Mistään ei ole pitkä matka maastoon. Maastoudutaan siis. Uhmataan kylmää. Pannaan tulet palamaan ja lämmintä niskaan. Vietetään hyvä päivä ulkona – jos ei urheillen niin vaikka seurustellen. Avotulella tehdyt herkut maistuvat sitä paremmalta, mitä pidemmän matkan olet tarponut.
HOT DOG -SÄMPYLÄT
10 sämpylää
2½ dl täysmaitoa
2 kpl kananmunan keltuaista
75 g voita sulatettuna
1 rkl sokeria
1½ tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl vettä
Koristeluun seesaminsiemeniä
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon keltuaiset, voisula, sokeri, kuivahiiva ja suola.
2. Lisää joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa.
3. Peitä astia liinalla ja anna taikinan kohota n. tunti huoneenlämmössä.
4. Ota taikina työtasolle ja leikkaa kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapaloista n. 10 cm pitkiä pötkylöitä ja nosta uunipellille. Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.
5. Voitele siirappi-vesi -seoksella sämpylät. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
6. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
KAALISALAATTI
n. 500 g kaalia
2 porkkanaa
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vahvaa sinappia
Suolaa, sokeria, mustapippuria
Koristeluun persiljaa
Sekoita kastikeainekset. Suikaloi kaali ja raasta porkkanat. Sekoita kastikkeen joukkoon. Anna maustua hyvin jääkaapissa.
PAHOLAISEN HILLO
n. 400 g tomaattimurskaa
2 punaista paprikaa
2–4 chilipalkoa
Sipulia ja valkosipulia
Suolaa, valkopippuria, yrttejä
Kuutioi ainekset pieniksi, mausta ja keitä n. puoli tuntia.
1 dl hillosokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
Lisää lopussa etikka ja hillosokeri, ja keitä vielä n. 10 minuuttia.
Teksti Päivi Ahvonen Kuvat Kati Rapia