Ihmiset

Elefantti verannalla 

31.5.2017

Senni Koskenvesa palasi maailmalta lähteäkseen sinne takaisin.

 

Loviisalainen välivuottaan reppureissaava Senni Koskenvesa päätyi Australian ja lyhyen kotimaanmutkan kautta Nepaliin, pakkoavioliitosta karanneen naisen perustamaan keskukseen vapaaehtoistöihin. Siellä hän koristeli seiniä maalauksin yhdessä nepalilaisten naisten kanssa. 

– En ollut ikinä ennen maalannut mitään töitä suoraan seinään. Jännitti ensimmäisenä päivänä niin paljon, että menin kaksi tuntia ennen nepalilaisnaisten saapumista harjoittelemaan. Piirsin kukkaa seinää ja mietin, mitäköhän tästä tulee – mutta siitä se lähti. 

Kolmen Nepalissa vietetyn kuukauden aikana seinämaalauksia syntyi useita, mutta ennen kaikkea matka avarsi Senni Koskenvesan maailmankatsomusta. 

– Uskomattoman hieno maa – ja turvallinen, mutta myös niin käsittämättömän kehittymätön. Naisten asema on heikko. Ei ole lainkaan itsestään selvää, saavatko naiset olla siellä töissä.  Keskuksessa he oppivat erilaisia taitoja, joilla voi elättää itsensä, Senni kertoo. 

 
 

Senni_3

Nepalissa maalaamisinnostus sai uudet mittasuhteet. Ensimmäiset vedot seinälle jännittivät, nyt työt sujuvat jo ilman stressiä. Tässä naistenkeskuksen portti. 

 
 

Senni_4

– Nepalissa sain tehdä sellaisia motiiveja kuin halusin. Se on tietysti helpompaa kuin tilaustöiden tekeminen. Niissä hyväksytän hahmotelman ensin asiakkaalla, ja ryhdyn sitten vasta maalaamaan. 

 
 

Australiasta Aasiaan

Ensimmäinen Senni Koskenvesan reppureissun etappi oli Australia, jossa hän ehti olla viisi kuukautta ennen kuin kotimaasta tuli suruviesti, ja hän tuli kuukaudeksi käymään. 

Senni ajattelin ensin lähteä takaisin Australiaan, mutta juurihan hän oli sieltä tullut. 

– Lähdin sitten australialaisen ystävän ja äitini innoittamana Nepaliin. Minulla oli pitkäaikainen kiinnostus maata kohtaan mm. elokuvista ja äiti oli käynyt siellä vaeltamassa. Nepali kiehtoi ja lähtö sinne oli hyvä valinta. Rakastuin maahan kertaheitolla.

Tämän kesän Senni viettää kotimaisemissa. Hän on töissä ravintolassa, mutta ei aio unohtaa maalaamistakaan. Kotitalon verannalle on jo tehty nepalilaishuone, jonka yhtä seinää koristaa pikkubuddha. 

 
 

Senni_2

– Halusimme äidin kanssa tehdä nepalilaishuoneen ja se syntyi kesäterassille. Pöydistä sahasimme jalat matalammaksi ja sohva sai väistyä patjojen tilalta, Senni kertoo 

 
 

Kiinnostavatko taideopinnot?

– Lähdin välivuodeksi muualle, koska en tiennyt yhtään mitä haluaisin opiskella. Nyt kuviot alkavat selkiytyä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa kehitysmaatutkimuksen opintokokonaisuus valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Toive peilautuu etenkin Nepalin kokemuksiini. Taideaineet pysyvät rakkaana harrastuksena, ja seinämaalaamisella tienaan taskurahaa. 

Syyskuussa Senni pakkaa taas reppunsa. Tällä kertaa hän suuntaa Euroopan eri kolkkiin.

– En ole niinkään kiinnostunut pääkaupungeista vaan kaikesta muusta. Australiassa ja Nepalissa tapasin paljon reppureissaajia Euroopasta. He määrittävät varmaan ainakin osan pysäkeistäni – muuten en vielä yhtään tiedä, minne tie vie. Sen näkee sitten. 

 

PS. Jos mökki, veranta tai portinpielus kaipaa piristystä maalauksen muodossa, ole yhteydessä Senniin, semppuu@gmail.com. Hän maalaa tilauksesta myös kanvakselle ja hennatöitä iholle. 

 
 

Teksti Päivi Ahvonen Kuvat Päivi Ahvonen, Senni Koskenvesa

2
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us