Lifestyle

Apua neuloosiin

11.12.2019

Arte­saani ja val­oku­vaa­ja Vir­pi Lehtisen käsis­sä heilu­vat puikot aina, kun kädessä ei ole vasaraa tai kam­er­aa. Pyysimme Vir­piltä Pikkukaupun­gin oman Småstadsliv–sukan, joten ei muu­ta kuin puikot heilumaan.
 
 

Aloi­tus

Luo poh­javäril­lä 60 s ja jaa sil­mukat neljälle sukka­puikolle, 15 s kullekin. Neu­lo sit­ten sul­jet­tuna neuleena joustin­neulet­ta noin 6 cm. Neu­lo poh­javäril­lä yksi ker­ros oikein ja aloi­ta sit­ten mallineule 1. Ota työhön mukaan kuvioväri. Jat­ka neu­lomista, kunnes var­si on halu­tun pitu­inen. Mallis­sa noin 36 cm. Voit katkaista lan­gat, tai jät­tää ne odot­ta­maan kan­ta­la­pun tekemisen ajak­si. Aloi­ta kan­ta­lap­pu.

 

Kan­ta­lap­pu

Vai­h­da työhön kan­ta­la­pun väri. Aloi­ta kan­ta­lap­pu neu­lo­ma­l­la 1 ja 2 (+ 1 s 3.lta puikol­ta = yhteen­sä 31 s) puikon sil­mukat samalle puikolle, jätä muut s:t odot­ta­maan. Kään­nä työ ja aloi­ta vahven­net­tu neule : 1. krs. (työn nur­ja puoli ) nos­ta 1 s neu­lo­mat­ta (lan­ka jää työn nur­jalle puolelle) ja neu­lo muut s:t nurin. Kään­nä työ. 2 krs. : (työn oikea puoli) neu­lo 2 s oikein, ”nos­ta 1 s neu­lo­mat­ta lan­ka jää työn nur­jalle puolelle, neu­lo 1 s oikein”, toista ”-” ker­ros lop­pu­un, neu­lo ker­roksen lopus­sa 2 s oikein. Kään­nä työ. Toista 1.–2.krs:ia yhteen­sä 12 ker­taa (24 krs). Neu­lo vielä nur­jan puolen ker­ros ja aloi­ta kan­tapo­h­jan kaven­nuk­set.

 

Kan­tapo­h­jan kaven­nuk­set

Jat­ka samaa vahven­net­tua neulet­ta kuin aiem­min. Neu­lo kan­tatilkus­sa oikean puolen ker­rosta, kunnes jäl­jel­lä on 10 s. Neu­lo 2 s yhteen ja kään­nä työ. Nos­ta 1 s neu­lo­mat­ta, neu­lo kunnes jäl­jel­lä 10 s, neu­lo 2 s yhteen. Jat­ka edelleen samal­la taval­la siten, että sivusil­mukat vähenevät koko ajan ja keskiryh­män s:t pysyvät samana, eli 11 s. Kun sivusil­mukat lop­pu­vat, jaa kan­ta­la­pun s:t 2:lle puikolle (5 ja 6 s). Poi­mi sit­ten ensin toiselle puikolle kan­ta­la­pun vasem­mas­ta reunas­ta 14 s + 1 s kan­ta­la­pun ja puikon välistä. Tee sama oikeal­la puolel­la. Neu­lo kan­ta­la­pun väril­lä oikein kah­den puikon ver­ran, jot­ta saat lan­gan siis­tisti kan­ta­la­pun ja 1 puikon väli­in. Katkaise lan­ka ja vai­h­da työhön taas poh­javäri ja kuvioväri. Aloi­ta kiilakaven­nuk­set.

 

Kiilakaven­nuk­set

Neu­lo 2:lla puikol­la kan­tapään kohdal­la mallineulet­ta 2 ja 2: puikol­la mallineulet­ta 3. Työssä juok­see taas 2 lankaa: poh­javäri ja kuvioväri. Neu­lo 1 puikon lopus­sa 2 s oikein yhteen, 1 s kuvioväril­lä, 2. ja 3. puikol­la mallineulet­ta 1 ja 4. puikon alus­sa 1 s kuvioväril­lä ja 2s yhteen (ylive­tokaven­nus). Neu­lo 1 välik­er­ros ja toista kaven­nuk­set, kunnes kaikil­la puikoil­la on 15 s. Lope­ta kaven­nuk­set ja jat­ka sileää neulet­ta (mallineulet­ta 1 ja 2) kunnes pikku­var­vas peit­tyy  (noin 23 cm). Aloi­ta sit­ten kärkikaven­nuk­set. Katkaise lan­gat.

 

Kärkikaven­nuk­set (nauhakaven­nus )

Vai­h­da työhön kan­ta­la­pun väri ja tee sukan kär­ki. Neu­lo vahvis­tet­tua neu­losta, kuten kan­tapäässä. Neu­lo 2 cm ja aloi­ta sit­ten kärkikaven­nuk­set.
Neu­lo 1 ja 3 puikon lopus­sa 2s oikein yhteen, 1 s oikein ja neu­lo 2 ja 4 puikon alus­sa 1s oikein ja neu­lo 2 s yhteen. Tee kaven­nuk­set joka ker­roksel­la, kunnes puikoil­la on jäl­jel­lä 8 s, katkaise lan­ka, vedä se sil­mukoiden läpi, kiristä ja päät­tele lan­ka. Päät­tele kaik­ki lan­gat. Kastele sukat, muo­toile ja ase­ta kuiv­u­maan tasaiselle alustalle.
 
 
KOKO 39

 

VALMIIN NEULEEN MITAT 
var­ren pitu­us 36 cm
poh­jan pitu­us 26 cm

 

LANGANMENEKKI
Novi­ta 7 Vel­jestä
( 048 ) har­maa 150g
( 010 ) valkoinen 100 g
( 268 ) keltainen 50 g
( 124 ) sini­nen 50 g

 

MUUT TARVIKKEET 
Sukka­puikot nro 3 tai käsialan mukaan

 

TIHEYS
sul­jet­tuna neuleena 
” 1o, 1n ”, toista ”-”
Sileä neule sul­jet­tuna neuleena:
Neu­lo kaik­ki ker­rokset oikein

 

SUUNNITTELIJA
Vir­pi Lehti­nen

 

 

 
Tek­sti ja kuvat Vir­pi Lehti­nen

 

1