Ihmiset

Abbaa jäätelö­kioskilla

23.11.2017

Mia Hafrén laulaa suositussa Fork a cappella -yhtyeessä. Vapaa-ajat hän viettää lomakodissaan Loviisassa. Ja tietenkin joulut.

 

Loviisalaislähtöisellä näyttelijä-laulajalla Mia Hafrénilla on kaunis vapaa-ajan koti Loviisassa. Vanha rakennus sijaitsee upeassa miljöössä. Sen on rakennuttanut Mian isoäidin isoäidin sisko. Ikkunoista puskee luonto sisään, ja meren läheisyydenkin voi aistia.

Ja nuo vanhat tammet, korkeat koivut ja männyt! Nyt jo syksyn rapistamat lupiinit. Näyttää siltä, että luonto saa rauhassa elää omaa elämäänsä historiallisessa pihapiirissä valmistautuen talven pakkasiin.

– Juu, rauhassa saa olla. En tosiaan ole jaksanut leikata nurmikkoakaan talvea varten. Kirsikoita tuli tänä vuonna paljon, mutta annoin suosiolla lintujen syödä ne, Mia naurahtaa.

Freelancer-laulajalla on ollut kiirettä. Mutta ei sentään niin hektistä kuin muutama vuosi sitten, kun Mia valmistautui laulukeikkojen ohella Mamma Mia -musikaaliin päärooliin. Silloin, jos koskaan, hän tarvitsi oman Loviisan-talonsa rauhaa.

– Tämä on minulle tärkeä paikka. Teini-ikäinen tyttärenikin suostuu tulemaan kanssani tänne, Mia hymyilee.

Talossa vallitsee pelkistetty rauha. Vanhat hirret ja kakluunit tuovat majesteetillista tunnelmaa huoneisiin.

Mia on selvästikin minimalistinen sisustaja. Seinät ovat sinällään kauniit, niille ei ole ripustettu koristeita eikä juuri taulujakaan. Missään ei tikitä kello, eivätkä muutkaan äänet häiritse hiljaisuutta.

Laulamisen lisäksi Mian instrumentti on piano. Sitä hän ei ole tuonut tänne.

– Tämä talo on vapaa instrumenteista. Pidän hiljaisuudesta, vaikka elänkin musiikista.

Ei hän aina täällä yksin ole hiljaisuuden keskellä. Isoon taloon mahtuu ystäviä ja sukulaisia. Syksyllä vietettiin rapujuhlia. Ja nyt Mia odottaa jo joulua.

– Vietämme joulun täällä. Talvellakin talo lämpiää nopeasti neljän kakluunin ansiosta.

 

Abbaa jäätelökioskilla

Mia vietti lapsuutensa Loviisassa. Hänellä on monta hauskaa muistoa kouluajoilta. Myös yksi kesätyöpesti on jäänyt erityisesti mieleen.

Oli sateinen kesä, ja Mia oli ystävänsä kanssa myymässä jäätelöä torin laidalla kioskissa. Kylmän sään takia jäätelö ei oikein mennyt kaupaksi, ja tytöt viihdyttivät itseään kuuntelemalla ja laulamalla Abbaa. Ei Mia silloin voinut tietää tulevansa ammattilaulajaksi ja päätyvänsä vieläpä Mamma Mian päärooliin.

– Lauloimme yhdessä Abbaa mankan säestämänä. Jäätelökiskalla käyn edelleen aina kesäisin. Se kuuluu perinteisiin.

Mia laulaa suositussa FORK-lauluyhtyeessä. A cappellana esiintyvällä FORKilla on paljon keikkoja myös ulkomailla. FORKia kuultiin syksyllä Ranskassa, Saksassa, Kreikassa ja Sveitsissä. Aleksanterin teatterissa on pyörinyt Revolution-show, joka jatkuu ensi vuonnakin. Mia nauttii työstään laulajana ja esiintyjänä.

– Meillä on hyvä yhteishenki FORKissa. Viihdymme yhdessä.

Viime kesänä FORK oli neljä viikkoa esiintymässä Etelä-Ranskassa Avignonissa. Yhtyeellä oli kuusi täyspitkää keikkaa viikossa ja lisäksi lyhyitä katuesityksiä. Kuumakin oli, sillä lämpötila kohosi jopa yli 35 asteen. Myös kunto kohosi intensiivisten esitysten ansiosta. Yhtyeen jäsenet asuivat yhdessä isossa talossa, ja välillä perheitäkin vieraili.

– Onneksi meillä on niin hyvä henki. Iltaisin emme jääneet kaupungille oluelle, vaan suuntasimme majapaikkaamme uima-altaalle ja viettämään yhdessä iltaa. Keikkakesä oli kaikkiaan raskas, mutta samalla ihana.

Silti joskus on pakko sanoa ei. Moni voi kauhistella sitä, että yhtye kieltäytyy työtarjouksesta. Eihän sellaiseen voi kellään olla varaa! Miakin työskentelee freelancerina, mutta ymmärtää silti oman jaksamisensa rajat. Mamma mia -esitysten jälkeen hän oli vuoden verran väsynyt.

– Emme ota riskiä, että joku meistä ei yhtäkkiä jaksakaan. Perhe-elämäkin voi kärsiä liiasta keikkailusta, Mia toteaa.

FORKia johdetaan kuten mitä tahansa firmaa. Lomat lyödään lukkoon ajoissa, ja säännöllisissä palavereissa tehdään viikkosuunnitelmat pariksi viikoksi eteenpäin.

– Jokaisella jäsenellä on oma osaamisalueensa ja vahvuutensa. Siksi homma toimii hyvin. Uusi, iso show on suunnitteilla.

 

Uusia haasteita

Vaikka musiikki pitää kiireisenä, Mia päätti alkuvuodesta toteuttaa yhden haaveistaan. Hän aloitti puolisen vuotta sitten ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot Helsingin psykoterapiainstituutissa.

– Tunsin, että käytin liian vähän aivojani. Halusin oppia uutta ja laajentaa osaamistani. Aikuisena opiskelu on ihan eri tavalla motivoivaa kuin nuorempana. Opiskelu on ihanaa ja innostavaa, Mia sanoo.

Ajatus kiertyy samassa aikoihin, jolloin Mia opiskeli teatterikorkeakoulussa. Monet tunnetut näyttelijät ovat kertoneet, että opiskelu on henkisesti ja fyysisesti erittäin vaativaa. Miakin toteaa, että teatterikoulussa itsetunto oli välillä romahtaa. Demoniksi kutsuttu professori pisti opiskelijat koville. Loistava teatteri-ihminen ei välttämättä ollut hyvä pedagogi.

– Kyllä me kaikki välillä itkimme. Itsekin ajattelin usein, etten enää koskaan mene koululle. Kuitenkin menin, eikä noista ajoista jäänyt traumoja. Olen esiintyjä, enkä miksikään siitä muutu.

Mian gradu ”Mitä haluan, mitä teen?” liippasi hyvin läheltä aihetta, jota hän nyt opiskelee. Lyhytterapiassa asiakas käy terapeutin vastaanotolla kolmesta kymmeneen kertaa. Terapiassa keskitytään ongelmien ratkaisemiseen.

– Mennyt käydään läpi, mutta sitten siirrytään ratkaisukeskeiseen pohdintaan. Ensin pitää tietää, mitä haluaa. Sitten voi alkaa toimia niin, että tavoite toteutuu. Tavallaan näyttelijänkin pitää toimia niin, että tietty tunne välittyy yleisölle. Se tapahtuu tekemällä, ei pelkästään ajattelemalla. Kyllähän ihmiset osoittavat rakkauttakin teoilla.

– Työpaikkojen ja yhteisöjen keskuudessa puhutaan helposti ongelmista, mutta unohdetaan etsiä ratkaisua. Ongelmistahan kaikki osaavat yleensä sanoa jotain, ja siksi niihin jäädään kiinni.

Vaikka Mian opinnot ovat vasta alussa, opiskeluun on jo kuulunut asiakkaiden kohtaamista.

– On todella palkitsevaa, kun asiakas sanoo lähtiessään oivaltaneensa jotain uutta.

Mialla itsellään on tavoitteita muuallakin kuin työn ja opiskelun saralla. Laulajan työ vaatii hyvää kuntoa, ja siksi hän käy mielellään juoksulenkeillä myös Loviisassa. Tavoitteena on alittaa nuorena juostu ennätysaika 800 metrillä.

– Se voi olla vaikeaa. En ole kovin nopea, ennemminkin sitkeä. Silti rakastan juuri tuota matkaa. Tavoitteeni on juosta 800 metriä kahdessa minuutissa ja kolmessakymmenessä sekunnissa. No, nyt se on sitten sanottu julkisesti, Mia naurahtaa. 

 

Mia Hafrén, parasta Loviisassa

 • Kirjasto
 • Kirpputorit
 • Palvelut yleensä. Mielestäni Loviisassa on tarjolla kattavasti palveluita.
 • Ravintolat. Degerby Gille on vielä kokeilematta, mutta kiinnostaa kovasti.
 • Kahvilat. Kaikki ovat omalla tavallaan hyviä.
 • Pernajan luonto. Käyn mielelläni uimassa Backstenstrandissa.
 • Jäätelökioski. Kesän traditio.
 • Kaupat. Ostan mahdollisimman paljon tarvitsemistani hyödykkeistä Loviisasta. Viiniä, vaatteita, polkupyörän, kengät, meikit ja auton.
 • Ihmisten ystävällisyys ja tervehtimiskulttuuri.
 • Loviisalaiset ystävät ja tutut.

 

MiaHafren_3

 

Abba vid glass­kiosken

 

Mia Hafrén sjunger i den populära a cappella-gruppen FORK. Dessutom har hon inlett studier i lösningsinriktad kortterapi i Helsingfors. Fritiden spenderar hon i sitt fritidshus i Lovisa. Likaså julhelgen.

 

Skådespelaren och sångerskan Mia Hafrén, som har rötterna i Lovisa, har ett vackert fritidshus i Lovisa. Den gamla byggnaden ligger i en fantastisk miljö. Den har en gång i tiden byggts av en syster till Mias mormors mormor. Naturen tränger sig in genom fönstren, och man kan förnimma närheten till havet. Och de där gamla ekarna, höga björkarna och tallarna! Lupiner som vissnat då hösten kom. Det ser ut som om naturen i lugn och ro får leva sitt eget liv på den historiska gården och förbereda sig för vinterns frost.

– Ja, ifred får man vara. Jag har ändå ännu inte orkat klippa gräsmattan inför vintern. Den har vuxit sig rätt hög. Vi fick många körsbär i år, men jag lät med glädje fåglarna äta dem, säger Mia med ett skratt då hon kastar en blick ut genom vardagsrummets fönster.

Frilanssångerskan har haft bråttom. Men ändå inte lika bråttom som för några år sedan då Mia förberedde sig för huvudrollen i musikalen Mamma Mia samtidigt som hon hade sånguppträdanden vid sidan om. Då om någonsin behövde hon det lugn som finns i huset i Lovisa.

– Det här är en viktig plats för mig. Min tonårsdotter går också fortfarande med på att komma hit med mig, säger Mia och ler.

Huset präglas av en enkel frid. De gamla stockarna och kakelugnarna skapar en majestätisk stämning i rummen. Mia är klart en person som gillar minimalistisk inredning. Väggarna är vackra i sig, inga prydnader och knappt några tavlor har hängts upp. Ingenstans tickar en klocka och inga andra ljud stör heller tystnaden. Utöver sången är pianot ett instrument för Mia. Men ett sådant har hon inte i huset.

– Det här huset är fritt från instrument. Jag tycker om tystnaden, fastän jag lever av musik.

Hon är inte alltid ensam mitt i tystnaden i huset. Här får många vänner och släktingar plats. På hösten firar man kräftskiva, och nu väntar Mia redan på julen.

– Vi firar jul här. Även på vintern blir det snabbt varmt i huset tack vare de fyra kakelugnarna.

 

Abba vid glasskiosken

Mia tillbringade barndomen i Lovisa. Hon har många roliga minnen från skoltiden. Också ett sommarjobb har fastnat extra bra i minnet. Det var en regnig sommar och Mia sålde glass med sina vänner i kiosken vid torghörnet. Eftersom det var så kallt sålde de inte många glassar utan underhöll istället sig själva genom att lyssna på och sjunga med i Abbas låtar. Då hade Mia inte en aning om att hon skulle bli proffssångerska och dessutom får huvudrollen i musikalen Mamma Mia.

– Vi sjöng Abba tillsammans ackompanjerade av en bandspelare. Jag besöker fortfarande glasskiosken om somrarna, det hör till traditionerna.

Mia sjunger i den populära gruppen FORK. FORK uppträder a cappella och har även många gigs utomlands. Gruppen har uppträtt i Frankrike, Tyskland, Grekland och i Schweiz. På Alexandersteatern har showen Revolution visats länge och den fortsätter nästa år. Mia njuter av sitt jobb som sångerska och artist.

– Vi har en bra gemenskap i FORK, vi trivs tillsammans, säger hon.

Förra sommaren uppträdde FORK fyra veckor i Avignon i södra Frankrike. Gruppen hade sex uppträdanden av full längd i veckan och utöver det även korta gatuuppträdanden. Det var väldigt varmt, ibland upp till plus 35 grader. Mia säger att konditionen förbättrades tack vare de intensiva föreställningarna. Gruppens medlemmar bodde tillsammans i ett stort hus, ibland fick de besök av sina familjer.

– Lyckligtivs har vi så fin sammanhållning. Om kvällarna stannade vi inte ute på stan för att dricka öl utan vi åkte till vår inkvarteringsplats och tillbringade tid tillsammans vid poolen. Sommaren med alla föreställningar var tung men samtidigt också underbar.

FORK leds som vilket företag som helst. Semestrar slås fast i tid och under regelbundna möten slår gruppen fast ett schema för ett par veckor framöver.

– Varje medlem har sitt eget kompetensområde och sina styrkor. Därför fungerar det. Vi håller på att planera en ny stor show.

 

Nya utmaningar

Även om det är musiken som gör att Mia ofta har bråttom beslöt hon i början av året att förverkliga en av sina drömmar.  För ett halvår sedan inledde hon studier i lösningsinriktad kortterapi vid psykoterapiinstitutet i Helsingfors.

– Jag kände att jag använde min hjärna för lite. Jag vill lära mig något nytt och utvidga mitt kunnande. Att studera som vuxen motiverar mig på ett annat sätt än då jag var ung. Att studera är underbart och inspirerande.

Tankarna går till de tider då Mia studerade vid teaterhögskolan. Många kända skådespelare har berättat att studierna där var väldigt krävande, såväl fysiskt som mentalt. Mia konstaterar också att självkänslan ibland höll på att knäckas i teaterskolan.

Mias graduarbete ”Vad vill jag, vad gör jag?” ligger nära de ämnen hon i dag studerar. I kortterapin går kunden till terapeutens mottagning allt mellan tre och tio gånger. I terapin koncentrerar man sig på att lösa problemen, man ältar inte det förflutna.

– Vi går igenom det som har hänt, men efter det förflyttar vi oss till lösningsinriktade diskussioner. Först måste man veta vad man vill. Efter det kan man börja agera så att målet uppnås. På sätt och vis måste också skådespelaren fungera så för att få en känsla förmedlad till publiken. Det sker genom agerandet, inte enbart genom tanken. Människor visar ju också kärlek genom att agera.

Hon säger att man ofta på arbetsplatser och i olika andra gemenskaper har lätt för att tala om problem, men man glömmer att hitta lösningar på dem. Om problemen kan alla i allmänhet säga någonting, och därför fastnar vi i dem.

Även om Mia ännu är i början av sina studier har hon redan träffat klienter.

– Det känns verkligen som en belöning då klienten lämnar mitt rum och inser att hon eller hon har lärt sig något nytt.

Mia har själv satt upp mål för sig på andra håll än enbart inom jobbet och studierna. Att sjunga och uppträda kräver god kondition och därför löptränar hon gärna i Lovisa. Ett mål är att komma under den rekordtid hon löpte 800 meter på som ung.

– Det kan vara svårt. Jag är inte särskilt snabb, snarare är jag seg. Ändå älskar jag just den där sträckan. Mitt mål är att löpa 800 meter på två minuter och trettio sekunder. Nå, nu har jag då sagt det offentligt också, säger Mia med ett skratt.   

 
 

Mia Hafrén, det bästa med Lovisa

 • Biblioteket
 • Lopptorgsmarknaderna
 • Servicen överlag. Jag anser att det finns ett tillräckligt utbud av service i Lovisa.
 • Restaurangerna. Jag har ännu inte testat Degerby Gille, men intresse finns.
 • Kafeteriorna. Alla är bra på sitt sätt.
 • Naturen i Pernå. Jag simmar gärna vid Backstensstrand.
 • Glasskiosken. Hör sommartraditionerna till.
 • Affärerna. Jag köper så mycket som möjligt av det jag behöver i Lovisa. Vin, kläder, en cykel, skor, makeuparitklar och bil.
 • Att människor är vänliga och kulturen att hälsa på varandra.
 • Mina vänner och bekanta i Lovisa.

 
 
Teksti Reija Kokkola Kuvat Kalevi Ketoluoto Översättning Carita Liljendahl

1
Pikkukaupunki
Instagram has returned invalid data.

Follow Us