Ruoka

Kolmen päivän kakkumaraton

29.11.2019

”Next lev­el” kuvaa Jen­nie Engel­dahlin taiko­maa ruusu-valko­suk­laakakkua parhait­en. Kakku­taita­jan keit­tiöstä valmis­tuu toinen tois­taan herkullisem­pia kakku­ja myös tilat­tavak­si vaik­ka juh­li­in. Veg­aanisi­in herkkui­hin erikois­tunut Jen­nie teki kol­men päivän kakku­mara­tonin aikana tämän upean talvilu­o­muk­sen. Uskallatko ottaa Pikkukaupun­gin kakkuhaas­teen vas­taan?

 

Poh­ja:

• 100 g valko­suk­laa­ta (esim. ichoc)

• 4 dl vehnä­jauho­ja

• 1 dl peruna­jauho­ja

• 2 dl sok­e­ria

• 3 dl kasvi­maitoa, esim. cashew­pähk­inä­maitoa (tai taval­lista) 

• 1 dl ryp­siöljyä

• 1 rkl ome­navi­ini­etikkaa

• 1,25 tl leiv­in­jauhet­ta

• 0,75 tl ruoka­soodaa

• ripaus vanil­jaa tai vanil­ja­sok­e­ria

• ripaus suo­laa

 

Täyte:

• 2 dl tuor­e­i­ta vadelmia

• 2,5 dl soi­jav­ispiä tai kau­rav­ispiä (tai vispik­er­maa)

• 250 g veg­aanista maus­tam­a­ton­ta tuore­ju­us­toa  (tai taval­lista)

• 1 tl vanil­ja­sok­e­ria

• 5 rkl ruusu­vesisi­irap­pia (ks. ohje)

• punaista elin­tarvikeväriä

 

Ruusu­vesisi­irap­pi:

• 2 dl sok­e­ria

• 1 dl vet­tä

• 3 tl tai maun mukaan ruusu­vet­tä

 

Kuor­ru­tus — Marenkikree­mi:

• 0,8 dl vet­tä

• 3,5 dl sok­e­ria

• 1,5 dl aquafabaa, kikherneen lien­tä (tai 3 valkuaista)

• 1 tl sitru­u­name­hua tai etikkaa

• 350 g lak­toosi­ton­ta leivon­ta­mar­gari­inia

• 0,5 tl vanil­ja­sok­e­ria

 

 

 

 

PÄIVÄ 1:

Valko­suk­laakakkupo­h­ja:

1. Kuumen­na uuni 175 asteeseen.

2. Sekoi­ta kui­v­at aineet keskenään.

3. Lisää joukkoon kasvi­maito, öljy ja etik­ka.

4. Yhdis­tä seok­set nopeasti ‒ älä sekoi­ta kuin sen ver­ran, että kaik­ki aineet ovat sekaisin.

5. Sula­ta valko­suk­laa ja lisää seok­seen. Sekoi­ta tasaisek­si mas­sak­si.

6. Kaa­da taik­i­na leiv­in­pa­per­il­la vuo­rat­tuun halka­isi­jal­taan 18 cm kakku­vuokaan.

7. Paista uunin alem­mal­la tasol­la noin 50–55 min.

Tark­ista kyp­syys puu­tikul­la, uuneis­sa on aina ero­ja.  Kun kakku on jäähtynyt voit siirtää sen jääkaap­pi­in yön yli.

 

Ruusu­vesisi­irapin valmis­tus:

Kuumen­na vesi ja sok­eri kat­ti­las­sa kiehu­vak­si. Anna liemen pul­pah­taa muu­ta­man ker­ran, jot­ta sok­eri on var­masti sulanut. Sekoi­ta ruusu­vesi sok­er­iliemeen ja anna jäähtyä.

 

 

PÄIVÄ 2:

Täyt­teen valmis­tus:

1. Puser­ra vadel­mat siivilän läpi ja siir­rä sivu­un.

2. Vaah­do­ta soi­jav­ispi kul­hos­sa ja maus­ta se vanil­ja­sok­er­il­la.

3. Vaah­do­ta toises­sa kul­hos­sa tuore­ju­us­to sekä ruusu­vesisi­irap­pi.

4. Lisää vadel­ma­sose tuore­ju­us­to­vaah­toon.

5. Yhdis­tä vaah­dot keskenään ja sekoi­ta sileäk­si täyt­teek­si.

 

 

PÄIVÄ 3:

Marenkikreemin valmis­t­a­mi­nen:

1. Val­u­u­ta siivilän avul­la kikherneistä lie­mi. Lisää joukkoon sitruunamehu/etikka ja vaah­do­ta kovak­si vaah­dok­si yleiskoneessa 10 min.

2. Lai­ta sok­eri ja vesi kat­ti­laan ja kuumen­na 120 asteek­si. Älä sekoi­ta kuumen­nus­vai­heessa.

3. Kaa­da sok­erisi­irap­pi aivan kul­hon reunaa pitkin marenki­vaah­don sekaan, vatkat­en.

4. Vatkaa täy­del­lä tehol­la kunnes kul­ho on poh­jan ulkop­uolelta käden­läm­pöi­nen.

5. Kun maren­ki on käden­läm­pöistä, voit lisätä sekaan vanil­ja­sok­erin.

6. Lisää mar­gari­i­ni pien­inä kuu­tioina maren­gin sekaan. Jat­ka vatkaamista kunnes saat sileän kreemin.

7. Kun voi on lisät­ty, vatkaa kreemiä täy­del­lä tehol­la vielä 10 min.

8. Voit lopuk­si vär­jätä kreemin. Keltaisu­u­den saat pois lisäämäl­lä hie­man lilaa väriä.

 

Kakun kokoami­nen:

PÄIVÄ 1:

1. Tee kakkupo­h­ja valmi­ik­si ja siir­rä se jääkaap­pi­in yön yli.

2. Valmista ruusu­vesisi­irap­pi ja lai­ta sivu­un seu­raavalle päivälle.

 

PÄIVÄ 2:

1. Tasoi­ta kakun kohon­nut pin­ta ja leikkaa kakku 3 ker­rokseen.

2. Kasaa kakku reunakalvol­la vuo­rat­tuun vuokaan: nos­ta poh­ja vuokaan ja kos­teu­ta se ruusu­vesisi­irapil­la. Lisää päälle puo­let mouss­es­ta. Toista ker­ran ja nos­ta viimeinen kakkupo­h­ja kakun päälle kan­nek­si.

3. Anna kakun mais­tua jääkaapis­sa vähin­tään 4 tun­tia, mielel­lään seu­raavaan päivään.

 

PÄIVÄ 3:

1. Kumoa kakku vuoas­ta suo­raan kakkualustalle.

2. Valmista marenkikree­mi.

3. Lev­itä marenkikree­mi kakun pin­taan palet­tiveit­sel­lä. Tois­ta­mal­la kuor­ru­tus­ta saat tasaisen tulok­sen.

4. Koris­tele kakku miele­si ja sydäme­si mukaan oman näköisek­si.

 

 

Postaa instaan kuva kakus­ta hash­tag­illä #pikkukaupunginkakkuhaaste! Voit saa­da Pikkukaupun­gin seu­raavaan numeroon ikioman resep­tisi!

 

Resep­ti: Jen­nie Engel­dahl  Kuvat: Vir­pi Lehti­nen

 

0
Pikkukaupunki