Kulttuuri, Yleinen

Historian tulkkina

24.11.2017

Mikä tekee museosta mielenkiintoisen ja miten museo voi edistää vuoropuhelua vierailijoidensa kanssa? Vastaajana Loviisan uusi museointendentti Ulrika Rosendahl.

 

Mihin museoita tarvitaan? 

– Museoita tarvitaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Museot voivat tarjota elämyksiä, tutkimusmateriaalia, oppimista, viihdettä, identiteettiä, keskustelua ja tietoa mitä erilaisimmista aihepiireistä.

– Meidän kaupunginmuseomme on Loviisan muisti. Kaupunginmuseo pitää huolta siitä, että tieto sekä menneisyydestä että nykyhetkestä ei katoa vaan jää meille kaikille yhteiseksi voimavaraksi.

 

Mikä tekee museosta erityisen mielenkiintoisen? Millä tavoin hyvä museo erottuu muista?

– Museo on mielenkiintoinen silloin kun sen aiheet ovat ymmärrettäviä ja merkityksellisiä, mutta samalla myös yllätyksellisiä ja uudenlaisia. Meidän museoihmisten tehtävä on saada viesti kolahtamaan, toimia historian tulkkina nykyihmisille.

 

Mikä on parasta Loviisan museossa?

– Paikallisuus on supervoimamme. Tiedämme mitä juuri tällä paikalla on tapahtunut, ketkä täällä ovat eläneet, missä historian jäljet ovat tänä päivänä nähtävissä ja miksi kehitys on johtanut nykytilanteeseen.

– Paikallisen ja mikrotason ymmärryksen kautta on usein paljon helpompaa tarkastella suuria ilmiöitä ja historian kehityskaarta.

 

Mitä uutta Loviisan museo voisi tarjota tulevaisuudessa?

– Museomaailma kehittyy hurjaa vauhtia. Tulevaisuudessa museot pystyvät tarjoamaan paljon erilaisia digitaalisia palveluita perinteisten näyttelyiden lisäksi. Museo voi monella tavalla rantautua kaupunkilaisten arkeen myös museon seinien ulkopuolella.

 

Millaisena näet Loviisan museon ja vierailijoiden välisen vuoropuhelun parhaimmillaan? 

– Meidän tehtävä kaupunginmuseossa on kuunnella sekä nykyisiä että potentiaalisia uusia vierailijoita ja oppia ymmärtämään, millaiset aiheet ovat loviisalaisille ja muille merkityksellisiä. Kun tämä ymmärrys on löydetty, ollaan tilanteessa, jossa syntyy vuoropuhelu ja opitaan toisiltamme uutta ja kiinnostavaa tästä paikasta maailmassa.

 

KUKA?

Ulrika Rosendahl 

Loviisan uusi museointendentti

Arkeologi

Toimi aiemmin Espoon kaupunginmuseon museolehtorina

On Helsingin yliopistolla tohtorikoulutettavana

Asuu Haddomissa

 

Teksti Seppo Iisalo   Kuva Päivi Ahvonen

 

1
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us