Suloisen samettinen mustikka marjoo heinäkuusta jopa lokakuulle kasvupaikasta riippuen. Mustikat todella kannattaa kerätä metsästä talteen, sillä niissä on runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja. Paljon tutkittu mustikka sisältää lisäksi merkittäviä määriä antosyaani-väriaineita, joiden käytön on kokeissa havaittu pienentävän mm. sydän- ja verisuonisairauksien, silmäsairauksien ja syövän riskejä.
Vain kaksi desilitraa vähäkalorista mansikkaa ja päivän c-vitamiinitarpeesi on tyydytetty. Ja kuituakin saat siitä yhtä paljon kuin ruisleipäpalasta! Ei siis pelkkää herkutteluhöttöä!
Lempeä vadelma on varsin terveellinen, mutta vähän vaikeampi löytää ja herkkä loukkaantumaan – eli se on syötävä tai käsiteltävä tuoreena. Suoraan puskasta syötynä vadelma on herkullisimmillaan, mutta siitä saadaan myös maukasta mehua ja hilloa sekä siirappia, viiniä, likööriä ja viinietikkaa.
Pihlajanmarja on varsinainen C-vitamiinipommi, joka jättää varjoonsa monet muut marjat ja hedelmät. Tee mehua, nektaria, teetä, hilloa, sosetta tai hyytelöä tai käytä kuivattuna vaikka pannukakkuun tai muroihin. Omena sopii mainiosti pihlajanmarjan kaveriksi. Vaikka se kettu sanoi happamia, niin älä usko. Lisää sokeria.
Monikäyttöinen puolukka taipuu vaikka mihin, siksi sitä poimitaankin noin 100 miljoonaa kiloa Suomessa! Puolukan terveysvaikutukset ovat moninaiset. Marjat mm. edistävät maksan, sapen ja vatsan toimintaa sekä raudan ja kivennäisaineiden imeytymistä. Lisäksi puolukan antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. Mutta ennen kaikkea puolukka on ihanan makuista. Vaikkapa rahkan kanssa.
Itsepomittua täysin ilmaista superfoodia!
Teksti: Päivi Ahvonen Kuva: Willy Johansson