Valkon kylällä iloitaan kyläkaupan paluusta ja monipuolisista liikuntamahdollisuuksista. Meren läheisyys ja vahva kylähistoria saavat monen paljasjalkaisen palaamaan ja uudisasukkaan kotiutumaan.
Valkon kyläkoulun naapurissa sijaitseva monitoimitalo elää uutta kultakauttaan. Kylätalo on pitänyt ”Monarilla” majaa jo muutaman vuoden, ja kylätalolla työskentelee Irina Laaksonen, kyläapu. Hän paljastaa olleensa valkolainen 45 vuotta.
Nykyinen pesti kyläapuna on ollut Laaksoselle mieleinen. Erityisen iloinen hän on siitä, että kyläläiset ovat ottaneet kylätalon olohuoneekseen.
– Kävijähuiput osuvat aina perjantai-iltoihin.
Laaksonen näyttää vieraskirjaa.
– Valkon Vire, paikallinen urheiluseura, järjestää liikuntasalissa perjantaisin pelillistä ohjelmaa, ja kaupungin nuorisotila on silloin myös avoinna. ”Olohuone” eli kirjastotila on avoinna perjantaisin ja tiistaisin.
”Yhdessä tekemisestä hyvää fiilistä”
Laaksonen vastaa kylätalolla tilojen siisteydestä ja viihtyvyydestä. Sen lisäksi valkolaiset voivat tilata hänet tilapäiseksi kotiavuksi esimerkiksi ikkunoiden pesuun tai lumitöihin.
Toimintaa pyörittävä kyläyhdistys on onnistunut luomaan yhteisöllistä toimintaa kunnan lakkauttamien palveluiden tilalle.
– Monet tulevat tänne juttelemaan päivän kuulumiset, lukemaan aamun lehden tai nauttimaan kupilliselle kahvia. Tämä on myös hyvä kiintopiste uusille valkolaisille.
– Laskiaisriehasta, joulumyyjäisistä ja muista tapahtumista on tullut kyläläisille tärkeitä. Yhdessä tekemisestä saa hyvää fiilistä — sitä samaa turvallisuuden ilmapiiriä, joka on minunkin paras lapsuusmuistoni Valkosta, Laaksonen sanoo.
”Hienointa täällä ovat meri ja ystävät”
Monitoimitalon toisessa päädyssä on meneillään alkulämmittely. Tuttu ystävärinki on tullut salille kuntoilemaan tiistaiohjelmaansa. Svenäsissä asuva Erkki Lönnqvist kehaisee monitoimitalon maanantaijumppaa, jossa hän myös käy viikoittain.
– Sunnuntaisin tulee käytyä Kotkassa uimaseuran vakiovuorolla, mutta muuten liikuntamahdollisuudet ovat Valkossa omaa luokkaansa.
Lönnqvist tietää mistä puhuu, sillä hän on hiihtänyt Fantsnäsin upeissa hiihtomaastoissa vuosikymmeniä.
– Lapsena hiihdimme lenkkiä ympäri Valkon urheilukenttää, kun kävimme koulua Köpbackassa. Hienointa täällä ovat pitkäaikaiset ystävät ja meri, Lönnqvist hymyilee.
Toisen polven veneenveistäjä ja veneenveiston opettaja kertoo jättäneensä varsinaisen rakentamisen vähemmälle.
– Olen siirtynyt puhumaan veneistä ja niiden rakentamisesta. Osallistuin hiljattain muun muassa Unescon järjestämään seminaariin, jossa käsiteltiin arvokasta aineetonta perintöä karjalanpiirakoista limisaumaveneisiin.
Koululaisryhmä on päättämässä liikuntatuntiaan monitoimitalon liikuntasalissa. Kuudesluokkalainen Valtteri ”Vallu” Martin kertoo käyneensä Valkon koulua esikouluikäisestä saakka.
– Monarilla tulee vietettyä näin talvisin paljon myös vapaa-aikaa. Usein pelataan kaveriporukalla esimerkiksi salibandya. Viikonloppuna osallistuimme myyjäisiin. Meidän luokka kerää rahaa leirikoulua varten.
Kesällä ”Vallu” tykkään käydä Metallirannassa tai Siwan rannassa virvelöimässä. Frisbeegolfaamassa käydään kavereiden kanssa monta kertaa viikossa.
– Koulun pihaankin on tullut uusia liikuntamahdollisuuksia. Siellä tykkään pelata futista. Kunpa uusi peliareena jäädytettäisiin pian, niin pääsisi luistelemaan, Vallu toivoo.
Yksi tie perille ja kaiken ympärillä meri
– Satama on tuonut maailman Valkoon, mutta on Valkosta pitänyt välillä lähteä käymään maailmallakin, Nina Bärlund naurahtaa.
– Kai sitä voi itsensä jonkinlaiseksi kantavalkolaiseksi lukea, kun äitikin oli syntyperäinen. Isä on kotoisin naapuripitäjästä Karhulan Sunilasta. Hän tuli metallitöihin Rauma Repolan tehtaalle, josta vanhempieni yhteinen tarinakin alkoi.
– Kouluikäisinä kesät vietettiin uimarannalla ja yöt nukuttiin teltoissa. Toisinaan telttoja oli pitkä rivi. Iltojen pimetessä leikittiin rosvoa ja poliisia taskulamput viuhuen, Nina Bärlund kertoo.
– Mahtoiko olla energiakriisi meneillään, kun yhtenä syksynä katuvalaistus oli pitkään pimeänä. No, ainakin se syksy omien muistikuvien mukaan oli erityisen pimeä, ja silloin käytiin ihan urakalla omenavarkaissa. Välillä sai seurata sivusta centrumilaisten ja valkolammen jengin kisailua, mutta ei täällä mitään voimallisia kahakoita ollut.
Sataman valot eivät unohdu
Nina Bärlundilla on erityinen muisto siitä, kun isä vei kuutamoluistelulle meren jäälle.
– Sataman valot loistivat kirkkaina ja pakkanen paukkui.
– Rannan Sakari oli siihen aikaan Valkon koulussa johtajaopettajana. Ranta päätti tehdä minusta kuulantyöntäjän. Niin sitä sitten lähdettiin Ruukkiin koulukisoihin. Hovin Astahan sen voiton sitten vei, mutta hyvät muistot niistä kisoista jäi, Bärlund muistelee.
– Koululaisten pääluku liikkui silloin sadan paremmalla puolella, ja Temmeksen Arjakin aloitteli Valkossa opettajanuraansa. Muun muassa Sistolan Paavon kanssa oltiin samalla luokalla. Kerran Paavon äiti Sirkka tuli koululle sanomaan suorat sanat. Sen koommin ei tarvinnut minun eikä Paavon hiihtää lankkusuksilla enää metriäkään.
Valkossa sielu lepää
Opiskelut veivät Nina Bärlundin ensin Kotkaan ja sieltä Helsinkiin.
– Valkossa kävin morjestamassa sukua, ja merelle veri on vetänyt elämäntilanteesta riippumatta. Aina on rannassa ollut vene ja kalastus kuulunut perheemme vakioharrastuksiin. Valkon vesiltä on tullut kalaa niin verkoilla, pitkällä siimalla, tuulastamalla kuin onkimallakin.
– Kyllä meri oli osasyy siihen, että Valko veti takaisin reissuvuosien jälkeen. Pojan ollessa kolmen vanha yksi Valkolammen työläisasunnoista tuli myyntiin. Homma oli sillä selvä. Ja kalamieshän siitä meidän pojastakin tuli, Nina Bärlund fiilistelee.
– Varmaankin satama on vaikuttanut siihen, että valkolaiset ovat kasvaneet suvaitsevaisiksi ja naapureista on huolehdittu. Tämän piirteen soisi säilyvän, vaikka ajat ja ihmiset muuttuvatkin. Mutta yhtä asiaa ei mikään muuta: Valkosta on helppo löytää paikkoja, joissa sielu lepää ja mieli rauhoittuu. Minä kapuan pilvettöminä öinä Sistolan takakallioille ihailemaan merta, kuuta ja tähtiä.
Tytti Eriksson on myös paluumuuttaja.
– Kesäpäivät uimarannalla, retket marjamaille ja lähisaariin, metsäleikit, hän luettelee mieleen painuneita lapsuusmuistojaan Valkosta.
Talviset muistot liittyvät Rauma Repolan kerhotalolla vietettyihin joulujuhliin.
– Pukki toi kaikille lapsille yllätyspussit, jotka veljen kanssa syötiin kilpaa tyhjiksi kotiin kävellessä.
Ennen paluumuuttoa Tytti Eriksson keskusteli miehensä kanssa.
– Sanoin hänelle, että jos aiomme asettua Loviisaan, niin sitten muutetaan Valkoon. Sen verran vahvan jäljen tämä kylä on minuun jättänyt. Kouluikäisenä tuli muutto ensin Loviisaan ja myöhemmin Vantaalle, mutta isä on aina asunut Valkossa, ja siteet tänne ovat säilyneet läpi vuosien.
– Esimerkiksi Metallisaari ja Svartholma ovat niin upeita, että ne haluan aina näyttää kauempaakin saapuville vieraille.
Siwan lopetettua kylänraitti on ollut aika hiljainen. Onneksi uusi kauppias aloittaa pian.
– Luulen myös, että monen kyläläisen toiveissa on toimivien bussiyhteyksien säilyminen ja lippuhintojen aleneminen. Ja kun nyt kerran ruvettiin toivomaan, niin pyörätie ja vierasvenesatama olisivat piste i:n päälle, Eriksson maalailee.
MUISTATKO VIELÄ NÄMÄ?
Gråstenin Alpo (”saunamajuri”), Tinurin Paavo, Suomalaisen Väiski, Sistolan Sirkka, Katajiston Otto, Peltomäen Matti…
Onnen Pika, Sistolan baari ja kauppa, Savolaisen Parturi-kampaamo, Centrum-baari, Elanto, Laurilan kauppa, Ravintola Rio, Rauma Repolan kerhotalo, Valkon kioski…
Teksti Anna Palasmaa Kuvat Virpi Lehtinen