Itsensä ilmaiseminen tanssin välityksellä on ollut Kati Kivilahti-Fageruddille luontevaa läpi elämän. Ammattitanssijan ura on kuljettanut hänet eri puolille Suomea ja muuta maailmaa.
Moderni tanssi sai Suomessa jalansijaa joskus 70-luvulla.
– Siitä tuli lopulta oma lajini, liikkeeni henkinen koti ja loputon inspiraation lähde. Tanssin balettia alakouluikäisestä asti. Se opetti kurinalaisuutta ja tekniikkaa, mutta lopulta juuri moniulotteinen modernin tanssin ilmaisumahdollisuus vei minut mukanaan, Kati Kivilahti-Fagerudd kertoo.
Tanssi on antanut Katille paljon: opiskelupaikan, ammatin, uran ja työyhteisön, ystäviä, elämyksiä, kokemuksia. Hän on saanut rakentaa elämälleen pohjan tanssin kautta, ja siksi hän toivoisi jokaiselle lapselle ja nuorelle saman mahdollisuuden. Että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa varallisuuteen katsomatta. Sitä varten Loviisan Tanssiopistolla on tanssikummit-oppilastoimintaa, jonka kautta voi hakea vapaaoppilaspaikkaa anonyymisti.
– Kulttuurilla ja taiteella on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Se tuntuu unohtuvan, kun valtion budjetista päätetään. Olen nähnyt epäsuhdan, joka vallitsee myös kulttuurin ja taiteen sisällä. Siinä missä musiikkiopistot saavat valtion tukea suhteellisen varmasti, tanssitaide on jäänyt lapsipuolen asemaan. Tämä rakenteellinen epäsuhta olisi korkea aika purkaa.
Näin puhuu tanssitaitelija, jolla on pitkä ura takana niin tanssijana kuin pedagogina. Työ ammattitanssijana muun muassa tanssiteatteri Raatikossa, Hurjaruuthissa ja Rollossa vei hänet ympäri Suomea ja maailmaa.
– Minua edeltänyt ja oma sukupolveni tekivät pioneerityön, jonka ansiosta tanssi voi olla nykyisin ammatti Suomessa. Omalla kohdallani se on pitänyt sisällään paljon matkustamista ja avartanut maailmankuvaani. Mutta aika myös kultaa muistot. Aikaiset herätykset, pitkät ajopäivät, roudaaminen, miinusasteisia näyttämöitä, esiintyjiä enemmän kuin yleisöä, keikka-auton hajoaminen Lapissa – ne kaikki olivat keikkaelämän arkea. Tapahtumarikasta, mutta myös kuluttavaa.
Intohimoisesti, rakkaudesta tanssitaiteeseen
Kati Kivilahti on esiintynyt kamelin takapäänä laivan lastendiskossa, mutta ehdottomasti oudoin esiintyminen oli Yhdysvalloissa Georgiassa maalaismarkkinoilla.
– Siellä suomalainen huippumuusikoista koostuva kokoonpano säesti, suomenruotsalainen näyttelijätär lauloi ruotsiksi Chydeniuksen ja Huldénin lastenlauluja, joita minä miimisesti tanssien tulkkasin.
Tunteikkaita hetkiä on riittänyt. Yksi mieleenpainuvimmista oli tanssiteatteri Rollon esitys ”Hillitön Hilma ja Levoton Lempi”. Se kosketti katsojia niin syvältä, että esityksen jälkeen monet tulivat itkien avautumaan omasta elämästään.
– 90-luvulla ammatillinen arvomaailmani meni uusiksi, kun läheiseni kuoli yllättäen ja sairastuin itse vakavasti. Lasten syntymät ovat myös vaikuttaneet elämääni tanssijana ja tanssipedagogina, Kati Kivilahti pohtii.
Juuri pedagogina työskentely ja taiteen opettaminen toivat hänen työhönsä uuden, entistä syvemmän ulottuvuuden. Kun keskittyy opettamaan tanssia ja viemään tanssitaiteen harrastamista eteenpäin, ei elämä voi pyöriä oman navan ja taiteilijuuden ympärillä.
– Opettaminen on paitsi taitojen opettamista, myös ilon, pettymysten, onnistumisten ja erilaisten tunteiden jakamista ja kohtaamista. Tanssitaiteen opettaminen on pedagoginen tehtävä, jota teen rakkaudesta tähän taiteenlajiin, intohimoisesti, kunnioittavasti ja mielelläni. Tiedän mitä tanssi voi parhaimmillaan antaa, haluan välittää sitä eteenpäin. Voin nousta jopa barrikadeille tanssin puolesta!
Kun keskittyy opettamaan tanssia ja viemään tanssitaiteen harrastamista eteenpäin, ei elämä voi pyöriä oman navan ja taiteilijuuden ympärillä.
Taidekasvatuksen asialla
Nykyään Kati Kivilahti toimii Loviisan Tanssiopiston rehtorina ja tanssinopettajana. Hän perusti tanssiopiston yhdessä Päivi Ahvosen ja Sonja Ordenin kanssa vuonna 2007. Koulusta on neljäntoista toimintavuoden aikana kasvanut merkittävä alueellinen taiteen perusopetusta antava tanssioppilaitos. Tanssiopiston kevätnäytös on yleisömäärältään Loviisan suurin kulttuuritapahtuma, jonka näytökset näkee yli 1500 katsojaa.
Katin toimenkuva on moniulotteinen: tanssinopettaja, koreografi, tuottaja, hallinnollinen johtaja ja rehtori sekä lukuisia luottamustoimia.
– Rehtorina tärkein tehtävistäni on olla tanssiopiston pedagoginen johtaja. Koulu ilman pedagogista johtajaa on kuin alus ilman kipparia.
Monet oppilaista aloittavat nuorena, ja osa niistä, joiden harrastus jatkuu pitkään, hakeutuu erityislukioihin, joissa voi jatkaa tanssin tai muun taiteen alan opiskelua. Loviisalainen Leo Terävä on ensimmäinen Loviisan tanssiopiston kasvatti, joka opiskelee ammattitanssijaksi.
Kati Kivilahti-Fageruddin luottamustoimista yksi tärkeimmistä on ollut Suomen tanssioppilaitosten liiton hallituksen jäsenyys. Siellä hän on ollut aitiopaikalla puolustamassa tanssin taiteen perusopetuksen asemaa.
Loviisan kaupunki tukee opiston tanssin taiteen perusopetusta, mutta valtiolta koulu ei saa säännöllistä tukea. Tuki on harkinnanvaraista, ja sitä on haettava aina erikseen. Loviisan Tanssiopiston opetustoiminta rahoitetaankin pääosin kurssimaksuilla.
– Tanssitaiteen opetus on kärsinyt koronapandemiasta kuten muutkin taiteen lajit, joissa toimitaan ryhmissä tai esiinnytään yleisölle. Viime vuosi pärjättiin jotenkuten korona-avustusten varassa, mutta tästä vuodesta tulee vielä vaikeampi.
Kati Kivilahden mielestä Loviisa tarvitsee esittävälle taiteelle sopivan kulttuurin monitoimitilan, joka on suunniteltu nimenomaan sitä tarkoitusta varten.
– Suurin haaveeni on nähdä sellaisen rakentuvan kaupunkiimme ja vieläpä niin, että meitä ammattilaisia tilankäyttäjiä kuunnellaan suunnitteluvaiheessa.
Teksti Reija Kokkola ja Päivi Ahvonen Kuva Kalevi Ketoluoto