Kenny Stålhammar muutti syksyllä 2018 Tampereelta Ruotsinpyhtään Ruukkiin uuden parisuhteen myötä. Ei mennyt aikaakaan, kun hän löysi paikalliset pyöräilijät.
Olin eräänä keskiviikko iltapäivänä Loviisan torilla ja näin pyöräilijöitä kerääntyvän sinne. Uteliaana menin kyselemään, mikä heillä oli mielessä. Kaverit kertoivat, että täällä on tämmöinen harrasteryhmä, joka kerääntyy joka keskiviikko ja lähtee ajamaan lähialueen metsäpoluille.
– John Björkskog toivotti heti tervetulleeksi ryhmään, ja jo seuraavana keskiviikkona olin mukana.
Kenny kertoo ilahtuneensa suuresti, että hänet otettiin noin vaan porukoihin mukaan.
– Vaikka olen tällainen vanhempi äijä, minun oli helppo liittyä ryhmään. Minut otettiin hyvin vastaan. Välillä tosin joku vitsaili siitä, että nimeni perusteella voisi kuvitella, että puhun ruotsia, mutta en puhu.
– Pyöräilyssä minua viehättää monipuolisuus. Maastossa on omat haasteensa, ja siellä on hallittava oikea tekniikka. Maantie taas antaa vauhdin, ja samalla saa mahdollisuuden tutustua eri paikkoihin, joihin ei välttämättä autolla tulisi lähdettyä.
Kennyn mielestä talvi soveltuu pyöräilyyn vallan mainiosti, kunhan ottaa huomioon vuodenaikaan liittyvät erityisolosuhteet.
“Talvella pyöräileminen on hauskaa ja tekee hyvää. Kaikilla keleillä kannattaa fillaroida!”
Kennyn vinkit talvipyöräilyyn
Suurimpina talvipyöräilyn rajoitteina pidetään kylmyyttä, liukkautta ja pyöräilyväylien heikkoa kunnossapitoa.
– Oikeilla varusteilla ja vaatteilla sekä reippaalla asenteella talvella fillaroiminen kyllä onnistuu. Ja se on vieläpä yllättävän mukavaa, helppoa ja turvallista, Kenny hehkuttaa.
Liukkaiden kelien ajaksi pyörään kannattaa vaihtaa nastarenkaat. Rospuuttokauden aikana riittävän pitkät ja leveät lokasuojat lisäävät ajomukavuutta.
–Kunnollisilla nastarenkailla voi ajella lähestulkoon yhtä huolettomasti kuin kesällä kesärenkailla, eikä väylien tarvitse olla hiekoitettuja..
Erityisesti syksyisin, kun on tosi pimeää, pyörässä on oltava hyvät heijastimet sekä 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaisesti valkoinen etuvalo ja punainen takavalo.
Kypärä on välttämätön myös talvisin. Sen alle pitää mahtua kommandopipo ja/tai tuulenpitävä myssy.
Kun pukeutuminen on kunnossa, pyörällä voi ajaa ainakin lyhyitä matkoja kylmettymättä 30 pakkasasteeseen saakka.
“Kesällä 2019 pyöräilimme puolison kanssa Tukholmasta Göteborgin pohjoispuolelle Nordens Ark -eläinpuistoon. Matkaa kertyi 680 kilometriä kuudessa päivässä”
Teksti Reija Kokkola Kuva Kalevi Ketoluoto