9 reikää = yhteensä 1 ruisleipä! Tällä matematiikalla ja mestarileipurilta perityllä ruisjuurella kisällileipuri Robin Bäckman pyörittää yhden miehen luomuleipomoa Loviisan Hommansbyssä.
– Törmäsin kyläpaakari Leif Hanssoniin ja kysyin huvikseni, mahtaako hänellä olla vielä leivontakoneet jäljellä. Hansson pyysi minut mukaan leipomaan Savoy-ravintolan ruisleipätilausta. Ensimmäisellä kerralla nukuin pommiin, mutta onneksi sain toisen tilaisuuden. Sillä tiellä tässä nyt ollaan, Robin Bäckman nauraa.
– Vieläkin muistan, kun pikkupoikana maistoin ensimmäisen kerran Hanssonin leipomaa ruisleipää. Siitä saakka se on ollut lempileipäni. Päälle laitan aitoa meijerivoita tai juustoa. Porlammin meijerin juustoissa on sopivasti luonnetta ruisleivän makupariksi.
Yksinkertaisuus ja hyvät raaka-aineet, niissä on Bäckmanin mukaan hyvän leivän salaisuus.
– Leivät leivon luomujauhoista. Ruisleivän lisäksi leivon juureen myös vehnäleipää.
Avaruustiedettä
Vaikka raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja niitä on vain kolme, leivän maku syntyy ja kehittyy varsin monimutkaisessa prosessissa.
– Tästä syystä samalla reseptillä leivotun leivän maku myös vaihtelee.
Leipominen kestää kolme päivää. Ensimmäisenä päivänä laitetaan juuri käymään. Toisena päivänä veivataan taikina vuorokaudeksi kohoamaan ja kolmantena leivät paistetaan. Paiston jälkeen maku paranee vielä kolme, neljä päivää.
Leivän leipomisessa Bäckman näkee yhteneväisyyksiä muun muassa oluen valmistumisprosessin kanssa: maku syntyy ketjusta kemiallisia reaktioita.
Uunista ulos
Paistopäiviä on kaksi: tiistai ja lauantai.
– Rytmi on tuntunut sopivan minulle ja tilaajille. Näin ehdin hyvin hoitaa kuljetukset ja toripäivät.
Tilaukset menevät Savoyn lisäksi Lapinjärvelle, Ruukin kyläkauppaan ja suoratoimituksina kotioville.
Loviisan toripäivään pitää aina varata satakunta leipää. Torimyynti ja joulumarkkinat ovat kisällileipurille tärkeitä.
– Asiakkailta saan palautetta ja vinkkejä toimintani kehittämiseen.
Tilaukset ja tiedustelut:
puh. 050 5968 687
Teksti Anna Palasmaa Kuva Jukka Salminen