Pikkukaupunki lähti metsään kahden pro-sienestäjän, Päivi ja Jukka Pönnin kanssa. Saaliiksi saimme takuuvarmoja sienestysvinkkejä ja kokeilemisen arvoisia sienireseptejä — ja kaksi korillista kantarelleja ja mustia torvisieniä!
– Sienikausi alkaa oikeastaan jo toukokuussa. Keväisin metsistä löytyy korvasieniä erityisesti sellaisilta paikoilta, jotka metsäkone on myllännyt. Koneen jättämään rengasuraan nousee sieniä yleensä vuosi, pari metsätöiden jälkeen, Jukka Pönni juttelee.
Jukka on koulutukseltaan biologi ja hänen sienituntemuksensa juontaa juurensa Esteri Ohenojan pitämään yliopistokurssiin.
– Aloittelevakin sienestäjä pärjää pitkälle opettelemalla myrkylliset sienet, eli ne, joista myrkky ei häviä ryöppäämällä eli keittämälläkään.
Päivi Pönni listaa pariskunnan helppoja kestosuosikkeja, joista saa loihdittua maailmanluokan gourmeeta:
– Herkkutatit, kanttarellit, suppilovahverot ja orakkaat. Meille uusi tuttavuus on kehnäsieni, jossa on tosi pehmeä maku. Mustat torvisienet ovat nekin erittäin herkullisia, ja rouskuja pitää olla suolattuna sienisalaattia varten. Muuten meillä säilötään sienet pääasiassa kuivaamalla.
– Sienet ovat eniten riippuvaisia kosteudesta. Vähäsateisempinakin kesinä sieniä kannattaa etsiä pohjoisen puoleisilta rinteiltä. Parasta sienimaastoa on sekametsä, jossa on paksu sammalpeite. Ja ehdoton säävinkki on pilvipouta – silloin eriväriset sienet erottuvat maasta parhaiten.
SIENESTÄJÄN KALENTERI
Toukokuu : korvasienet
Heinäkuu, elokuu : kanttarellit, tatit, rouskut, orakkaat
Elokuu, syyskuu, lokakuu : mustat torvisienet, kehnäsienet, suppilovahverot
ROUSKUSALAATTI
3 dl pieneksi kuutioituja, suolattuja rouskuja
1 purkillinen (150 g) smetanaa tai ranskankermaa
1 keskikokoinen, silputtu punasipuli
suolaa, mustapippuria, ripaus sokeria
Liota suolasieniä viileässä vedessä useamman tunnin ajan. Vaihda vesi ainakin kerran. Maista sienten suolaisuutta välillä. Valuta sienimassa lävikössä ja sekoittele kulhossa smetanan ja sipulisilpun kanssa. Mausta pippurilla ja sokerilla. Anna tekeytyä vähintään pari tuntia ennen tarjoamista.
Sienisalaatti säilyy hyvin jääkaapissa suljetussa astiassa pari, kolme päivää.
Täydellistä saaristolaisleivän tai blinien kanssa!
PASTASOOSI
tatteja
sipulia
pekonia
paseerattua tomaattia
loraus kermaa
suolaa, mustapippuria
Freesaa pannulla pekoni, sipuli ja tatit. Lisää paseerattu tomaatti ja mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla. Hauduttele hetki ja lisää lopuksi loraus kermaa.
SIENIPIIRAS
Valmista herkullinen piirakkapohja paikallisista raaka-aineista, esimerkiksi marttojen superhelpolla ja nopealla ohjeella.
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
Sekoita kaikki aineet kulhossa siten, että taikinasta tulee pehmeä mutta kasassa pysyvä pallo. Kippaa voideltuun piirasvuokaan, ripottele vähän jauhoa pinnalle ja taputtele käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
Päivi Pönnin sienipiiras
Paista kanttarellit, suppilovahverot tai muut sienet kevyesti. Lisää sipulia ja halutessasi puolikas pekonipaketti suikaloituna. Mausta timjamilla ja mustapippurilla sekä ripauksella oreganoa. Lisää kermaa ja polar-juustoa sekä muna. Polar-juuston voi halutessaan korvata vaikka parmesanilla tai Grana Padanolla. Suolaa tarvittaessa. Paista 200 C asteessa 35–40 min. Nauti!
Teksti ja kuvat Eeva Kangas