkoon kasvimaito, öljy ja etikka.
4. Yhdistä seokset nopeasti ‒ älä sekoita kuin sen verran, että kaikki aineet ovat sekaisin.
5. Sulata valkosuklaa ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi massaksi.
6. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun halkaisijaltaan 18 cm kakkuvuokaan.
7. Paista uunin alemmalla tasolla noin 50–55 min.
Tarkista kypsyys puutikulla, uuneissa on aina eroja. Kun kakku on jäähtynyt voit siirtää sen jääkaappiin yön yli.
Ruusuvesisiirapin valmistus:
Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Anna liemen pulpahtaa muutaman kerran, jotta sokeri on varmasti sulanut. Sekoita ruusuvesi sokeriliemeen ja anna jäähtyä.
PÄIVÄ 2:
Täytteen valmistus:
1. Puserra vadelmat siivilän läpi ja siirrä sivuun.
2. Vaahdota soijavispi kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla.
3. Vaahdota toisessa kulhossa tuorejuusto sekä ruusuvesisiirappi.
4. Lisää vadelmasose tuorejuustovaahtoon.
5. Yhdistä vaahdot keskenään ja sekoita sileäksi täytteeksi.
PÄIVÄ 3:
Marenkikreemin valmistaminen:
1. Valuuta siivilän avulla kikherneistä liemi. Lisää joukkoon sitruunamehu/etikka ja vaahdota kovaksi vaahdoksi yleiskoneessa 10 min.
2. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna 120 asteeksi. Älä sekoita kuumennusvaiheessa.
3. Kaada sokerisiirappi aivan kulhon reunaa pitkin marenkivaahdon sekaan, vatkaten.
4. Vatkaa täydellä teholla kunnes kulho on pohjan ulkopuolelta kädenlämpöinen.
5. Kun marenki on kädenlämpöistä, voit lisätä sekaan vaniljasokerin.
6. Lisää margariini pieninä kuutioina marengin sekaan. Jatka vatkaamista kunnes saat sileän kreemin.
7. Kun voi on lisätty, vatkaa kreemiä täydellä teholla vielä 10 min.
8. Voit lopuksi värjätä kreemin. Keltaisuuden saat pois lisäämällä hieman lilaa väriä.
Kakun kokoaminen:
PÄIVÄ 1:
1. Tee kakkupohja valmiiksi ja siirrä se jääkaappiin yön yli.
2. Valmista ruusuvesisiirappi ja laita sivuun seuraavalle päivälle.
PÄIVÄ 2:
1. Tasoita kakun kohonnut pinta ja leikkaa kakku 3 kerrokseen.
2. Kasaa kakku reunakalvolla vuorattuun vuokaan: nosta pohja vuokaan ja kosteuta se ruusuvesisiirapilla. Lisää päälle puolet moussesta. Toista kerran ja nosta viimeinen kakkupohja kakun päälle kanneksi.
3. Anna kakun maistua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
PÄIVÄ 3:
1. Kumoa kakku vuoasta suoraan kakkualustalle.
2. Valmista marenkikreemi.
3. Levitä marenkikreemi kakun pintaan palettiveitsellä. Toistamalla kuorrutusta saat tasaisen tuloksen.
4. Koristele kakku mielesi ja sydämesi mukaan oman näköiseksi.
Postaa instaan kuva kakusta hashtagillä #pikkukaupunginkakkuhaaste! Voit saada Pikkukaupungin seuraavaan numeroon ikioman reseptisi!
Resepti: Jennie Engeldahl Kuvat: Virpi Lehtinen