Usein ajatellaan, että henkeäsalpaavat luontoelämykset vaativat pitkiä ja vaivalloisia reissuja erämaahan, vuoristoon tai kenties saaristoon. Mutta liiallinen haaveilu maailman sävähdyttävimmistä luontokokemuksista voi sokaista meidät kaikelta siltä, mikä sijaitsee ihan nenän edessä.
Lähiluontoa kannattaa oppia arvostamaan. Tätä peräänkuuluttaa myös Pernajan kirkonkylässä yli viisitoista vuotta asustanut biologi Jere Salminen.
Salminen, 53, on ammattinsa myötä tehnyt luontoselvityksiä Loviisan kaupungille ja toiminut oppaana kaupungin järjestämillä luontoretkillä.
– Työni ja harrastukseni menevät aika lailla ristiin. Välillä niitä on vaikea erottaa toisistaan, Salminen sanoo.
Luonnon moninaisuus kiinnostaa
Biologia ja luonnon moninaisuus on kiehtonut Salmista pienestä pitäen. Erityisesti häntä kiinnostavat perhoset.
– Olen nuoresta pitäen harrastanut perhosia. Kävelen usein tuttuja reittejä tekemässä niin kutsuttuja linjalaskentoja laskemalla perhoset ja kimalaiset, jotka näen reitin varrella. Tämä on yksi tapa seurata hyönteisten määrän ja lajiston muutoksia Suomessa. Päiväperhoslaskentoja on tehty vapaaehtoistyönä 1990-luvulta saakka.
Biologina Salminen näkee luonnossa monia asioita, jotka jäävät usein meiltä tavan tallaajilta huomiotta. Mutta onneksemme lähiluonnon monimuotoisuuden arvostaminen ei vaadi yliluonnollisia aisteja tai pitkiä biologian opintoja. Riittää että pysyy valppaana ja pitää silmät auki.
– Kannustan ihmisiä liikkumaan lähiluonnossa uteliain mielin. Ei tarvitse matkustaa syvälle erämaahan kokeakseen luonnon kauneuden. Luonto muuttuu koko ajan, ja näen jatkuvasti jotain uutta. Se tekee myös elämästä mielenkiintoista.
Salminen on myös nähnyt positiivisia muutoksia. Esimerkiksi valtakunnallisen Helmi-ohjelman ansiosta vanhoille niittyalueille on tuotu lehmiä, mikä on vahvistanut luonnon moninaisuutta näillä alueilla.
Omaakin luontosuhdetta voi vahvistaa
Luonnon arvostaminen on erityisen tärkeää aikana, jolloin sen edellytykset moninaisuuteen ovat jatkuvasti uhan alla. Vallitsevan ilmastokriisin vaikutukset näkyvät myös Loviisan lähiluonnossa.
– Luonnon moninaisuuden kannalta minua huolestuttaa erityisesti vieraskasvilajien lisääntyminen sekä laajamittaisten avohakkuiden seuraukset. Luonnon moninaisuutta kannattaisi varjella niin kotipihoilla, kaupungin puistoissa kuin metsissä ja rannikoillakin.
Salminen uskoo, että jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon vaalimalla lähiluontoa esimerkiksi kotipihoilla.
– Itse kukin voisi miettiä, pitääkö kotipihalla koko nurmikko leikata. Omalle tontilleen voi tehdä keitaan luonnonvaraisille kasvilajeille ja pölyttäjille. Se vahvistaa samalla omaa luontosuhdetta, arvioi Salminen.
Päiväretki Loviisan luontoon
Mutta mitä jos tekeekin mieli poistua omalta pihalta ja tehdä päiväretki Loviisan luontoon? Salmisella on tähän monta hyvää vinkkiä.
– Loviisassa on runsaasti hienoja luontoretkikohteita. Tavistholmenin läntisin osa, Korsholmen, on yksi suosikeistani suhteellisen koskemattoman luonnon ja helpon saavutettavuuden vuoksi. Pidän myös paljon Haravankylän vaihtelevasta suo- ja metsämosaiikista ja varsin harvinaisista dyyneistä, joita ei usein Suomen metsissä näe. Haruddin suojelualue ja kuusimetsä on myös hienoa aluetta.
Loviisan luonnolle tyypillistä ovat eritoten saaristo ja meri, mutta myös rapakivikallioperä ja kivinen luonto. Salminen näkee näiden yhdistelmän jännittävänä elementtinä, joka näkyy vahvasti seudun luonnossa liikkuessa.
Uteliaisuuden arvo
Salminen mainitsee pari muutakin mielenkiintoista kohdetta Loviisan edustalla.
– Esimerkiksi Myllyjärvellä on poikkeuksellisen kirkas vesi ja pitkälti koskematon ranta. Lisäksi Kasabergetin saaristomaisemat ovat upeita.
Retkivinkkien lisäksi Salmisen keskeinen viesti on selkeä: riippumatta siitä, käveletkö työmatkalla lähipuiston läpi tai viihdytkö viikkoja erämaassa, luonto on kaikkialla ympärillämme.
– Luonnosta voi jokainen meistä nauttia, ja se riippuu paljon meidän omasta uteliaisuudesta lähiympäristöä kohtaan. Ja mikä parasta: se ei maksa mitään.
Teksti Onni Ahvonen Kuvat Arto Wiikari
Luontotaulut ihastuttavat
Haluatko tietää, millaista on lepakoiden salattu elämä? Tai oletko ihmetellyt, minkä ihmeen linnun laulu kuulostaa siltä kuin puhallettaisiin tyhjään pulloon?
Silloin sinun kannattaa paneutua vähän tarkemminkin Kuningattarenrannan pitkospuureitin varrelle pystytettyihin luontotauluihin, jotka kertovat alueen linnustosta, lepakoista, sudenkorennoista, rantakäärmeistä, ruovikosta, luonnonkukista ja rantaekosysteemin sienistä.
Moni on jo ehtinyt ihastella Kuningattarenrannan uuden asuinalueen ja pohjoispäässä sijaitsevan luonnonkauniin puistoalueen yhdistävää pitkospuureittiä ja rannan viheralueen hienoa toteutusta. Alueen linnuston vuoksi kaislikkoa ja pesäpuita on säilytetty mahdollisimman paljon, ja korkean kaislikon läpi kulkeva pitkospuureitti on suunniteltu kellumaan tulvan noustessa – sekin tärkeä ominaisuus alueella.
”Onnistunut yhteistyöprojekti”
Pitkospuureitti ja luontotaulut on toteutettu usean toimijan yhteistyönä. Aloite tuli kaupungilta, ja Fortum lähti tukemaan hanketta.
– Tartuimme tähän innostuneina. Loviisan kaupunki on meille tärkeä ja haluamme tukea kaupunkilaisten viihtyvyyttä tällaisella luontoarvoja korostavalla hankkeella, Fortumin Loviisan voimalaitoksen viestintäpäällikkö Mia Willberg kertoo.
Loviisalainen biologi Jere Salminen kirjoitti luontotaulujen tekstit ja kuvittaja Jenna Jokelainen maalasi huippuhienot luontokuvat. Kaupunki huolehti asennuksista ja viestintä- ja suunnittelutoimisto Creative Peak vastasi projektinhallinnasta.
– Tämä oli hieno yhteistyöhanke, joka tuo iloa monille kaupunkilaisille, Willberg hehkuttaa.
Teksti Seppo Iisalo Kuva Arto Wiikari